Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Eli Lilly: Νομικός πόλεμος ενάντια στις εταιρείες που πωλούν εξατομικευμένα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Dave Ricks, CEO Eli Lilly (Πηγή: Linkedin)

Μία εκστρατεία κατά όλων των εταιρειών, που παράγουν φάρμακα τα οποία «μιμούνται» το Mounjaro και το Zepbound, ετοιμάζει η αμερικάνικη εταιρεία Eli Lilly.

Το compound pharmacy, δηλαδή εξατομικευμένα φάρμακα τα οποία παράγονται από άλλες φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες τηλεϊατρικής ακόμα και ιατρικά σπα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να εντείνει την νομική της εκστρατεία για να σταματήσει τη πώλησή τους.

Η άδεια που ανακλήθηκε

Η ζήτηση σε όλο τον κόσμο για τα φάρμακα που παρασκευάζονται από τη Lilly και τη Novo Nordisk βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς οι ασθενείς προσδοκούν να χάσουν εύκολα δεκάδες κιλά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είχε θεωρήσει ότι τα φάρμακα της Lilly βρίσκονται σε έλλειψη από τον Δεκέμβριο του 2022, επιτρέποντας σε φαρμακεία να παράγουν μαζικά αντίγραφα που συχνά πωλούνται μέσω εταιρειών τηλεϊατρικής και σπα απώλειας βάρους. Όταν ο FDA αφαίρεσε τον χαρακτηρισμό της έλλειψης στις 2 Οκτωβρίου, η άδεια αυτή ανακλήθηκε.

«Επειδή τα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα της Lilly είναι πλέον διαθέσιμα, πρέπει να σταματήσετε αμέσως κάθε παραγωγή, πώληση, διανομή και εμπορία» των σύνθετων αντιγράφων, ανέφερε η Lilly σε επιστολές της προς τους κατασκευαστές και τους εμπόρους των αντιγράφων φαρμάκων.

Κέρδη 1 δισ. δολαρίων

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί έχουν λάβει σύνθετες εκδόσεις φαρμάκων της Lilly και της Novo, που πιθανόν να αποφέρουν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις για τα φαρμακεία εξατομικευμένων φαρμάκων, σύμφωνα με τραπεζίτες που συνεργάζονται με τον κλάδο.

Αν και τα φάρμακα αυτά δεν περνάνε από τους ελέγχους που περνάνε σκευάσματα όπως το Ozempic και το Mounjaro, αποτελούν μία επιλογή για ασθενείς που διαφορετικά θα ήταν αποκλεισμένοι από τη προμήθεια φαρμάκων για την απώλεια βάρους λόγω ελλείψεων. Είναι επίσης σημαντικά φθηνότερα από τις ενέσεις που κοστίζουν ακόμα και πάνω από 1.000 δολάρια το μήνα.

Η απόφαση του FDA να μετακινήσει τα επώνυμα φάρμακα της Lilly από τον κατάλογο ελλείψεων δεν σημαίνει ότι είναι πάντα διαθέσιμα. Οι ασθενείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εκτέλεση των συνταγών «κατά τους επόμενους μήνες», ανέφερε την Τετάρτη η ιστοσελίδα της Lilly, αποδίδοντας τις προκλήσεις αυτές σε «δυναμικές της αλυσίδας εφοδιασμού» που δεν βρίσκονται στον έλεγχο της εταιρείας.

Δυσεύρετα τα σκευάσματα για απώλεια βάρους

Ο Scott Welch, συνιδιοκτήτης του φαρμακείου Preston’s Pharmacy στη Βιρτζίνια, δήλωσε ότι την επομένη της ανακοίνωσης του FDA για το τέλος της έλλειψης, δεν ήταν σε θέση να παραγγείλει το Mounjaro ή το Zepbound.

Η εντολή που δόθηκε στα φαρμακεία ήταν να «σταματήσουν αμέσως την προετοιμασία και τη διανομή σύνθετων αντιγράφων του Mounjaro και του Zepbound». Ενώ ορισμένα έχουν συμμορφωθεί, άλλα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να παρασκευάζουν προσαρμοσμένες εκδόσεις των φαρμάκων της Lilly για συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών. Η πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει σε αυτά τα φαρμακεία να παρασκευάζουν εξατομικευμένες εκδόσεις φαρμάκων όταν οι γιατροί κρίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Μια άλλη ομάδα υπεράσπισης της παρασκευής σύνθετων φαρμάκων υποστηρίζει ότι ο FDA έκανε λάθος με την άρση του χαρακτηρισμού της έλλειψης.

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Telekom: Σχεδιάζει επαναγορά μετοχών ύψους έως και 2 δισ. ευρώ

Ο Bernard Arnault επενδύει στο ποδόσφαιρο: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Paris – Θα συμμετέχει και η Red Bull

Γερμανία: Αγκομαχά η «ατμομηχανή της Ευρώπης» – Προς νέα συρρίκνωση η οικονομία