Πάνω: Γιώργος Μυλωνογιάννης (πρόεδρος Ellaktor) και Άρης Ξενόφος (CEO Ellaktor) – Κάτω: Ιωάννης Καΰμενάνης και Δημήτρης Μπάκος (εφοπλιστές, μέτοχοι Ελλάκτωρ, Greehill Investors)
Συνεχής ενημέρωση – Καταψηφίστηκε η ανάκληση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η αλλαγή των μελών της Επιτροπής Ελέγχου
Με ποσοστό 68,24% (επί των παρισταμένων μετόχων που εκπροσωπούν το 81,98% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου) εγκρίθηκε πριν λίγα λεπτά η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 212.129.282 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από 1,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων.
Η γενική συνέλευση συνεχίζεται με την ψηφοφορία για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα ψηφιστεί.
Λίγο νωρίτερα, όπως έγραφε το mononews.gr:
Με ποσοστό 66,7% (επί των παρισταμένων που εκπροσωπούν το 81,98% του μετοχικού κεφαλαίου – ρεκόρ συμμετοχής) η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ πριν λίγα λεπτά καταψήφισε το θέμα της ανάκλησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που είχε θέσει η Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη.
Με ψήφους που αντιπροσωπεύουν επίσης ποσοστό 66,7% των παρισταμένων στη συνέλευση καταψηφίστηκε και η πρόταση των εφοπλιστών για αλλαγή των μελών της Επιτροπής Ελέγχου του Ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ με πρόεδρο τον Γιώργο Μυλωνογιάννη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Άρη Ξενόφο ψηφίστηκε έπειτα από πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh Invest, από το 61% των παρισταμένων μετόχων στη συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου.
Της επίμαχης ψηφοφορίας, σήμερα πριν ελάχιστη ώρα, προηγήθηκε η επί σχεδόν 2,5 ώρες διεξοδική ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ της διοίκησης της Ελλάκτωρ και ειδικότερα του προέδρου του ΔΣ κ. Μυλωνογιάννη και των εκπροσώπων της Greenhill και της Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση.
Η πλευρά των εφοπλιστών έθεσε 35 ερωτήματα προς το ΔΣ
Μεταξύ των ισχυρισμών της ήταν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τη συμμετοχή των Μυλωνογιάννη και Ξενόφου στη διοίκηση του Ομίλου εξαιτίας της προηγούμενης δραστηριότητάς τους (πρώτος ως δικηγόρος του ΤΑΙΠΕΔ και ο δεύτερος ως επικεφαλής). Θέματα σύγκρουσης συμφερόντων έθεσε και για τους Χρήστο Χαραλαμπόπουλο και Κωνσταντίνο Τούμπουρο (ο πρώτος επικεφαλής της Άκτωρ και ο δεύτερος μέλος του ΔΣ του Ομίλου και σχεδόν του συνόλου των θυγατρικών).
Για τα παραπάνω υπήρξε εκτενής αναφορά απόρριψής τους από τον κ. Μυλωνογιάννη.
Ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών στη συνέλευση, δικηγόρος Ιάκωβος Βενιέρης, επέμενε ότι με παραλείψεις της διοίκησης του Ομίλου η Άκτωρ δεν συμμετείχε σε έργα που έχουν προκηρυχθεί και έδωσε ιδιαίτερη έμβαση στην υπόθεση της Εγνατίας.
Από την πλευρά της Reggeborgh παρέμβαση στη συνέλευση έκανε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής του εμπορικού δικαίου στη Νομική Αθηνών. Ο κ. Σωτηρόπουλος κατηγόρησε ξανά τους εφοπλιστές για τακτικισμό, λέγοντας ότι το αίτημα για ανάκληση του ΔΣ είναι παντελώς χωρίς τεκμηρίωση.
Σημείωσε ότι το αίτημα της ανάκλησης του ΔΣ διατυπώθηκε ένα μήνα μετά την εκλογή του οργάνου με μεγάλη πλειοψηφία και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν σε τόσο λίγο χρόνο να διαπιστωθεί η ανεπάρκειά του. Επίσης αναφορικά με τα θέματα ανταγωνισμού (προηγούμενη συμμετοχή της Reggeborgh και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα) είπε ότι έχουν δοθεί ήδη απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ υπενθύμισε ότι αρνητική ήταν σήμερα το πρωί και η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στο αίτημα των εφοπλιστών να μην πραγματοποιηθεί η συνέλευση.
Ο κ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε ότι πίσω από την Greenhill είναι η προηγούμενη διοίκηση της Ελλάκτωρ που την οδήγησε στην δύσκολη αυτή κατάσταση στην οποία βρίσκεται και αυτό φαίνεται από τα πρόσωπα που έχει προτείνει σε αντικατάσταση του σημερινού ΔΣ. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο πραγματικός λόγος της αντίδρασης των εφοπλιστών είναι ότι δεν έχουν τη διάθεση ούτε τα κεφάλαια για να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Αφού κλείσει το θέμα της αλλαγής διοίκησης οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ θα ψηφίσουν για την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, κρίσιμο ζήτημα για τη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου.