ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των παράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων διεκδικεί πλέον ο Όμιλος Ελλάκτωρ καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με δύο ξένους Ομίλους που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ υπάρχουν διαρροές για deal με το νορβηγικό κολοσσό της Equinor.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάκτωρ θα αποκτήσει ένα γερό «πάτημα» στη νέα αυτή αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κίνηση αυτή δημιουργεί νέες ισορροπίες σε μία υπό διαμόρφωση αγορά και πλέον με την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ελλάκτωρ αναμένεται να δούμε σε πόσα MW θα ανέρχεται η παρουσία των δύο Ομίλων στη χώρα μας.
Tην ίδια στιγμή η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πάρει για τα καλά φωτιά, καθώς χθες διαπραγματευόταν στο +12,5% (2,3 ευρώ) σημειώνοντας υψηλό 9ετίας ενώ η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου “έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα” των 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Πώς κινούνται οι υπόλοιποι ελληνικοί Όμιλοι στα offshore αιολικά πάρκα
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος η εγκατεστημένη ισχύς των παράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 θα έχει αγγίξει τα 2,7 GW. Μάλιστα, οι πρώτοι διαγωνισμοί εκτιμάται πως θα προκηρυχθούν εντός του 2025.
Οι υπόλοιποι ελληνικοί Όμιλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε παρόμοιες συμμαχίες.
Αναλυτικότερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Ocean Winds, η οποία είναι θυγατρική των Ομίλων EDP Renewables και Engie, ενώ η Motor Oil θα συνεργαστεί με την Abu Dhabi Future Energy Company.
Η Mytilineos συνεργάζεται με τη Copenhagen Infrastructure Partners, ενώ η Intrakat θα συνεργαστεί με την Parkwind, και προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Όμιλος Κοπελούζου που έχει δημιουργήσει ένα κοινό μπλοκ με την RF Energy.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αγοράς – Γιατί οι ξένοι στρέφονται στην Ελλάδα
Με τις περισσότερες καλύτερες θέσεις στα χερσαία αιολικά πάρκα στη χώρα μας να έχουν ήδη «καπαρωθεί» η ελληνική αγορά πλέον στρέφεται στα παράκτια, τα οποία και είναι και είναι ένας τομέας που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Ωστόσο, η στροφή αυτή δε γίνεται αλόγιστα, καθώς το Υπουργείο προσπαθεί να θέσει συγκεκριμένα πλαίσια για την ανάπτυξη offshore αιολικών.
Για αυτό το λόγο κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση οι ελληνικοί Όμιλοι να συνεργάζονται με ξένους κολοσσούς, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στην κατασκευή, τη λειτουργία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από offshore αιολικά πάρκα.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο κλάδος των offshore αιολικών πάρκων αναμένεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα της παραγωγής ενέργειας, καθώς μόνο στην Ευρώπη η εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται στα 28,3 GW.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike