Εξελίξεις υψηλών ταχυτήτων δρομολογούνται στον επιχειρηματικό Όμιλο της Ελλάκτωρ. Καθώς έχει μπροστά του όχι ένα, αλλά δύο deals, τα οποία στο «τέλος της ημέρας» θα περιορίσουν το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του, δίνοντας σαφές προβάδισμα στα μετρητά, στην παρούσα φάση.

Πλέον η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την πώληση της πολυσυζητημένης Άκτωρ Κατασκευαστικής, για την οποία το Σαββατιάτικο Δ.Σ του Ομίλου αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το σχήμα της κυπριακής Wade Adams, συμφερόντων του Κύπρου Τσέντα, που είναι πλαισιωμένο και με την εταιρεία Adamas του Δημήτρη Κούτρα.

Την ίδια στιγμή όμως η Ελλάκτωρ επιταχύνει και τις διαδικασίες για την παραχώρηση και του 25% που έχει στο κοινό σχήμα με τη Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη, στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εκτιμάται ότι εντός διμήνου θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω συμφωνία με την Μότορ Όιλ, η οποία πρόσφατα πλήρωσε 605 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει από την Ελλάκτωρ το 75% του ενεργειακού της βραχίονα (πρώην εταιρεία Άνεμος).

Εξυπακούεται ότι και για τα δύο συζητούμενα deals δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστικό αποτέλεσμα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιδράσει άμεσα το οικονομικό status του επιχειρηματικού Ομίλου, με το ενεργητικό των 2,8 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από τις φειδωλές ανακοινώσεις που πιθανώς θα γίνουν και σήμερα από την Ελλάκτωρ, η όλη κινητικότητα έρχεται να καταδείξει τις στρατηγικού χαρακτήρα προθέσεις του Χένρι Χόλτερμαν, άρτι πολιτογραφηθέντα ως Έλληνα, μαζί με τη σύζυγο και το γιό του.

Ο 68χρονος «παράγοντας των αγορών» βρίσκεται στο τιμόνι του πανίσχυρου Ολλανδικού Family Fund της Reggeborgh και από τον Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε να κτίζει μετοχική θέση στην Ελλάκτωρ, έχοντας αποχωρήσει με «χρυσές» υπεραξίες από τη Γέκ- Τέρνα.

Σχετικά γρήγορα αναδείχθηκε νικητής στη «μάχη» με την πλευρά Καλλιτσάντση, ενώ το Μάιο της περσινής χρονιάς έλαβε τέλος το σκληρό μπρα ντε φέρ με την αντίπαλη μετοχική πτέρυγα των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, η συμμετοχή των οποίων (περίπου 30%) εκχωρήθηκε στη Μότορ Όιλ έναντι 182 εκατ. ευρώ που κατέστη ο δεύτερος τη τάξει μέτοχος, με το ποσοστό της Reggeborgh να έχει ανέβει πλέον, έπειτα και από τη δημόσια πρόταση στο 45,15%, έχοντας το δικαίωμα να αποκτήσει εντός τριετίας τη μισή συμμετοχή της πλευράς Βαρδινογιάννη (δηλαδή το 15%) έναντι 91 εκατ. ευρώ.

Η αρχιτεκτονική της αρχικής συμφωνίας για την Άκτωρ

Οι σχεδιασμοί Χόλτερμαν, αφορούν πέραν της λειτουργικής ανασυγκρότησης και εξυγίανσης του Ομίλου, τον προσπορισμό ρευστότητας από τις πωλήσεις «ασημικών», κινήσεις που ανέλαβε να τις μετουσιώσει σε πράξη η νέα διοίκηση και ειδικότερα ο εδώ και 20 μήνες CEO Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, εξαιρετικά έμπειρος στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Η προς πώληση Άκτωρ Κατασκευαστική είναι κατά 81,11% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, του οποίου μια άλλη θυγατρική, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, ελέγχει το υπόλοιπο 18,89%. Οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα του κυπριακού κατασκευαστικού Ομίλου και τον Δημήτρη Κούτρα, αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρείς βδομάδες ή και περισσότερο αν χρειαστεί.

Όπως ανέφερε το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την εξαγορά να μη διενεργηθεί due diligence στην Άκτωρ , αλλά ο έλεγχος να βασιστεί στις λογιστικές καταστάσεις του 9μηνου του 2022.

Επίσης, η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ προβλέπει ότι η υπό νέο ιδιοκτήτη Άκτωρ θα είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της Ελλάκτωρ στα κατασκευαστικά έργα και στις παραχωρήσεις.

Κι ακόμη ότι η νέα Άκτωρ και η Ελλάκτωρ, θα κατέβουν μαζί στο διαγωνισμό διεκδίκησης της πολύφερνης Αττικής Οδού, πλαισιώνοντας το σχήμα της γαλλικής Αdrian και της Άβαξ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι την κατασκευαστική υπήρξε επιστολή ενδιαφέροντος και από την Ιντρακάτ, η οποία δεν περπάτησε. Καθώς η διοίκηση του επιχειρηματικού Ομίλου διέκρινε ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και πιθανών εμπλοκών στις εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το τίμημα των 160 εκατ. ευρώ και τι θα δοθεί σε μετρητά

Όπως όλα δείχνουν ο πήχης του αναμενόμενου τιμήματος για την πώληση του 100% της Άκτωρ, βρίσκεται στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών όμως και εφ’ όσον ολοκληρωθεί το deal περίπου τα μισά θα είναι η ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στα ταμεία του Ομίλου της Ελλάκτωρ.

Τα υπόλοιπα θα ανάγονται σε ανάληψη από την πλευρά του αγοραστή, ενός τμήματος των διμερών χρηματοδοτήσεων που έχουν γίνει στην Άκτωρ, από τη μητρική Ελλάκτωρ και την Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Μέχρι τα τέλη του 2020 η κατασκευαστική Άκτωρ είχε ενισχυθεί με 397,1 εκατ. ευρώ από τις μητρικές της, προκειμένου να ξεπεράσει τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Στη διετία 2021-2022 η Άκτωρ έλαβε ενδοομιλικές χρηματοδοτήσεις ύψους 64,6 εκατ. ευρώ, τραπεζικά δάνεια 20 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης, ενώ η Ελλάκτωρ κάλυψε και την αύξηση κεφαλαίου των 98,6 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων υπήρξε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 141,1 εκατ. ευρώ, με την οποία συμψηφίστηκαν ισόποσες ζημιές του παρελθόντος. Όλα αυτά στο πλαίσιο της επιχειρούμενης εξυγίανσης της κατασκευαστικής, που έδωσε τους πρώτους καρπούς στο 9μηνο του 2022.

Όταν και στην Άκτωρ με 2,7 δις ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, υπήρξαν οριακές λειτουργικές ζημιές 101 χιλιάδων ευρώ, έναντι των περσινών ζημιών που είχαν φτάσει τα 70,1 εκατ. ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή οι καταθέσεις, μαζί και με το δεσμευμένο υπόλοιπό τους διαμορφώθηκαν 65,9 εκατ. ευρώ.

Κρίνοντας με βάση το αναμενόμενο συνολικό τίμημα, η πλευρά των Κύπρου Τσέντα και Δημήτρη Κούτρα, πέραν των μετρητών που προσφέρει αναλαμβάνει μόνο ένα τμήμα της κεφαλαιακής αρωγής που έχει υπάρξει προς την κατασκευαστική από Ελλάκτωρ και Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Το υπόλοιπο προφανώς αποτελεί αντικείμενο «κουράς» για χάρη του deal.

Οι αγοραστές βεβαίως αποκτούν μια καθαρότερη εταιρεία σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τόσο τις υποχρεώσεις τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους ( 224 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021) όσο και το βάρος των εγγυητικών επιστολών.

Δεδομένα που εκ των πραγμάτων οδηγούν μάλλον αδήριτα, σε μια γενναία αύξηση κεφαλαίου, μετά από την εξαγορά.

Τα μερίδια Τσέντα- Κούτρα

Για τον Κύπρο Τσέντα του κυπριακού ομίλου Wade Adams, το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Άκτωρ βγάζει νόημα από τη στιγμή που θέλει οι κατασκευαστικές του δραστηριότητες να επεκταθούν εκτός της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα.

Μαζί του είναι ο 79χρονος Δημήτρης Κούτρας, μετά από τον εξοστρακισμό του από την Ελλάκτωρ, τον εξοβελισμό του από τη Ιντρακάτ και την αμφίσημη ακόμη προσπάθεια ελέγχου της Δομικής Κρήτης.

Στην προκειμένη περίπτωση και αναφορικά με τη διεκδίκηση της Άκτωρ, ό έχων τη δύναμη των μετρητών είναι ο επιχειρηματίας Κύπρος Τσέντας, που φέρεται να κρατάει για λογαριασμό του το 65% με 70% του κοινοπρακτικού σχήματος.

Αφήνοντας το υπόλοιπο μερίδιο συμμετοχής στον Δημήτρη Κούτρα, που διατείνεται ότι «εγώ ψυχικά δεν έφυγα ποτέ από τον Άκτωρα» και πιστεύει πώς η κατασκευαστική «έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει στην κερδοφορία « στο εγγύς μέλλον.

Το τίμημα για την εκχώρηση το ποσοστού στις ΑΠΕ

Από τη στιγμή που όλα θα κυλίσουν ομαλά και θα πουληθεί η Άκτωρ, ο Όμιλος της Ελλάκτωρ επιθυμεί ζωηρά να ντουμπλάρει τις συμφωνίες με εκείνη της πώλησης του μεριδίου του 25% στον κλάδο των ΑΠΕ. Στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον είναι δεδομένο και μονοσήμαντο από την πλευρά του βασικού εταίρου που είναι η Μότορ Όιλ.

Καθώς όμως η κοινή εταιρεία έχει αυξήσει το δανεισμό της, το πρό πώληση κομμάτι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα σε μετρητά για την Ελλάκτωρ, ύψους 125 εκατ. ευρώ.

Σε αδρές γραμμές ο Όμιλος της Ελλάκτωρ και από τα δύο deal μπορεί να ενισχύσει τα ταμειακά του διαθέσιμα με 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο «τέλος της ημέρας» η διαθέσιμη ρευστότητα του Ομίλου αναμένεται να υπερτερεί κατά 350 εκατ. ευρώ ή και περισσότερο σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό, εξαιρουμένου αυτού της «Μορέας».

Κατά τα φαινόμενα σε τροχιά πώλησης θα βρεθεί αργά ή γρήγορα και θυγατρική Ηλέκτωρ, η οποία έχει ισχυρή θέση στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και για την οποία δεν κρύβεται το ενδιαφέρον από την πλευρά του επιχειρηματικού ομίλου της Μότορ Όιλ.

Στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου θα παραμείνουν οι κερδοφόρες παραχωρήσεις, αλλά και το real estate μέσω της επίσης θυγατρικής Reds, στην οποία η Ελλάκτωρ έχει το 55,456%, ενώ η Reggeborgh μαζί με μια «δορυφορική» της εταιρεία ελέγχουν σχεδόν το 38%. Στο τομέα του real estate ο Χένρι Χόλτερμαν δείχνει εκτός από εταιρικό και προσωπικό ενδιαφέρον, που υλοποιείται από σειρά επενδύσεων του ιδίου και του γιού του.

Μένει να φανεί και το πώς θα αποτιμήσει η χρηματιστηριακή αγορά το «πακέτο» των εξελίξεων. Από το ξεκίνημα πάντως της εφετινής χρονιάς η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 24,9% με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει ανέλθει στα 760,8 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλυπτικό: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ με Wade Adams-Κούτρα για την πώληση της ΑΚΤΩΡ- Στα 160 εκατ. ευρώ το τίμημα

Τι κρύβει το πωλητήριο στην Άκτωρ: Κεφαλαιακή δύναμη πυρός 300 εκατ. ευρώ χρειάζεται να έχει ο αγοραστής

Κύπρος Τσέντας: Η ιστορία του κύπριου επιχειρηματία που φλερτάρει με την ΑΚΤΩΡ