Στο χρηματιστηριακό ταμπλό μεταφέρεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρών μετόχων της Ελλάκτωρ, της Reggeborgh από τη μία και των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη από την άλλη.

Όπως ήταν γνωστό από χρηματιστηριακή ανακοίνωση, μεταξύ 12/10 έως και 22/10 επρόκειτο να εκποιηθούν από την PQH 1,1 εκατ. μετοχές Ελλάκτωρ, οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία Αττικές Κατασκευές και είχαν δοθεί ως ενέχυρο για δάνειο παλαιότερα στην Αγροτική Τράπεζα.

Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούσαν στο 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου και η πράξη (της εκποίησης) θα γινόταν μέσω της Solidus Securities.

Μετά τις 17.00 και κατά την έναρξη των τελικών δημοπρασιών για τον καθορισμό των τιμών των μετοχών, στα χρηματιστηριακά γραφεία σήμανε συναγερμός. Εμφανίστηκαν δύο μεγάλες εντολές αγοράς μετοχών της Ελλάκτωρ. O όγκος συναλλαγών στο χαρτί μέχρι τότε μόλις που ξεπερνούσε τις 100 χιλιάδες κομμάτια!

Η πρώτη αφορούσε στην αγορά 1,1 εκατ. μετοχών στο 1,42 ευρώ και η δεύτερη 1,4 εκατ. μετοχών στο 1,45. Όλα έδειχναν ότι η μετοχή θα τερμάτιζε τη συνεδρίαση στο 1,45 ευρώ. Όμως, η διασταύρωση της τιμής αγοράς με τη διασταύρωση της εντολής πώλησης του 1,1 εκατ. τεμαχίων από το 1,42 ευρώ, έγινε στο 1,46.

Σε λεπτά αν όχι σε… δευτερόλεπτα, η δεύτερη εντολή αγοράς του 1,4 εκατ. τεμαχίων με αρχική τιμή ενδιαφέροντος το 1,45 ξεπεράστηκε και μετατράπηκε σε market, όπως λέγεται στη χρηματιστηριακή ορολογία, δηλαδή χωρίς όριο τιμής.

Που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βρεθεί μέχρι το 1,69 ευρώ, που ήταν και το limit up. Όμως, πωλητές και χαρτοφυλάκια που προφανώς θεώρησαν ευκαιρία το να κατοχυρώσουν ρευστότητα οδήγησαν τη μετοχή μέχρι το 1,55 ευρώ που ήταν και τα υψηλά ημέρας και ταυτόχρονα τα επίπεδα κλεισίματος με κέρδη 16,54%.

Σημειωτέον, ότι η Ελλάκτωρ είχε ξεκινήσει τη χθεσινή συνεδρίαση από το 1,30 (1,31 η τιμή έναρξης).

Οι εφοπλιστές

Σύμφωνα με ότι έγινε γνωστό, αγοραστές των 2,4 εκατ. τεμαχίων ήταν οι εφοπλιστές κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης. Πλέον, μετά τη χθεσινή συναλλαγή ελέγχουν περίπου το 29,7% του μετοχικού κεφαλαίου του κατασκευαστικού ομίλου. Δηλαδή σε μία μέρα απέκτησαν επιπλέον 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Η μετοχική γεωγραφία της Ελλάκτωρ θέλει τους Ολλανδούς της Regeborgh με 29,84%.

Επιπλέον, το βελγικό fund Atlas ελέγχει το 9,79% του μετοχικού κεφαλαίου, που σημαίνει ότι μαζί με την Regeborgh κατέχουν το 39,64% του μετοχικού κεφαλαίου του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στο ταμπλό σήμερα, αφού εκκρεμούν ανεκτέλεστα στους πωλητές άλλες περίπου 805 χιλιάδες. Και κυρίως, σε ποια τιμή θα πουληθούν. Διότι όπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά σε οποιαδήποτε τιμή (;) παρασύροντας σε ξέφρενη κούρσα τη μετοχή.

Είναι εντυπωσιακό ότι με μία πράξη η μετοχή της Ελλάκτωρ θα μπορούσε να βρεθεί λίγο πριν από τα υψηλά της για φέτος (1,725 ευρώ), αν περνούσαν εντολές που είχαν στηθεί για αγορά στο limit up.

Διαβάστε επίσης:

Capital Product Partners: Πράσινο φως στο ομόλογο των 150 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Microsoft – Marathon VC: Συνεργασία για τη στήριξη ελληνικών startups