ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με όπλο τη ρευστότητα των 180 εκατ. Ευρώ και ίδια κεφάλαια 840 εκατ. Ευρώ ο Όμιλος Ελλάκτωρ αναζητά τη νέα του ταυτότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς η πώληση βασικών δραστηριοτήτων της κατασκευής και των ΑΠΕ, καθώς και του Smart Park, αλλά και η απώλεια της Αττικής Οδού (σ.σ. Η συμμαχία των Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ-Meridiam δεν κατάφερε να επικρατήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ) οδηγεί τον Όμιλο στο να αναζητήσει τα νέα στοίχηματα στις οδικές παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός του, Ευθύμιος Μπουλούτας.
Το μεγαλύτερο από αυτά είναι οι παραχωρήσεις, καθώς από ότι φαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου του 2023 συνεισέφερε τη μερίδα του λέοντος στα EBITDA του Ομίλου ( 84,9 εκατ. Ευρώ), που επέστρεψε στην κερδοφορία. Σε αυτόν πρωταγωνιστούν οι παραχωρήσεις της Αττικής Οδού και ο ΜΟΡΕΑΣ.
Να σημειωθεί ότι η στρατηγική επιλογή του βασικού μετόχου της Ελλάκτωρ, που είναι το ολλανδικό family office της Reggeborgh με επικεφαλής τον Henry Holterman, το οποίο προχώρησε σε μπαράζ πωλήσεων των δραστηριοτήτων του Ομίλου πετυχαίνοντας τη μείωση του δανεισμού, την επιστροφή στην κερδοφορία, την αύξηση των EBITDA κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο Όμιλος θα χρειαστεί να παλέψει σκληρά, καθώς θα πρέπει να επικρατήσει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), τον οποίο έχει «χτυπήσει» μαζί με τη Mytilineos. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως για το δρομολογούμενο διαγωνισμό για την τριπλή παραχώρηση της Αττικής Οδού (Ραφήνα, Λαύριο, Ελληνικό), την οποία αναμένεται να διεκδικήσει όταν θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός μαζί με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ.
Η πορεία του Α΄ Εξαμήνου σε νούμερα
Βασικότερος πυλώνας των εσόδων της Ελλάκτωρ για το εξάμηνο που μας πέρασε ήταν ο τομέας των παραχωρήσεων, καθώς η συνεισφορά του στα EBITDA της εισηγμένης ( ανήλθε στο 90% όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο κλάδο η αύξηση σε ετήσια βάση ανήλθε στο 24% καθώς την ίδια περίοδο το 2022 τα κέρδη του Ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 68,6 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, οι παραχωρήσεις διατηρούν την πρωτοκαθεδρία και στις πωλήσεις του Ομίλου καθώς αυτές από το σύνολο των 186 εκατ.ευρώ διαμορφώθηκαν στα 135 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 73,%. Και εδώ ο Όμιλος καταγράφει αύξηση σε ετήσια βάση, αλλά είναι σαφώς μικρότερη (7%) καθώς τα έσοδα από τις πωλήσεις στο συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας στο Α’ Εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 126 εκατ. ευρώ
Ο τομέας του περιβάλλοντος αναρριχήθηκε πλέον στη δεύτερη θέση τόσο του EBITDA όσο και των πωλήσεων. Ωστόσο, παραμένει ζημιογόνος τόσο στις πωλήσεις (-11% με 49,5 εκατ. Ευρώ έναντι 55 εκατ. ευρώ) όσο και στα EBITDA (-14% με 6,1 εκατ. Ευρώ έναντι 7,2 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι συνεισφορά του τομέα στο σύνολο των πωλήσεων ανήλθε στο 26,6% , και στο EBITDA μόλις στο 6,48%.
Στην τρίτη θέση αλλά κερδοφόρα παραμένει η ανάπτυξη ακινήτων με πωλήσεις 4,9 εκατ. Ευρώ (αύξηση 18% σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του 2022) και EBITDA 8,6 εκατ. ευρώ, οποίο μεταφράζεται σε μία έκρηξη του 330%. Όσον αφορά τη συνεισφορά της ανάπτυξης ακινήτων στο σύνολο των πωλήσεων για το τρέχον εξάμηνο αυτή ανήλθε μόλις στο 2,64%, ενώ στα συνολικά EBITDA συνεισέφερε το 9,13%.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιστροφή στα κέρδη, στο +29% τα EBITDA το α’ εξάμηνο, στα €840 εκατ. τα ίδια κεφάλαια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση