Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Elikonos: Γιατί επένδυσε στην «Mega Yeeros» του Ν. Λούστα – Η περίπτωση του Γιώργου Νίκα

Νίκος Λούστας, επικεφαλής της Megas Yeeros

Νίκος Λούστας, επικεφαλής της Megas Yeeros

«Ποδαρικό» στο 2021 έκανε η επένδυση της Elikonos στην Mega Yeeros καθώς αποτελεί την πρώτη αξιόλογη επιχειρηματική κίνηση που ανακοινώθηκε για τη νέα χρονιά. Το fund, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 85 εκατ. ευρώ απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην ελληνική εταιρεία παραγωγής γύρου, εισφέροντας 4 εκατ. ευρώ.

Πηγές της Elikonos μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνουν πως η τοποθέτηση στην Mega Yeeros είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα (τουλάχιστον πενταετίας) και τονίζουν πως η εταιρεία έχει όλες τις προϋποθέσεις να μεγαλώσει αισθητά το αποτύπωμά της τα επόμενα χρόνια.

«Πρόκειται για μια αξιόλογη και πολλά υποσχόμενα επιχείρηση, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες», σημειώνουν χαρακτηριστικά και τονίζουν πως σκοπεύουν να την βοηθήσουν όσο μπορούν περισσότερο να πετύχει τους στόχους της. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια, πάντοτε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους μετόχους, εφ’ όσον οι συνθήκες το απαιτήσουν ενώ επισημαίνουν πως απώτερος στόχος της εταιρείας είναι ο τριπλασιασμός του κύκλο εργασιών από περίπου 35 εκατ. ευρώ σήμερα σε περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας ήταν ο βασικός λόγος που η ηγετική ομάδα της Elikonos επέλεξε να επενδύσει στην Mega Yeeros ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Νίκου Λούστα στο «τιμόνι» της, στις διοικητικές ικανότητες του οποίου τρέφουν απεριόριστη εκτίμηση. Στην απόφαση μέτρησαν οι σύγχρονες μονάδες παραγωγής (σε Ασπρόπυργο και New Jersey) και η υγιής χρηματοοικονομική βάση, η οποία πιστοποιήθηκε και από το εκτεταμένο «due diligence» (οικονομικό και νομικό έλεγχο) που υλοποιήθηκε προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Η Elikonos παρακολουθούσε για περισσότερα από δυο χρόνια την πορεία της Mega Yeeros, προτού εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της. Η αρνητική συγκυρία και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά της εστίασης, η οποία αποτελεί βασικό κανάλι διάθεσης για τις βιομηχανίες τροφίμων δεν στάθηκαν εμπόδιο καθώς η εταιρεία, η οποία απασχολεί 225 άτομα και παράγει 80 κωδικούς προϊόντων είχε φροντίσει πολύ πριν την εκδήλωση του Covid-19 να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της και να περιορίσει την έκθεση στην εστίαση.

Σήμερα, πέρα από την εστίαση διαθέτει παρουσία στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσα από σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η ανερχόμενη κατηγορία των «plant based» προϊόντων (κατάλληλα για vegan διατροφή) ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία συνεισφέρει το 1/3 των πωλήσεών της. Επιπλέον, εκτιμάται πως η εταιρεία ως η μεγαλύτερη του κλάδου της, θα επωφεληθεί από πιθανές ανακατατάξεις που αναμένεται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα στην εγχώρια αγορά.

Η περίπτωση του Γιώργου Νίκα

Αναφορικά με την εμπλοκή του επιχειρηματία Γιώργου Νίκα σε διεθνή χρηματιστηριακή απάτη, ο οποίος -μέχρι πρότινος τουλάχιστον– κατείχε σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Mega Yeeros και κατά πόσο αυτό αποτέλεσε εμπόδιο στην απόφασή τους, πηγές του Elikonos επισημαίνουν πως ο κ. Νίκας σήμερα δεν είναι στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ως φυσικό πρόσωπο και προσθέτουν πως η πλειονότητα των υπόλοιπων μετόχων είναι φυσικά πρόσωπα, με τον κ. Λούστα να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Βάση της συμφωνίας, η Elikonos θα τοποθετήσει τουλάχιστον ένα εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της Mega Yeeros, με μη εκτελεστικά καθήκοντα, ο οποίος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην εταιρεία. Από εκεί και πέρα, η Elikonos συνεχίζει να αναζητά νέες ευκαιρίες εξαγορών σε διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς, με εξαίρεση τους κλάδους του real estate και της ναυτιλίας αλλά και των εταιρειών που χρήζουν ριζικής αναδιάρθρωσης. Μάλιστα, πρόθεση των ανθρώπων του fund είναι να υλοποιήσει παραπάνω από ένα deal μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.