Ο επιχειρηματικός όμιλος της Ελλάκτωρ, όπου ο πόλεμος των δύο μονομάχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, βρίσκεται μπροστά σε ένα δεκαπενθήμερο φωτιά.

Το δίδυμο των εφοπλιστών, Δημήτριος Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης, που ελέγχει το 29,78% της εισηγμένης φαίνεται ότι ακολουθεί  μία πιο επιθετική πολιτική.

Γεγονός που καταγράφεται  με τις συνεχείς ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένεται μάλιστα να συνεχιστούν πιθανότατα με κλιμακούμενη ένταση.

Στην αντίπερα όχθη, οι Ολλανδοί  του Family Office της Reggeborgh με επικεφαλής τον Henry Holterman που διαθέτει το 29,9% της εταιρείας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Προς το παρόν περιορίζονται, στο να απαντούν στις ανακοινώσεις  του μετοχικού τους αντιπάλου.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το μέχρι στιγμής σκηνικό για το επόμενο δεκαπενθήμερο, πιστεύεται πως θα δρομολογηθούν εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα.

Πρώτον, το δίδυμο των εφοπλιστών αναμένεται να οξύνει περισσότερο τα «πνεύματα» μέσω νέων ανακοινώσεων που πιθανότατα θα προσθέσουν νέα δεδομένα στο κάδρο της αντιπαράθεσης με την πλευρά των Ολλανδών.

Δεύτερον,  μέσα στη διάρκεια των επόμενων δεκαπέντε ημερών είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και η ετυμηγορία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την πολύκροτη υπόθεση του ιδιωτικού συμφωνητικού της Reggeborgh με το Λεωνίδα Μπόμπολα.

Ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής στο διοικητικό τιμόνι της οποίας βρίσκεται η Βασιλική Λαζαράκου, δεν έχει υπάρξει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη της υπόθεσης.

Εντούτοις, διαφαίνεται ότι οι όποιες τελικές αποφάσεις δε θα μακρηγορήσουν.

Τρίτον, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις που αφορούν την εκδίκαση της κύριας αγωγής που έχουν καταθέσει οι εφοπλιστές για τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης της 22ης Ιουνίου. Για το ίδιο ζήτημα υπήρξαν και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και απορρίφθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τα νεότερα της αγωγής είναι πιθανό να γνωστοποιηθούν εντός διαστήματος που ξεκινά από τις προσεχείς δεκαπέντε ημέρες και μπορεί να φτάσει έως και ενάμιση με δύο μήνες από τώρα.

Τέταρτον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πλευρά των εφοπλιστών μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παρέμβασης τους στη δικαιοσύνη, καθώς στις τελευταίες ανακοινώσεις τους αναφέρουν:

«Προειδοποιούμε όσους τυχόν εξυφαίνουν σενάρια για το μέλλον της εταιρείας και με σκοπό να απαξιώσουν την περιουσία των μετόχων της, θα μας βρουν μπροστά τους στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια».

Πέμπτον, εκ των πραγμάτων στο προσεχές δεκαπενθήμερο ενδέχεται να υπάρξουν και κινήσεις από την πλευρά της Reggeborgh χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιοριστεί ποιες θα είναι αυτές. Ούτως ή άλλως, οι ψυχροπολεμικές καταστάσεις, που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ, φαίνεται να οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με απόψεις που εκφράζονται από ορισμένες πηγές της αγοράς και από τη στιγμή που κανένας από τους δύο μονομάχους δε θέλει να «βάλει νερό στο κρασί του», απομένει μία και μόνη κίνηση: Να αποκτήσει ένας εκ των αντιπάλων μετοχικών πυλώνων το ποσοστό του άλλου, ακόμα και μέσα από  τις διαδικασίες μίας δημόσιας πρότασης, που επί του παρόντος θα έχει αυξημένο κόστος για όποια πλευρά επιχειρήσει να το αποτολμήσει.

Η πλευρά των Ολλανδών έχοντας τα μετοχικά, αλλά και τα διοικητικά ηνία εμφανίζεται σίγουρη για τη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να κρύβονται στο δρόμο αστάθμητοι παράγοντες.

Έκτον, με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται το αν και κατά πόσον ο Λεωνίδας Μπόμπολας θα θελήσει να δώσει και τις δικές του απαντήσεις  στο καυτό θέμα του ιδιωτικού συμφωνητικού.

Ακόμα περισσότερο λάδι στο δεκαπενθήμερο «φωτιά» ρίχνει η ανακοίνωση της διοίκησης της Ελλάκτωρ για τη διάθεση bonus μέσω stock option σε 35 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και σε  στελέχη της διοίκησης, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν κατονομαστεί. Συνολικά, θα διατεθεί το 5% των συνολικών μετοχών της εισηγμένης που ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια «κομμάτια».

Εξ αυτών το πρώτο μέρος αφορά stock option για 8.034.000  μετοχές με δικαίωμα αγοράς στα 1,4160 ευρώ η μία ή σε σύνολο 11.376.144 ευρώ.

Οι εύθραυστες μετοχικές ισορροπίες

Στον εξελισσόμενο πόλεμο για την Ελλάκτωρ, το ενεργητικό της οποίας ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ  οι 2 μονομάχοι έχουν επενδύσει συνολικά 265 εκατ. ευρώ για σχεδόν ισόποσα μετοχικά ποσοστά.

Η ολλανδική πλευρά έχει στη διάθεσή της το 29,9% των μετοχών (104 εκατ. «κομμάτια» αξίας 140 εκατ. ευρώ), ενώ σε συνδυασμό με το φιλικά προσκείμενο βελγικό Fund Atlas Invest, που κατέχει το 9,8% των μετοχών, το «μπλοκ» που δημιουργείται έχει δύναμη πυρός της τάξης του 39,7%.

Από την άλλη πλευρά το δίδυμο των εφοπλιστών αποδεικνύεται πως όχι μόνο είναι «πολύ σκληρό για να πεθάνει», αλλά και αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός πόλος αντίστασης για την υφιστάμενη διοίκηση.

Αυτό συμβαίνει, καθώς οι εφοπλιστές μέσω των εταιριών Greehill Investments και Kiloman έχουν «ρίξει» 125 εκατ. ευρώ για το 29,78% της εισηγμένης με το ποσοστό τους να απέχει ελάχιστα (0,2%) από αυτό των Ολλανδών, που όλοι υπολόγιζαν πως θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Διαβάστε επίσης

Ελλάκτωρ: Ο πόλεμος των ανακοινώσεων και στη μέση… η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Όλο το παρασκήνιο

Ελλάκτωρ: Τι απαντούν Μπάκος – Καϋμενάκης στην Reggeborgh

Ελλάκτωρ: Τι λένε πηγές της Reggeborgh για την διαμάχη με τους εφοπλιστές Μπάκο – Καϋμενάκη