Ευθύμιος Μπουλούτας (CEO Ελλάκτωρ) – Δημήτρης Μπάκος (Greenhill Investments) – Βασιλική Λαζαράκου (επικεφαλής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς)
Ολοένα και περισσότερο ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης και των εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των δύο βασικών μετοχικών πυλώνων εντός της Ελλάκτωρ κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται για πόλεμο δίχως τέλος.
Αφετηρία της νέας μάχης που δίνεται στον πόλεμο για την επικράτηση στην Ελλάκτωρ είναι η ανακοίνωση των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη σχετικά με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο για την κρυφή ιδιωτική συμφωνία της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα από το Σεπτέμβριο του 2020.
Γεγονός που επέφερε την αντίδραση της ολλανδικής πλευράς, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της εισηγμένης από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τοποθετήθηκε προτιμώντας, ωστόσο, να κρατήσει αποστάσεις και να μην αναφερθεί σε ονόματα. Γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους επαγγελματίες της αγοράς και όχι μόνον.
Το μπρα-ντε-φέρ Ολλανδών και εφοπλιστών
Σε κάθε περίπτωση η κλιμακούμενη ένταση του επιχειρηματικού πολέμου έχει ως “σκοτεινό αντικείμενο του πόθου” έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, το ενεργητικό του οποίου αποτιμάται στα 2,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το σύνολο του οικονομικού οικοδομήματος που έχει στηθεί με τα λεφτά των μετόχων της Ελλάκτωρ, σε δραστηριότητες που εκκινούν από τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φτάνουν μέχρι την ανάπτυξη ακίνητων και τα έργα περιβάλλοντος (διαχείριση μονάδων απορριμμάτων).
Έως τώρα οι δύο μονομάχοι έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 265 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν τα μετοχικά τους ερείσματα, τα οποία είναι πλέον πολύ κοντά.
Κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, της τάξεως του 0,2% που αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 μετοχές, αγοραίας αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό της Reggeborgh ανέρχεται στα επίπεδα του 29,9% σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία. Με το κόστος κτήσης για τα περίπου 104 εκατομμύρια των μετοχών να υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη η συνολική συμμετοχή των εφοπλιστών στην Ελλάκτωρ ανέρχεται στο 29,7%. Με το κόστος του συνόλου των μετοχών που κατέχουν (103,5 εκατ. “κομμάτια”) να υπολογίζεται στην περιοχή των 125 εκατ. ευρώ. Ήτοι στα 1,2077 ευρώ ανά μετοχή. Με το χαρτοφυλάκιο των Μπάκου- Καϋμενάκη να προέρχεται κατά 41,5% από τη συμμετοχή στην ΑΜΚ. Όπου έγινε και εκτεταμένη αγορά δικαιωμάτων. Με τα δεδομένα αυτά προκύπτει μια υπεραξία της τάξεως των 19,2 εκατ. ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις εντός της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ρευστές σε όλα τα μέτωπα και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το επόμενο βήμα.
Μπάκος-Καϋμενάκης: Επιβεβαιώνονται όσα έχουμε αναδείξει
Η αλληλουχία των τελευταίων εξελίξεων σηματοδοτήθηκε με την παρέμβαση από την πλευρά του διδύμου των εφοπλιστών.
Επικαλούμενοι τα δημοσιεύματα που διέρρευσαν σχετικά με την κρυφή ιδιωτική συμφωνία του Λεωνίδα Μπόμπολα με την ολλανδική πλευρά, οι εφοπλιστές μέσω ανακοίνωσης των εταιριών Greenhill Investments Limited και Kiloman αναφέρουν:
«Το σχέδιο αυτό καθώς και οι προφανείς, κατά την εκτίμησή μας, παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας επιβεβαιώνουν όλα όσα έχουμε αναδείξει δημοσίως και τα έχουμε θέσει εγκαίρως και τεκμηριωμένα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές».
Συγκεκριμένα, οι εφοπλιστές αναφέρονται στην κρυφή ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του Λεωνίδα Μπόμπολα και της πλευράς των Ολλανδών, εν αγνοία του επενδυτικού κοινού, σχετικά με σύμπλευση στις ψηφοφορίες της γενικής συνέλευσης και την πώληση των μετοχών του Λεωνίδα Μπόμπολα αποκλειστικά στη Reggeborgh με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση της ΗΛΕΚΤΩΡ.
Αναφέρουν, ότι «τον Σεπτέμβριο του 2020 ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφώνησε να αποκτήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, το σύνολο των μετοχών του ιστορικού βασικού μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα και τον έλεγχο της εταιρείας.
Συμφώνησε επίσης στην άσκηση του δικαιώματος option, να ασκούν συντονισμένα τα δικαιώματα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποκρύβοντας η εταιρεία Reggeborgh από το επενδυτικό κοινό τη συντονισμένη άσκηση στα δικαιώματα ψήφου.
Και το αντάλλαγμα, στον έως τότε εκ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, για να πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε αυτή, ήταν να του διασφαλίσει (ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τη μεταβίβαση της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ».
Σύμφωνα πάντοτε με τους εφοπλιστές, το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι γνώριζε ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ένιωθε σίγουρος για το γεγονός ότι η Reggeborgh θα ελέγχει τη Γενική Συνέλευση μετόχων, ενώ έως τότε η ολλανδική πλευρά κατείχε μόνο το 5% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Συγκεκριμένα, διερωτώνται: «Τι γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι η Reggeborgh, θα ελέγχει τη γενική συνέλευση μετόχων ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;»
Επιπλέον, τονίζουν, πως «η κατά συρροή παραβίαση της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς κι όχι μόνον, είναι αυταπόδεικτη. Οι πρωτοφανείς αυτές συμπεριφορές υποχρεώνουν τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από το επενδυτικό κοινό, τον παράνομο συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».
Reggeborgh: Εμμονικοί οι εφοπλιστές – Προσπάθεια εξωθεσμικής πίεσης
Από την άλλη πλευρά κύκλοι της Reggeborgh αναφέρουν πως οι εφοπλιστές «έβγαλαν θυμωμένη ανακοίνωση για να αυτό-επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους!»
Επισημαίνουν δε, ότι οι εφοπλιστές «Αφού πρώτα έκαναν επιλεκτική διαρροή τμήματος ιδιωτικής συμφωνίας, που το σύνολο της είναι σε γνώση των εποπτικών αρχών και για την οποία έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ανακοινώσεις».
Ταυτόχρονα, ανεβάζουν τους τόνους αναφέροντας ότι οι εφοπλιστές «γνωρίζουν ότι όσα μονότονα επαναλαμβάνουν έχουν κριθεί και απορριφθεί αρμοδίως (με πιο πρόσφατη την απόρριψη και της τελευταίας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων τους από το Πρωτοδικείο Αθηνών), εξακολουθούν στον ίδιο τόνο, με μόνο στόχο να πιέσουν εξωθεσμικά τις εποπτικές αρχές!»
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως «την ουσία της υπόθεσης την έχει όμως απαντήσει η επιχειρηματική πραγματικότητα της εταιρίας σήμερα, η οποία προχωρά με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων της και της εθνικής οικονομίας».
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί
Να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί της εσωτερικής διαμάχης που εξελίσσεται εντός της Ελλάκτωρ επιχειρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων προχώρησε σε μία κάπως χλιαρή ανακοίνωση, όπου δηλώνει ότι «εξετάζει όλες τις καταγγελίες, που αφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά, με την αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος».
Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα προς όλες τις κατευθύνσεις προσθέτοντας: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή, δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δε χειραγωγείται από αυτές όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εποπτική αρχή δεν αναφέρεται καν στο όνομα της Ελλάκτωρ, για την οποία και γίνεται το όλο θέμα.