Η εκκαθάριση του τοπίου από τα λογής-λογής «αγκάθια» που επί χρόνια πλήγωναν τον κλάδο των κατασκευών, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη ρευστότητα, έρχονται να αναβαθμίσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ. Συμφερόντων του ισχυρού επενδυτικού σχήματος της Ολλανδικής Reggeborgh, όπου ο Χένρι Χόλτερμαν είναι το κέντρο των αποφάσεων.

Ο επιχειρηματικός όμιλος με την πολυσχιδή δραστηριότητα και τα 2,8 δισ. των στοιχείων ενεργητικού, μετράει 60 χρόνια από τη ίδρυσή του και σχεδόν 28,5 χρόνια παρουσίας στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Έχοντας γνωρίσει σε αυτήν τη μακρά περίοδο, απογειώσεις και προσγειώσεις, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις, πολιτικο-οικονομικά ντεσιμπέλ, αλλά και τρείς φορές αλλαγές στο διοικητικό και μετοχικό έλεγχο.

1

Περνώντας διαδοχικά από πατέρα σε γιό της οικογένειας Μπόμπολα, στους αδελφούς Καλλιτσάντση και τώρα στους Ολλανδούς. Από τις ανακατατάξεις αυτές δεν έλλειψαν οι σκληρές κόντρες και οι μάχες χαρακωμάτων ανάμεσα στις αντιτιθέμενες (για την κυριαρχία) δυνάμεις.

Οι πυκνές και πολύπλευρες εξελίξεις στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, έχουν διαμορφώσει πλέον ένα νέο σκηνικό. Αφού η νηνεμία έχει αποκατασταθεί στο εσωτερικό του ομίλου και οι νέοι ταγοί της Ελλάκτωρ, 26 μήνες μετά από την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα και 22 μήνες μετά από την ανάληψη της σκυτάλης του διοικητικού ελέγχου, δείχνουν τα ουσιώδη δείγματα γραφής στην αλλαγή σελίδας. Η… φυγή προς τα εμπρός αποτυπώνεται ευδιάκριτα στα αποτελέσματα του εφετινού 9μηνου. Με την επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία, έπειτα από μια δεκαετία στιγματισμένη από ζημιές.

Αναμφίβολα τα «όπλο» της ισχυρής, διαθέσιμης ρευστότητας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τη «νέα εποχή» της Ελλάκτωρ. Η οποία φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρηματικές εξελίξεις, με έμφαση στη διεύρυνση της θέσης της στον ευρύτερο τομέα των υποδομών, με προμετωπίδα τις κατασκευές, τις παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ, όπως επίσης και στο πολλά υποσχόμενο πεδίο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Η παρουσία του CEO στο επενδυτικό συνέδριο

Ο τεχνοκράτης και ορθολογιστής CEO Ευθύμης Μπουλούτας βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο. Όπου στο πλαίσιο του διήμερου, ελληνικού επενδυτικού συνεδρίου που οργανώνεται από τη Morgan Stanley και το χρηματιστήριο της Αθήνας, θα παρουσιάσει σε διεθνή επενδυτικά fund, το παρόν και το μέλλον της Ελλάκτωρ. Μέσα από μια προγραμματισμένη σειρά συναντήσεων και με στόχο να αποκατασταθεί η έξωθεν καλή μαρτυρία για τον όμιλο.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων που δρομολογεί η εκχώρηση της πλειοψηφίας του κλάδου των ΑΠΕ που έχει αποσχισθεί από τον επιχειρηματικό κορμό, αλλά και την ολοκλήρωση της επαναγοράς του ακριβού ομολόγου, ο παράγοντας ρευστότητα μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Καθώς αποτελεί το συστατικό στοιχείο βελτίωσης του χρηματοοικονομικού προφίλ της Ελλάκτωρ.

Στα τέλη του εφετινού 9μηνου το σύνολο των δανείων του επιχειρηματικού ομίλου ήταν στα επίπεδα των 1,173 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις των μισθώσεων. Ωστόσο από αυτά τα δάνεια τα 414,629 εκατ. ευρώ αφορούν τους πελοποννησιακούς αυτοκινητοδρόμους της «Μορέας». Στην οποία η θυγατρική Άκτωρ έχει τον έλεγχο του 76,67%. Καθώς όμως πρόκειται για δανειοδότηση παραχωρήσεων, άνευ εξασφαλίσεων, δεν κουβαλά χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Με την έννοια αυτή τα ουσιαστικά δανειακά βάρη για τον όμιλο είναι τώρα στα 758,833 εκατ. ευρώ.

Καθώς όμως τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου Ελλάκτωρ ανέρχονται στα 346,769 εκατ. ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται αυτά της «Μορέας») ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 412.064 εκατ. ευρώ. Από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες φυσικά, στις οποίες δεν συγκαταλέγονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Καθ΄ οδόν για καθαρό ταμείο 282 εκατ. ευρώ

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Μότορ Όιλ και για την παραχώρηση του 75% του κλάδου των ΑΠΕ, η Ελλάκτωρ έχει λαμβάνειν έως τα τέλη του έτους, πάνω από τα αρχικά υπολογιζόμενα 600 εκατ. ευρώ. Λόγω των μεγαλύτερων επιστροφών, ώς απόρροια της δανειακής ενίσχυσης της νέας εταιρείας των ΑΠΕ, αναμένεται να εισπραχθούν περί τα 670 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο υφιστάμενος τώρα καθαρός δανεισμός της Ελλάκτωρ θα μετατραπεί σε καθαρό ταμείο της τάξεως των 258 εκατ. ευρώ…

Με άλλα λόγια η Ελλάκτωρ θα αποκτήσει χαρακτηριστικά …αδάνειστης εταιρείας, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή της διάρθρωση. Η δύναμη της ρευστότητας και η δυνητική προοπτική μόχλευσής της, λειτουργούν ενισχυτικά για τον όμιλο στη διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων. Μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η νέα σύμβαση για την Αττική Οδό.

Ήδη η Ελλάκτωρ έχει ανακηρυχθεί μειοδότης σε σημαντικά έργα υποδομής, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Τα οποία με τη σειρά τους αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ρευστότητα και την ταμειακή κατάσταση του Ομίλου.

Η «θυσία» του ασημικού των ΑΠΕ που την περσινή χρονιά απέφερε λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 84,4 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζεται από τη ρευστότητα που αποκτάται, αλλά και από τη συνεπαγόμενη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Θα συνεχίσει βέβαια να κατέχει το 25% στην «πράσινη» εταιρεία, το οποίο και θα αποφέρει μερίσματα, ενώ η λογιζόμενη αποτίμηση του μεριδίου αυτού υπολογίζεται πλέον στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Καταβάλλοντας τίμημα περίπου μισού δισ. η Ελλάκτωρ έχει εξαγοράσει πρόωρα το 74,18 % του μεγάλου ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ. Το οποίο εκδόθηκε επι διοίκησης Καλλιτσάντση και φέρει επιτοκιακό κουπόνι 6,375%.

Στις 15 Δεκεμβρίου, ακριβώς δύο χρόνια πρίν από τη λήξη του, ο όμιλος θα επαναγοράσει το υπολειπόμενο κομμάτι, ονομαστικής αξίας 172,843 εκατ. ευρώ. Έναντι τιμήματος 175,6 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς η επαναγορά θα γίνει στο 101,594 της ονομαστικής αξίας. Μόνο από τους τόκους των δύο ετών, ο επιχειρηματικός όμιλος θα γλιτώσει 85,4 εκατ. ευρώ. Όσο και το περσινό Ebitda του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας…

Στην πρώτη κίνηση επαναγοράς του ομολόγου, ο όμιλος χρησιμοποίησε 319 εκατ. ευρώ από το 18μηνης διάρκειας δανεισμό από τη Eurobank. Για το υπόλοιπο τμήμα χρησιμοποιήθηκαν και κεφάλαια από το δάνειο των 275 εκατ. ευρώ, που σήκωσε η Άκτωρ (από Eurobank και Alpha Bank) λήξεως τον Δεκέμβριο του 2037.

Για την επικείμενη επαναγορά των ομολογιών, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από τη Eurobank. Χωρίς να μεταβάλλεται το δανειακό ισοζύγιο του ομίλου, αφού στη θέση του χρέους του ομολόγου (που θα σβήσει) θα μπει ο ισόποσος τραπεζικός δανεισμός.

Τα οικονομικά μεγέθη και το αναπτυξιακό υπόβαθρο

Με 941,2 εκατ. ευρώ σύνολο απασχολούμενων κεφαλαίων και καθαρή θέση 363,3 εκατ. ευρώ, ο όμιλος Ελλάκτωρ είχε στο εφετινό 9μηνο 175,9 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη (Ebitda). Εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις διακοπείσες δραστηριότητες των ΑΠΕ.

Στην επί μέρους δραστηριότητα των κατασκευών, με 2,7 δις ευρώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, υπήρξαν οριακές λειτουργικές ζημιές 101 χιλιάδων ευρώ, έναντι των περσινών ζημιών που είχαν φτάσει τα 70,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι αποσβέσεις και τα χρηματοοικονομικά έξοδα έφεραν στην εφετινή, τελική γραμμή του ισολογισμού των κατασκευών ζημιές 10,6 εκατ. ευρώ, από 87,6 εκατ. ευρώ που ήταν οι ζημιές στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Για ολόκληρο το όμιλο τα καθαρά κέρδη του εφετινού 9μηνου άγγιξαν τα 15,6 εκατ. ευρώ, με τις διακοπείσες δραστηριότητες να φέρνουν κερδοφορία 32,3 εκατ. ευρώ. Οι οποίες απομειώθηκαν λόγω ζημιών από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων ο CEO Ευθύμης Μπουλούτας, επεσήμανε μεταξύ των άλλων: «Ο όμιλος, έχοντας θέσει τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιοργάνωσής του ενισχύοντας τους τομείς της Κατασκευής, των Παραχωρήσεων, του Περιβάλλοντος και του Real Estate.Οι οποίοι βρίσκονται σε αναπτυξιακή κερδοφορία. Επιπρόσθετα, το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του κατασκευαστικού κλάδου, του οποίου η αναδιάρθρωση είναι σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργεί θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος ανέφερε επιπρόσθετα ότι «η συναλλαγή του κλάδου των ΑΠΕ, όπως και η αναμενόμενη προπληρωμή του Διεθνούς Ομολόγου, έχει θωρακίσει κεφαλαιακά τον Όμιλο, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει σημαντικό μέρος των έργων υποδομών που αναμένονται και να διατηρήσει την ηγετική του θέση στον κλάδο. Ο Όμιλος Ελλάκτωρ προχωρά με σταθερή αναπτυξιακή πορεία, στηριζόμενος στο νέο επιχειρηματικό του μοντέλο. Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η ισχυροποίηση των κύριων τομέων δραστηριότητας, η ενίσχυση συνεργειών, η ουσιαστική προώθηση καινοτόμων πρακτικών και η συνεχής δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους, τους εργαζομένους καθώς και την Ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» ο επιχειρηματικός όμιλος αποτιμάται τώρα στα 592,6 εκατ. ευρώ ( 1,702 ευρώ ανά μετοχή). Δηλαδή μόλις δύο φορές σε σχέση με το αναμενόμενο καθαρό του ταμείο. Η Reggeborgh που μετά και από την πρόσφατη δημόσια πρόταση κατέχει το 46,15%, έχει δαπανήσει περί τα 235 εκατ. ευρώ. Επίσης πρόσφατα εισέφερε 47,2 εκατ. ευρώ για την απόκτηση μέσω δημόσιας πρότασης του 33,15% στη θυγατρική Reds. Όπου η πλευρά των Ολλανδών, μαζί με την Ελλάκτωρ και την «όμορη» Prosillio ελέγχουν συνολικά το 93,42% της εταιρείας του Real Estate.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάκτωρ: Τι κερδίζει από την επαναγορά του 74,18% του ακριβού ομολόγου, ο ρόλος Μπουλούτα και τι ακολουθεί