ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επενδυτική τράπεζα – κολοσσό της Rothschild έχει επιστρατεύσει η ομάδα του Αναστάσιου Καλλιτσάντση προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές που θα τη βοηθήσουν να προωθήσει τα σχέδιά της για την επόμενη ημέρα του ομίλου Ελλάκτωρ. Μία επενδυτική τράπεζα με σημαίνοντα ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις και για την ελληνική οικονομία, καθώς της είχε ανατεθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές.
Αυτό προκύπτει από εκτενέστατο, σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times, που αναφέρεται λεπτομερώς στη μάχη για την «Αλλαγή στην Ελλάκτωρ», τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η μάχη αυτή είναι ένας αγώνας όπου ισχυρές τοπικές επιχειρηματικές «φατρίες» παίζουν αντιμέτωπες με διεθνείς επενδυτές και τραπεζίτες και είναι πιθανό να θεωρηθεί ως κρίσιμο τεστ για το πόσο ανοικτή είναι η ελληνική οικονομία, τώρα που ανακάμπτει από την καταστροφική οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρουν οι FT, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ελλάκτωρ Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης παραιτήθηκαν την Τετάρτη, θέτοντας σε κίνηση μια προσεκτικά χορογραφημένη προσπάθεια με στόχο να κερδίσουν τη στήριξη διεθνών επενδυτών και να «εκπαραθυρώσουν» τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ στην επικείμενη ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 29 Ιουνίου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται μετά την κρίση, η Ελλάκτωρ δεν παρουσιάζει αντίστοιχη ανάπτυξη. Μάλιστα, η εταιρεία έχει χάσει πάνω από 370 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει να καταβάλει μέρισμα από το 2010.
Την ίδια περίοδο, η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να υποχωρεί κατά 50% και πλέον διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών.
Όπως σημειώνεται, οι κερδοφόρες συμβάσεις για δημόσια έργα που έφταναν στην Ελλάκτωρ την εποχή που τα ευρωπαϊκά κονδύλια εισέρρεαν άφθονα στην Ελλάδα έχουν «στερέψει», ενώ ο όμιλος παλεύει με έργα εκτός Ελλάδας, σε συνθήκες άγριου ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.
Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει θα μετατρέψει την Ελλάκτωρ σε πεδίο μάχης για κάποιες από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Μεταξύ των μελών του ΔΣ που οι αδελφοί Καλλιτσάντση και οι υποστηρικτές τους θέλουν να διώξουν είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας και η αδελφή του, της πανίσχυρης επιχειρηματικής οικογένειας Μπόμπολα, αλλά και ο Δημήτρης Κούτρας, από τις πιο εξέχουσες μορφές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, που, όλοι μαζί, ελέγχουν το 25% της Ελλάκτωρ.
Από την πλευρά του, ο κ. Καλλιτσάντσης και οι υποστηρικτές του έχουν ζητήσει από την Rothschild στο Λονδίνο να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και, ενδεχομένως, και hedge fund που είναι πρόθυμα να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται και να τους βοηθήσουν να προωθήσουν τις προτάσεις τους στην ετήσια Γενική Συνέλευση.
Όπως εκτιμούν, το ποσοστό των μετοχών της Ελλάκτωρ που βρίσκεται στα χέρια επενδυτών εκτός Ελλάδας είναι σήμερα κάτι παραπάνω από 50%.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην υποψηφιότητα του Γιώργου Προβόπουλου για το ΔΣ, αλλά και στην «ανορθόδοξη» δομή εταιρικής διακυβέρνησης της Ελλάκτωρ, όπως αποτυπώνεται σε παρουσίαση που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας: Η εταιρεία δεν έχει διευθύνoντα σύμβουλο, οικονομικό διευθυντή, διευθυντή λειτουργιών ή νομικό διευθυντή σε επίπεδο ομίλου.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε «απόλυτο αδιέξοδο σε επίπεδο διοίκησης», καθώς κάθε κλάδος της επιχείρησης διοικείται στην πραγματικότητα χωριστά από μέλη του ΔΣ και φράξιες μετόχων που τους στηρίζουν.
Οι ενστάσεις της πλευράς Καλλιτσάντση αποκαλύπτουν επίσης ιστορικές διαφωνίες στους κόλπους του ΔΣ για συγκεκριμένες πτυχές της στρατηγικής της εταιρείας, ιδίως σε έναν τομέα με ιδιαίτερο ατομικό οικονομικό ενδιαφέρον για τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση.
Το σημερινό ΔΣ της Ελλάκτωρ πιέζει σταθερά εδώ και καιρό για την πώληση του 64,5% στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος, έναν από τους τομείς δραστηριότητας του ομίλου με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους.
Ο κ. Καλλιτσάντσης, ο οποίος έχει την επίβλεψη των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει προσωπικά άλλο ένα 7% στην ΕΛΤΕΧ Άνεμος και η πρόταση της ομάδας Καλλιτσάντση είναι να γίνουν τα αιολικά πάρκα ο νέος πυρήνας της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάκτωρ μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τα σχέδια αυτά. Τα περιθώρια στον κλάδο των ανανεώσιμων – και στα αιολικά πάρκα συγκεκριμένα – συρρικνώνονται, καθώς η σωρεία νέων project στα οποία συμμετέχουν και διεθνείς επενδυτές απειλεί να δημιουργήσει «συμφόρηση» σε επίπεδο προσφοράς.
Όμως, πίσω από τα σχέδια προσέλκυσης ξένων επενδυτών μπορεί να κρύβονται και άλλα, λιγότερο μακροπρόθεσμα κίνητρα.
Ένα ιδιαίτερα ελκυστικό κίνητρο για τους ξένους επενδυτές θα ήταν να πάρουν τον έλεγχο των παραχωρήσεων της Ελλάκτωρ που σήμερα βρίσκεται υπό την εποπτεία του κ. Κούτρα και μαζί του την άκρως επικερδή δραστηριότητα των διοδίων της Αττικής Οδού.
Η Αττική Οδός έχει στον ισολογισμό της 213 εκατ. ευρώ ρευστότητα. Και το ποσό αυτό θα ήταν ένα άκρως δελεαστικό έτοιμο κέρδος για τους νέους επενδυτές αν καρποφορήσουν τελικά τα σχέδια της ομάδας Καλλιτσάντση για την Ελλάκτωρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το παρασκήνιο και οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων που θα κρίνουν τη «μητέρα των μαχών» για την «αλλαγή στην Ελλάκτωρ»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στον Ελλάκτωρα: O Καλλιτσάντσης προτείνει νέο ΔΣ χωρίς Μπομπολα – Ο Γιώργος Προβόπουλος πρόσωπο εμπιστοσύνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας