ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ εξετάζει κάθε έργο που εκτελεί στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους, ενώ εισέρχεται επιλεκτικά στη διεκδίκηση νέων έργων προκειμένου να διασφαλίσει ότι σε όσα εκδηλώνει ενδιαφέρον υπάρχει η προοπτική της κερδοφορίας.
Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου η Ελλάκτωρ διατηρεί πλέον κατασκευαστική δραστηριότητα μόνον σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ η προοπτική είναι στο τέλος του έτους η κατασκευή να φτάσει σε σημείο break even (σημείο ισορροπίας ούτε κέρδος, ούτε και ζημιά).
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ και των θυγατρικών της στις 30.06.2021 ήταν 1,6 δισ. ευρώ. Το 2021 υπεγράφησαν συμβάσεις συνολικής αξίας 197 εκατ., και έχουν εξασφαλιστεί νέα έργα ύψους 98 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν (σύνολο ανεκτέλεστου 1,7 δισ.).
Oι διεθνείς δραστηριότητες συνεισφέρουν περίπου το 40% των εσόδων της δραστηριότητας Κατασκευής (A’ εξάμηνο 2021), ενώ αντιπροσωπεύουν το 57% του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων) και επικεντρώνονται στη Ρουμανία.
Η μείωση των μεγεθών της Ελλάκτωρ (10% στα έσοδα – 393 εκατ. και ζημιές μετά από φόρους 54,5 εκατ. έναντι ζημιών 32 εκατ.) προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, στον οποίο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 26% ή 67 εκατ. (από 257 εκατ. σε 189 εκατ.).
Ο κλάδος Παραχωρήσεων παρουσίασε αύξηση εσόδων 7 εκατ. (από 91 εκατ. σε 98 εκατ.) κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης της Αττικής Οδού και οι κλάδοι ΑΠΕ και Περιβάλλον παρουσίασαν επίσης αύξηση εσόδων κατά 7 εκατ. (από 45 εκατ. σε 52 εκατ.) και 8 εκατ. (από 47 εκατ. σε 55 εκατ.) αντίστοιχα σε σχέση με το 1ο 6μηνο 2020.
Όπως επίσης είπε η διοίκηση της Ελλάκτωρ μιλώντας στους αναλυτές, έρχεται νέα γενιά έργων στις υποδομές, συνολικού ύψους 43 δις. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, τα υπό δημοπράτηση έργα στα οποία επικεντρώνεται η Άκτωρ Παραχωρήσεις αφορούν στη:
Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) Μόνιμη Υποθαλάσσια Ζεύξη Νήσου Σαλαμίνας», β) του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Τμήμα Χανιά – Ηράκλειο, γ) του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, δ) του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με ΣΔΙΤ.
Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) Φοιτητικές Εστίες των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θράκης και Θεσσαλίας, β) Σχολικών Μονάδων και Πάρκου του Δήμου Χανίων, γ) 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), μέσω ΣΔΙΤ, των έργων: α) Περιοχή Α (7 ΠΕΚΕΠΠ), β) Περιοχή Β (6 ΠΕΚΕΠΠ).
Των ΣΔΙΤ για τα έργα: α) Σχεδιασμός, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση, λειτουργία και προμήθεια εξοπλισμού για την ανέγερση κτηρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής, β) Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων, γ) Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, δ) Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα.
Παραχώρηση Υπηρεσιών Λειτουργίας Λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού).
Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΙΜΕΑ) μέσω ΣΔΙΤ, των έργων των πάρκων κυκλικής οικονομίας: α) της Αττικής, β) της Π.Ε. Πειραιά, γ) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Βάσει επίσης των στοιχείων εξαμήνου που ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα τα ταμειακά διαθέσιμα (ταμείο και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού) της Ελλάκτωρ στις 30.06.2021 ήταν 376 εκατ. έναντι 406 εκατ. στις 31.12.2020, κυρίως λόγω εκροών από διανομή μερίσματος και από εξόφληση του δευτερογενούς δανείου στους μετόχους μειοψηφίας της Αττικής Οδού. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 253 εκατ. έναντι 332 εκατ. στις 31.12.2020 δηλαδή μειωμένα κατά 79 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των δανείων (χωρίς τις υποχρεώσεις μίσθωσης) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθε στις 30.06.2021 σε 1.553 εκατ. έναντι 1.525 εκατ. στις 31.12.2020. Από το σύνολο των δανείων, 144 εκατ. είναι βραχυπρόθεσμα και 1.410 εκατ. μακροπρόθεσμα. Στο σύνολο των δανείων συμπεριλαμβάνονται ποσά από δάνεια της Μορέας ΑΕ (συγχρηματοδοτούμενο έργο) χωρίς δικαίωμα αναγωγής στη μητρική εταιρεία (non recourse debt) ύψους 438 εκατ. Δηλαδή χωρίς το δάνειο της Μορέας το σύνολο των δανείων σε ενοποιημένο επίπεδο ήταν στο τέλος εξαμήνου 1.115 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ απάντησε στους αναλυτές και σε ερώτημα σχετικό με το Cambas Park, έργο αξιοποίησης του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα (Παλλήνη Αττικής) ακίνητο 315 στρεμμάτων. Όπως είπε χρειάζεται να ολοκληρωθεί το Master Plan ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η αναζήτηση χρηματοδότησης η οποία δύναται να προέλθει μεταξύ άλλων από στρατηγική συνεργασία.
Διαβάστε επίσης
Ελλάκτωρ: Στα 393 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση