ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προ των πυλών η σύσταση Ευρωπαϊκού Ειδικού Ταμείου αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα
Την υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε. για περιορισμό της εναπόθεσης σε ΧΥΤΑ κατά 10% τόνισε ο ο διευθυντής επί τιμής της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν, Γιώργος Κρεμλής, υπεύθυνος για θέματα κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη, μιλώντας από το βήμα της σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΑΝΑΚΕΜ και το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα “Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων: ποιος, πώς, πού, γιατί. Υποχρεώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις”.
Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 80% και “ένα πολύ μικρό ποσοστό πηγαίνει σε ΧΑΔΑ, που σήμερα ανέρχονται σε 64 στη χώρα μας και για τη λειτουργία των οποίων – όπως είπε – “πληρώνουμε πρόστιμα 40.000 ευρώ/μηνιαίως. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουμε καταβάλει 97 εκατ. ευρώ σε περιβαλλοντικά πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένων και των προστίμων για τους ΧΑΔΑ“.
“Να μπούμε στη λογική των πράσινων διαγωνισμών εκτέλεσης έργων στην Ελλάδα, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι για την κυκλική οικονομία” πρόσθεσε κι ανέφερε ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται, στην εκτέλεση έργων, ανακυκλώσιμα υλικά, από Απόβλητων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
“Η Ελλάδα δεν διαθέτει μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού, όμως την ίδια στιγμή στη Βουλγαρία λειτουργούν τέσσερις“, υπογράμμισε ο κ. Κρεμλής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργειακή αξιοποίηση υπολείμματος ανακυκλώσιμων υλικών ποσοστού από 15% έως και 20% στην Ελλάδα.
Περισσότεροι πόροι από την ΕΕ στην κυκλική οικονομία
Επίσης τόνισε ότι, μπορεί η πραγματικότητα να αφορά στο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (26η) της κατάταξης, σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή πρακτικών με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας – ακολουθούν Μάλτα και Κύπρος στις 27η και 28η αντίστοιχα -, όμως, θα μπορέσει να κερδίσει έδαφος με συνεργασίες και σκληρή δουλειά και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό, νέους και περισσότερους πόρους και τρόπους, που έχει ήδη αποφασίσει ότι θα διαθέσει στον τομέα η ΕΕ, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Όπως είπε, ότι οι χώρες του Νότου στην ΕΕ, οι οικονομίες των οποίων φαίνεται να έχουν “κλονιστεί” περισσότερο, έναντι αυτών του Βορρά, αναμένεται να ευεργετηθούν περισσότερο, “αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, ούτε το ποσοστό με το οποίο θα ευνοηθούν περισσότερο οι πρώτες”.
Ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως ο τομέας της κυκλικής οικονομίας δεν υποστηρίζεται μόνο πολιτικά από την ΕΕ, ο κ. Κρεμλής επισήμανε ότι έχει ήδη αποφασιστεί για τα κράτη /μέλη μια διετής μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των οδηγιών και την έναρξη της κυκλικής οικονομίας, ενώ για την Ελλάδα θα είναι πενταετής, εξέλιξη που χαρακτήρισε “αρνητική”, λόγω και των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης που παρουσιάζει, ήτοι 17%. Πάντως, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα καταφέρει να πιάσει τον εθνικό στόχο για το 2020, που αφορά σε ανακύκλωση που θα φτάνει στο 70%.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μύκονος, το νησί της αυθαιρεσίας: Πρόστιμα 1,6 εκατ. ευρώ σε 4 ημέρες – Απτόητοι οι ιδιοκτήτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία Σταθάκη – Θεσμών και τέλος χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταθάκης: Απαιτείται αλλαγή του ενεργειακού συστήματος με στόχο την καθαρή ενέργεια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε εταιρεία
- JetBlue: Νεκροί εντοπίστηκαν δύο άνθρωποι στον χώρο του συστήματος προσγείωσης αεροσκάφους της
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Εκτός ΜΕΘ αλλά σε κρίσιμη κατάσταση
- Χακάν Φιντάν: Απειλεί με στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της συριακής, κουρδικής πολιτοφυλακής YPG