ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι υπουργοί που αποθεώνει ο ΚΜ, το cash του Ολλανδού, τα κέρδη σε Intralot και ΕΛΠΕ, ο Σκυλακάκης, ο Στασινός και οι αίλουροι, η μάχη για το Υπερταμείο, πόσο πουλάνε το οικόπεδο στο Ψυχικό Όλγα και Μάτσας κι ένα quiz με τον απρόσεκτο υπουργό
Τρεισήμισι χρόνια με την είσοδο δύο νέων μεγάλων μετόχων, ένα proxy war, την αποεπένδυση σε δύο βασικούς τομείς δραστηριότητας, τις κεφαλαιακές ενέσεις και μία δημόσια πρόταση ήταν αυτά που χρειάστηκε ο Όμιλος Ελλάκτωρ ώστε να καταλήξει στην πρόταση για τη διανομή κεφαλαίου στους μετόχους ύστερα από 13 χρόνια.
Πλέον η Ελλάκτωρ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευθύμιο Μπουλούτα έχει ορθοποδήσει και αναμένεται να δώσει στις 31 Μαΐου του πράσινο φως για την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 € ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί στα 174 εκατ. ευρώ με τον Όμιλο να διαθέτει πλέον ταμείο 700 εκατ. ευρώ, ενώ με την ενδεχόμενη πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ, για την οποία πλέον γίνονται διαπραγματεύσεις με την Motor Oil, τα ταμειακά διαθέσιμα θα ανέρχονται περίπου στα 850 εκατ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά των μετόχων η Reggeborgh που κατέχει το 45,1% των μετοχών της Ελλάκτωρ θα λάβει από τη διανομή μερίσματος 78,6 εκατ. ευρώ, η Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη με ποσοστό 29,9% θα λάβει 52 εκατ. ευρώ, το Fund Atlas (9,8%) 17 εκατ. ευρώ και ευρύτερο επενδυτικό κοινό θα έχει λαμβάνειν 26,4 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία επιβραβεύθηκε από το επενδυτικό κοινό διάθεση αυτό τόσο κατά την ημέρα της ανακοίνωσης (σ.σ. 10 Μαΐου) όσο και την επομένη, δηλαδή στις 13 Μαΐου, η μετοχή κατέγραψε σημαντικά κέρδη. Πιο συγκεκριμένα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 10 Μαΐου κατέγραψε άνοδο 2,67% και τη Δευτέρα έκλεισε με +2,6% και την κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 961 εκατ. ευρώ.
Πλέον ο Όμιλος αναζητά τη νέα του ταυτότητα καθώς με την πώληση των κατασκευών, της ενέργειας και του Smart Park, ο μόνος τομέας δραστηριοποίησης που θα αποδίδει σημαντικά κέρδη στους μετόχους είναι οι παραχωρήσεις, στις οποίες η Ελλάκτωρ πρωταγωνιστεί συμμετέχοντας στα σχήματα της Ολυμπίας Οδού, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του ΜΟΡΕΑ ενώ έως το φθινόπωρο διαχειρίζεται την Αττική Οδό.
Η είσοδος της Reggeborgh, το proxy war και η διάσωση της ΑΚΤΩΡ
Ήταν φθινόπωρο του 2020 όταν γνωστοποιήθηκε ότι το ολλανδικό family office της Reggeborgh με επικεφαλής τον Henry Holterman εξαγόρασε το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα στην Ελλάκτωρ, το οποίο ανερχόταν στο 12,5% και έκτισε σταδιακά θέση έως το 29,9% το φθινόπωρο του 2021.
Όμως η πορεία του Family office στην προσπάθειά του να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ομίλου δεν ήταν ομαλή και σίγουρα είχε αρκετά επεισόδια σε ένα σήριαλ διαμάχης με την τριανδρία των Δημήτρη Μπάκου-Ιωάννη Καϋμενάκη-ΑλέξανδρουΕξάρχου που κατείχαν σχεδόν το ίδιο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου με το ολλανδικό fund (σ.σ 29,7%).
Ακολούθησε ένα μπρα ντ’ εφέρ μεταξύ των δύο πλευρών με την τριανδρία να αποχωρεί από τον Όμιλο τον Απρίλιο του 2022 καθώς πούλησε το ποσοστό της στη Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη κερδίζοντας υπεραξίες άνω των 60 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από την παραπάνω μάχη ο Ολλανδός επιχειρηματίας χρειάστηκε να προχωρήσει σε κεφαλαιακές ενέσεις προκειμένου να κρατήσει όρθιο τον Όμιλο και πιο συγκεκριμένα την ιστορική κατασκευαστική θυγατρική του, ΑΚΤΩΡ.
Για αυτό το λόγο προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2021, ενώ τον περίπου ένα χρόνο αργότερα υπέβαλε υποχρεωτική δημόσια πρόταση, επενδύοντας επιπλέον 95,2 εκατ. ευρώ με το τελικό ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται πλέον στο 45,1%, ενώ έχει το δικαίωμα εξαγοράς του 7,46% των μετοχών που κατέχει η Motor Oil.
Η αποπληρωμή του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ και το μπαράζ αποεπενδύσεων
Από εκεί και έπειτα η Ελλάκτωρ προχώρησε στην αποπληρωμή του «βαριού» ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2022 και στη συνέχεια πραγματοποίησε ένα μπαράζ αποεπενδύσεων.
Το πρώτο βήμα ήταν η πώληση του 75% του κλάδου της ενέργειας και των ΑΠΕ στη Motor Oil έναντι 671,5 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022, ενώ το υπόλοιπο 25% πωλήθηκε το στις αρχές του 2024 με το τίμημα να ανέρχεται στα 123,5 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια η Ελλάκτωρ αποεπένδυσε και από τον τομέα των κατασκευών καθώς κατά τη διάρκεια του 2023 ξεκίνησε να διαπραγματεύεται αρχικά με το δίδυμο των Δημήτρη Κούτρα και Κύπρου Τσέντα, χωρίς ωστόσο να κλείσει κάποιο deal, αλλά τα κατάφερε με την τριανδρία των Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη.
Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023 έκλεισε η συμφωνία εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από τον Όμιλο της Intrakat, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Winex Investments συμφερόντων της τριανδρίας των δύο εφοπλιστών και του έμπειρου στελέχους των κατασκευών.
Το ποσό που εισέπραξε ο Όμιλος από τη συναλλαγή αυτή, η οποία εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2023, ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ ενώ σε διάστημα 24 μηνών θα καταβληθούν επιπλέον 114 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.
Εκτός όμως από την ενέργεια και την ιστορικό τομέα των κατασκευών ο Όμιλος προχώρησε και στην αποεπένδυση από τον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων καθώς πούλησε το Νοέμβριο του 2023 Smart Park έναντι 110 εκατ. ευρώ.
Αγοραστής ήταν η Trade Estates του Ομίλου Φουρλή και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, δηλαδή τα 85 εκατ. ευρώ, αφορά στην αποπληρωμή δανείων.
Με αυτή την κίνηση η θυγατρική REDS του Ομίλου, η οποία θα κάνει delist από το Χρηματιστήριο Αθηνών μηδενίζει τον δανεισμό της και μπορεί να επικεντρώσει σε άλλα projects εφαρμόζοντας ένα επενδυτικό πλάνο 400 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται το Κτήμα Καμπά, τη Μαρίνα Αλίμου και τις Γούρνες Ηρακλείου.
Διαβάστε επίσης
Ελλάκτωρ: Αποφασίζει την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους στα τέλη Μαΐου
Ελλάκτωρ: Μεταβιβάστηκε στη Reggeborgh το σύνολο των μετοχών της RB Ellaktor Holding
Ελλάκτωρ: Στα 650 εκατ. ευρώ το ταμείο, προσδοκία για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση