ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν. Καλλιτσάντσης: Δεν έχω μετοχές στην Ελλάκτωρ – Η Διοίκησή μας κατέστησε εφικτή την επιστροφή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανάπτυξη
Δύο ομάδες με ισχυρά συμφέροντα θα “κατέβουν στο γήπεδο” και στις 7 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης θα συγκρουστούν για τον έλεγχο του ομίλου, ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στα επόμενα 10 χρόνια με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την Αττική οδό, καθώς η υπάρχουσα σύμβαση Ελλάκτωρ και Δημοσίου ολοκληρώνεται το 2024.
Πρόκειται για ένα κερδοφόρο asset που για την απόκτηση του είναι βέβαιο οτι θα συγκρουστούν μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται λεφτά. Πολλά λεφτά.
Στην αγορά όμως για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, παίζεται αλλο ένα στοίχημα.
Ποια ομάδα θα προκρίνει η πολιτική εξουσία. Παίζει και αυτό τον ρόλο του.
Εως τώρα ειναι γνωστό οτι οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν προσλάβει ως σύμβουλο το δικηγορικό γραφείο του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Επίσης λέγεται οτι ο υπουργός Αναπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προκρίνει την ομάδα των Ελλήνων εφοπλιστών Μπάκου – Καυμενάκη με τους Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάντση.
Τα πρόσωπα
Στις επόμενες ημέρες οι Ολλανδοί θα ανακοινώσουν το διοικητικό σχήμα του νέου ΔΣ που θα ορίσουν, εφόσον κερδίσουν την παρτίδα.
Πρόεδρος θα είναι ο γνωστός νομικός Γιώργος Μυλωνογιάννης (του γραφείου Φορτσάκης-Διακόπουλος-Μυλωνογιάννης) και CEO o Άρης Ξενόφος.
Λέγεται οτι ο Μυλωνογιάννης (με καταγωγή απο τα Χανιά) έχει αριστες σχέσεις με το πολιτικό σύστημα.
Απο το 2019 είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επί φορολογικών θεμάτων.
Είναι μάχιμος δικηγόρος, θεωρείται ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου με παρουσία σε εκατοντάδες υποθέσεις.
Οι γνωμοδοτήσεις του, οι εισηγήσεις του και τα άρθρα του για φορολογικά θέματα χαρακτηρίζονται ως βαρύνουσας σημασίας.
Ο Άρης Ξενόφος εως πρόσφατα ήταν πρόεδρος στο ΤΑΙΠΕΔ.
Φήμες αναφέρουν οτι στο στρατηγείο Καλλιτσάντση δεν μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τον Ξενόφο.
Οταν αναφέρονται σε αυτόν “μιλάνε γαλλικά”.
Θεωρούν οτι επι προεδρίας του στο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο υπονόμευσε σε διάφορους διαγωνισμούς την Ελλάκτωρ.
Οι συμμαχίες
Οι πρώτες συμμαχίες των ομάδων δηλαδή των Ολλανδών και των Ελλήνων φαίνεται να έχουν χτιστεί εως τώρα και επίσημα τουλάχιστον, υπάρχει σχετική ισσοροπία μεταξύ των δύο πλευρών.
Δηλαδή η πλευρά των Ολλανδών της Reggeborgh ελέγχει περίπου 10,36%. Μαζί με τους μικρούς μετόχους – κατασκευαστές Παναγιωτόπουλο και Γιόκαρη το ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 12%
Μαζί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει το 12,5% (υπάρχει συμφωνία -Call option- να εξαγοραστεί το ποσοστό του Ελληνα επιχειρηματία κάτι όμως που δεν έχει γίνει εως τώρα) οι Ολλανδοί ελέγχουν περίπου το 24,5% των μετοχών.
Φυσικά στην αγορά λέγεται έντονα, οτι οι Ολλανδοί ελέγχουν επιπλέον 10% (ίσως και παραπάνω) των μετοχών που έχουν αγοράσει “φιλικά” Funds.
Δεν ανακοινώνεται καθώς έαν κάποιος μέτοχος έχει ποσοστό άνω του 34% τότε είναι υποχρεωμένος απο την νομοθεσία να υποβάλει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.
Η πλευρά των εφοπλιστών Μπάκου- Καυμενάκη και Αναστάσιου Καλλιτσάντση επίσημα τουλάχιστον ελέγχουν περίπου το 26,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ.
Οι εφοπλιστές Καυμενάκης και Μπάκος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, θα “ρίξουν” στην μάχη της Ελλάκτωρ περίπου 80-85 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν το 23,3% των μετοχών και επιπλέον 12,5 εκατ. για την ΑΜΚ (Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου).
Σύνολο δηλαδή πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.
Αξιόπιστες εφοπλιστικές πηγές που συνομίλησαν με το mononews.gr υπολογίζουν τα assets που έχουν στην κατοχή τους οι δύο εφοπλιστές στα 320 εκατ. δολάρια.
Επίσης οι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντης μετά την πώληση του 23,3% του πακέτου που είναι ενεχυριασμένο στην Farallon, παραμένουν με ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 3-4% στην Ελλάκτωρ.
Τα ερωτήματα
Τα 4 δύσκολα ερωτήματα που θέτουν παράγοντες της αγοράς για την υπόθεση Ελλάκτωρ είναι τα εξής:
- Τι θα κάνουν οι δυο τράπεζες Εθνική και Πειραιώς που το δημόσιο ελέγχει το 40% και το 62% αντίστοιχα. Όπως φαίνεται απο το μετοχολόγιο που δημοσίευσε το mononews.gr προ ημερών οι δύο τράπεζες (μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων τους) κατέχουν αρθροιστικά το 1,46% των μετοχών. Θα ψηφίσουν κατά βούληση; Επίσης η Alpha Asset Management SA κατέχει το 1,41% και η Eurobank Ergasias Service το 1,28%. Τι θα κάνουν οι διοικήσεις των δύο αυτών τραπεζών; Στο παρελθόν έχει αποδειχθεί οτι το δημόσιο σε ανάλογες περιπτώσεις έχει παρέμβει. Τώρα θα υπάρξουν “φιλικές” παρεμβάσεις προς τις ηγεσίες τους;
- Τι ρόλο θα διαδραματίσει το AMBER Capital που σύμφωνα με το μετοχολόγιο που αποκάλυψε προ ημερών το mononews.gr κατέχει το 4,06% των μετοχών της Ελλάκτωρ;
Την προηγούμενη φορά, δηλαδή το 2018, το AMBER και ο επικεφαλής του Τάσος Αστυφίδης είχαν υποστηρίξει την πλευρά Καλλιτσάντση.
Τώρα;
3. Η συμφωνία των 2 ελλήνων εφοπλιστών Μπάκου Καυμενάκη με το Farallon για την εξαγορά του 18,3% των μετοχών της Ελλάκτωρ θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου δηλαδή 5 μέρες μετά την Γενική Συνέλευση. Το γεγονός αυτό προβληματίζει. Για ποιο λόγο οι εφοπλιστές δεν αγοράζουν τις μετοχές πριν την 7η Ιανουαρίου ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ;
Υπάρχουν κρυφοί όροι υπαναχώρησης εαν οι εφοπλιστές ηττηθούν;
Επίσης αυτό που δεν γνωρίζει η αγορά είναι σε ποια τιμή θα γίνει η εξαγορά των μετοχών.
4. O μεγαλομέτοχος της Ελλάκτωρ, Λεωνίδας Μπόμπολας έχει συμφωνήσει να πουλήσει το ποσοστό του που ανέρχεται σε 12,5% δηλαδή 28,6 εκατ. μετοχές στους Ολλάνδους εως τον Μάρτιο του 2021. Με τα σημερινά δεδομένα η αξία του ανέρχεται στα 45,125 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στα 1,686 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται στα 361,3 εκατ. ευρώ
Η συμφωνηθείσα τιμή, όμως είναι άγνωστη στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Για ποιο λόγο η εξαγορά δεν γίνεται νωρίτερα αφού τώρα έχει οριστικοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ;
Αυτό είναι το μετοχολόγιο της Ελλάκτωρ
To μετοχολόγιο της Ελλάκτωρ έχει ως εξής:
Οικογένεια Καλλιτσάντση 21,27%, Reggeborgh Invest BV 10,36%, Λεωνίδας Μπόμπολας 12,55%, INVESCO FINANCE S.A (Μπάκος – Καυμενάκης) 5,0002%,
Amber Capital 4,06%, Vanguard Group 1,93%, Assicurazioni Generali SpA 1,89%, Alpha Asset Management SA 1,41%,
Eurobank Ergasias Service 1,28%, Dimensional Fund Advisors LP 1,20%, Norges Bank 0,79%, National Bank of Greece SA 0,74, Piraeus Asset Management 0,72%,
Mirae Asset Global Investments 0,68%, Alico MFC 0,46%, Acomea SGR 0,27%, Ruffer LLP 0,14 και Optima Asset Management με ποσοστό 0,08%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
- Ρωσία: Προειδοποιεί για «ριζική» αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφος της