Η Ελλάκτωρ αναλαμβάνει μέσω της θυγατρικής της ΗΛΕΚΤΩΡ επισήμως έργο διαχείρισης απορριμμάτων αξίας 106 εκατ. Ευρώ στην Αττική. Πρόκειται για το έργο που αφορά την Εγκατάσταση Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) στα Άνω Λιόσια για το οποίο η Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΡΣΗ έδωσε την καλύτερη προσφορά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση στη Διαύγεια, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου, κατακυρώνει και επίσημα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην Κοινοπραξία.

1

Επίσης, την καλεί να υποβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 4 εκατ. Ευρώ μέχρις τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με αυτή την απόφαση ο διαγωνισμός οδηγείται στο τελικό του στάδιο και το έργο οδεύει προς συμβασιοποίηση. Σημειώνεται πως η αξία του κυρίως έργου ανέρχεται στα 100,4 εκατ. Ευρώ, ενώ υπάρχει και ρήτρα προαίρεσης αξίας 6 εκατ. ευρώ  για τη μετεγκατάσταση της μονάδας.

Υπενθυμίζεται πως η Κοινοπραξία ήρθε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου αντιμέτωπη με τη «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες», η οποία έχει δώσει ξεχωριστή προσφορά για το έργο. Ωστόσο, ο ΕΔΣΝΑ, αφού εξέτασε τις προσφορές των δύο ενδιαφερομένων σχημάτων απέκλεισε τη «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες», καθώς εντόπισε «κενά» στα δικαιολογητικά έγγραφα τεχνικής και οικονομικής επάρκειας για την υλοποίηση του έργου και έκανε δεκτή μόνο την προσφορά της ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΡΣΗ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να «παίζει» μόνος του στον διαγωνισμό, αλλά ο ΕΔΣΝΑ ζήτησε βελτιωμένη προσφορά στις αρχές Μαρτίου όταν και αποσφραγίστηκε η μοναδική αποδεκτή προσφορά με την έκπτωση να ανέρχεται στο 4,5%. Η Κοινοπραξία έδωσε εν τέλει καλύτερη προσφορά, όπως γνωστοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου, και κλείδωσε το έργο.

Τι αφορά το έργο

Ο πλήρης τίτλος του προς υπογραφή έργου είναι «Εκσυγχρονισμός, Αναβάθμιση, Μετατροπή και Λειτουργία, κατά παραχώρηση, της Εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ)».

Η ανάδοχος κοινοπραξία καλείται, επίσης, να αναλάβει την όποια συντήρηση ή/ και αναβάθμιση απαιτηθεί κατά το χρόνο της παραχώρησης καθώς και η αναβάθμιση του αποτεφρωτήρα με προσθήκη συστήματος ενεργειακής αξιοποίησης, στα πλαίσια των προσπαθειών του ΕΔΣΝΑ για στροφή προς την κυκλική οικονομία.

Τονίζεται, επίσης, πως, καθώς η μονάδα έχει κατασκευαστεί μεταξύ του διαστήματος 1997 και 2022, η Κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΡΣΗ θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την παλαιότητα των κτιρίων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Η σημασία του έργου

Όπως ανέφερε ο ΕΔΣΝΑ στην περιγραφή του διαγωνισμού, το δημοπρατηθέν έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πρόκειται για τη μοναδική μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) στην Ελλάδα που είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη και βρίσκεται εντός της ΟΕΔΑ Φυλής. Ο εν λόγω Αποτεφρωτήρας λειτουργεί για περίπου 20 έτη και η ημερήσια δυναμικότητά του ανέρχεται στους 30 τόνους απορριμμάτων.

Ο ΕΔΣΝΑ προσθέτει επίσης πως η αποτέφρωση αποτελεί μία φιλική προς το περιβάλλον αλλά και νομικά αποδεκτή λύση για την καταστροφή των επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως η μοναδική διαθέσιμη μέθοδος για την ασφαλή επεξεργασία απορριμμάτων. Αυτό συμβαίνει καθώς η τοξικότητα και ο συνδυασμός του μολυσματικού φορτίου των εν λόγω απορριμμάτων θα καθιστούσε απαγορευτική την επεξεργασία με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Επιπλέον, με την αποτέφρωση η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δίνεται λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των ΕΥΑΜ στον νομό Αττικής. Επίσης, σταματάει η λειτουργία των απαρχαιωμένων κλιβάνων υγειονομικών μονάδων, δηλαδή μίας λύσης που απειλούσε το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

«Κλείδωσε» στην Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) η μονάδα καύσης των 106 εκατ. ευρώ

Γραμματικό: Εκτός διαγωνισμού και η Ελλάκτωρ – Σχεδόν σίγουρη η ματαίωση του διαγωνισμού