ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου, όσο διαρκούσε η διαμάχη μεταξύ των μετόχων στην Ελλάκτωρ (η οποία ακόμα δεν έχει λήξει εντελώς) τα σενάρια για το μέλλον της Άκτωρ, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης θυγατρικής του Ομίλου, ήταν σχεδόν καταστροφικά.
Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς μιλούσαν ακόμη και για πώληση της Άκτωρ έναντι μηδενικού τιμήματος… ή για τη συγχώνευσή της με την Τέρνα (ως μέρος του σχεδιασμού της Reggeborgh Invest) ώστε να απαλλάξει την Ελλάκτωρ από τον «μπελά».
Συσσώρευση προβλημάτων στα εργοτάξια με τις εργασίες σχεδόν να έχουν σταματήσει φέροντας σε δύσκολη θέση και τους συνεταίρους (τις συνεργαζόμενες κατασκευαστικές εταιρείες) οφειλές στους προμηθευτές, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ήταν η καθημερινότητα της Άκτωρ με τα στελέχη – μηχανικούς της πρώτης γραμμής να έχουν έρθει σε δύσκολη θέση.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση της Άκτωρ με επικεφαλής τον εκτελεστικό πρόεδρο, Χρήστο Παναγιωτόπουλο (εκ των μετόχων του Ομίλου που συνέβαλε στην αλλαγή διοίκησης) επισκέφθηκε τις διοικήσεις των συνεργατών της εταιρείας, επεδίωξε να μιλήσει με τον Ρουμάνο υπουργό Υποδομών (η Άκτωρ εκτελεί έργα στη Ρουμανία) κ.λ.π.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες από τις υποθέσεις θα πάρουν τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη, έπειτα από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη διοίκηση του Ομίλου με επικεφαλής τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιο Μυλωνογιάννη και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Άρη Ξενόφο.
Η Ελλάκτωρ, λόγω του τομέα της κατασκευής, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε για πρώτη φορά λιγότερα έσοδα από τη ΓΕΚ Τέρνα. Την πρώτη θέση στην κατάταξη των κατασκευαστικών ομίλων την είχε χάσει πολύ καιρό πριν καθώς η κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο ήταν (και είναι) κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με αυτή της ΓΕΚ Τέρνα.
Οι τελευταίες εξελίξεις και η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα διατεθούν στην θυγατρική για τις κατασκευές οδηγούν στην εκτίμηση ότι η Ελλάκτωρ, η Άκτωρ, επιστρέφει.
Όπως δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Ξενόφος «η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, όπου δραστηριοποιούμαστε, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσεις για τη δυναμική συμμετοχή μας στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου. Η παρουσία της δυνατής μετοχικής βάσης του Ομίλου δεν μπορεί παρά να αποτελεί εχέγγυο για μια πετυχημένη αύξηση».
Η εκτίμηση είναι ότι η Reggeborgh Invest θα δεσμευτεί για τις τυχόν αδιάθετες μετοχές έτσι ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου η οποία προτείνεται με τιμή διάθεσης της μετοχής τα 0,90 ευρώ (αρκετά χαμηλά από την τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους – 1,599 ευρώ ανά μετοχή το κλείσιμο χθες) και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων και σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές.
Η έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση κεφαλαίου και την ατζέντα που έχει θέσει η πλευρά της Greenhill Investments Limited συμφερόντων των εφοπλιστών Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη (αλλαγή διοικητικού συμβουλίου) προγραμματίστηκε για 2 Απριλίου.
Δεν έγινε γνωστή, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αντίδραση των δύο εφοπλιστών στις εξελίξεις όλης αυτής της εβδομάδας που έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για την Ελλάκτωρ. Δεν υπάρχει πλέον θέμα ανταγωνισμού, η Ολλανδική εταιρεία αποχωρεί από τη ΓΕΚ Τέρνα και όπως φαίνεται σκοπεύει να επενδύσει σημαντικό μέρος των κερδών της στην Ελλάκτωρ.
Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της Ενέργειας καθώς και 100 εκατ. περίπου, για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ.
Η θυγατρική για τις κατασκευές θα διαθέσει τα κεφάλαια της αύξησης στις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και σε αυτές στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη συνοπτική αναφορά της διοίκησης χθες η στρατηγική του Ομίλου Ελλάκτωρ για τη δραστηριοποίηση του κλάδου κατασκευής στο εξωτερικό εστιάζει στη Ρουμανία, που έχει σημαντικές ανάγκες σε έργα υποδομών. «Η έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου στη Ρουμανία δίνει τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της συσσωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας που κατέχει ο Όμιλος στη χώρα αυτή» σημειώνεται σχετικά. Επιπρόσθετα, ακολουθεί πολύ επιλεκτική προσέγγιση ως προς τη διεκδίκηση συμβάσεων στο Κατάρ, στοχεύοντας σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Facility Management. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού. Σε γενικές γραμμές την ίδια στρατηγική είχε δρομολογήσει και η προηγούμενη διοίκηση.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ στο τέλος 9μήνου πέρσι ήταν 1,6 δισ. Το 2020 υπεγράφησαν συμβάσεις αξίας 671 εκατ., ενώ έχουν εξασφαλισθεί νέα έργα ύψους 203 εκατ., οι συμβάσεις των οποίων αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο διάστημα (σύνολο ανεκτέλεστου 1,8 δισ.).
Η Ελλάκτωρ (όπως άλλωστε και όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι) προσδοκά αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών της κυβέρνησης για επιτάχυνση της υλοποίησης έργων, αλλά και ως συνέπεια των μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19 στις οικονομίες των χωρών που δραστηριοποιείται στρατηγικά η Άκτωρ.
Ο στόχος είναι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Στα 120,5 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ, με τιμή διάθεσης στα 0,9 ευρώ
Ελλάκτωρ: Στις 2 Απριλίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ και τις προτάσεις των εφοπλιστών
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δύο μήνες παράταση στη συμφωνία Reggeborgh – Μπόμπολα για το 12,5%-Επιβεβαίωση mononews
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Η οικονομία δεν πάει άσχημα – Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας
- Ρόμπερτ Φίτσο: Η Μόσχα επιβεβαιώνει την προθυμία της να συνεχίσει να προμηθεύει τη Δύση με φυσικό αέριο
- Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σε φορτηγό (βίντεο)
- Τουρκία: Συλλήψεις για τις διαδηλώσεις υπέρ των δυο κούρδων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία