• Business

    ΕΛΓΕΚΑ: Οι τρεις παράγοντες που ανέβασαν τον τζίρο στα 212 εκατ. ευρώ

    Πρόσοψη των εγκαταστάσεων ΕΛΓΕΚΑ


    Τα  212 εκατ. ευρώ άγγιξε o τζίρος της ΕΛΓΕΚΑ πέρυσι, στην τελευταία οικονομική χρήση πριν την έξοδο από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Η ΕΛΓΕΚΑ, υπό τον Αλέξανδρο Κατσιώτη, σε επίπεδο ομίλου, πήρε ισχυρή ώθηση από τον τομέα παροχής υπηρεσιών logistics, που έτρεξε με 10,31% αλλά και από τη βασική δραστηριότητα, αυτή της εμπορίας τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών η οποία έγραψε θετικό πρόσημο, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,7%.

    Σημαντικό δε ρόλο έπαιξαν και οι πληθωριστικές πιέσεις που συντέλεσαν στη διαμόρφωση των πωλήσεων σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2022.

    Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύτηκαν χθες, ο κύκλος εργασιών το 2023 του ομίλου αυξήθηκε κατά 4,38% και διαμορφώθηκε στα 211,776 εκατ. ευρώ από 202,882 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρονιά.

    Από την εμπορία τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών ο τζίρος αυξήθηκε κατά 2,77% και διαμορφώθηκε στα 161,970 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων μειώθηκαν κατά 26,65% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση και διαμορφώθηκαν στα 278.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών Logistics αυξήθηκαν κατά 10,31% και διαμορφώθηκαν στα 49,528 εκατ. ευρώ.

    Τα μεικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,59% και διαμορφώθηκαν σε 40,443 εκατ. ευρώ με  μικτό περιθώριο να αυξάνεται στο 19,1% από 18,13%, ωφελούμενο από τη διαφοροποίηση του μείγματος πωλήσεων στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας.

    Οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 2,680 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 6,82%, ήτοι από 39,271 εκατ.  ευρώ το 2022 σε 41.951 εκατ.  ευρώ το 2023, ως συνέπεια των αυξημένων πωλήσεων και των αναγκαίων δαπανών διάθεσης και διανομής που τις συνοδεύουν.

    Το έκτακτο κέρδος από απόφαση διαιτησίας

    Τα Λοιπά Έσοδα Εκμετάλλευσης του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 15,49% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ή κατά 1,426 εκατ.  ευρώ ως αποτέλεσμα κυρίως έκτακτου κέρδους που προέκυψε από την έκδοση διαιτητικής απόφασης σχετικά με τη διακοπή συνεργασίας με προμηθευτή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της μεικτής κερδοφορίας οδήγησαν στην άνοδο των EBITDA του ομίλου στα 17,346 εκατ. ευρώ από 14,795 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο αυξημένα ήταν τα χρηματοοικονομικά έξοδα κατά 42,18%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 8,059 εκατ. ευρώ λόγω του αυξημένων επιτοκίων.

    Ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων του ομίλου μειώθηκαν στα 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,840 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν για τη χρήση του 2023 σε 1,153 εκατ. ευρώ έναντι 2,912 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

    Οι ζημίες του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους της «ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.», μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές, ανήλθαν σε  1,787 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 247 χιλ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της εταιρείας, το 2023 προχώρησε σε  ενέργειες με απώτερο σκοπό αφενός την αποκόμιση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές που δραστηριοποιείται και αφετέρου την περαιτέρω βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών του. Η ανάπτυξη των υφιστάμενων συνεργασιών του, μέρος της οποίας οφείλεται και στις ανατιμήσεις των εμπορευόμενων προϊόντων, οι ενέργειες για συνεχή εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του μέσα από νέες συνεργασίες και η εκπόνηση και υλοποίηση προωθητικών ενεργειών προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της αγοράς είχαν ως συνέπεια την αύξηση των πωλήσεών του, και επιπλέον την αύξηση της μικτής καθώς και της λειτουργικής κερδοφορίας του.

    Εντούτοις, η σημαντική αύξηση του κόστους χρήματος (Euribor) απορρόφησε την ανωτέρω βελτίωση των λειτουργικών μεγεθών.  Σημειώνεται ότι το 2023  προχώρησε στην πώληση της θυγατρικής Global Synergy έναντι 2,6 εκατ. ευρώ, καθώς και ενός επενδυτικού ακινήτου στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης έναντι 3,6 εκατ. ευρώ. Οι δύο αυτές κινήσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας ενώ παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανεισμού με επιμήκυνση, έγινε ομαλότερη η κατανομή των δόσεων ενώ, όπως αναφέρει η διοίκηση, επιτυγχάνεται η μείωση του εφαρμοζόμενου  επιτοκίου «γεγονός που θέτει τις βάσεις για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους του Ομίλου και την περαιτέρω ελάφρυνση των σχετικών ταμειακών ροών».

    Οι προοπτικές το 2024

    Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα χρήση  ο όμιλος, επιδιώκει τη διεύρυνση του οικονομικού του αποτυπώματος στους βασικούς τομείς που δραστηριοποιείται. Στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων και λοιπών καταναλωτικών αγαθών, στην Ελλάδα μέσω της μητρικής ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, που αποτελεί και τον βασικό αντιπρόσωπο επώνυμων οίκων του εξωτερικού και του εσωτερικού επιδιώκεται ο περαιτέρω εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου.

    Παράλληλα μέσω της θυγατρικής εταιρίας «ELGEKA FERFELIS ROMANIA S.A.», η πορεία της οποίας ήταν θετική για το 2023, επιτυγχάνοντας αύξηση των πωλήσεων της κατά 5,7% και διατηρώντας τη λειτουργική κερδοφορία της σε σταθερά υψηλά επίπεδα, ο όμιλος αναμένει και το 2024 τη θετική συνεισφορά στα μεγέθη του.

    Τέλος, στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Logistics μέσω της Διακίνησις ΑΕ, εκτιμάται η συνέχιση της θετικής πορείας μέσω νέων συνεργασιών που έχει επιτύχει, της διαφοροποίησης του μίγματος υπηρεσιών που παρέχει και της συγκράτησης του λειτουργικού της κόστους.

    Διαβάστε επίσης

    ITX Ελλάς: Πού οφείλεται η εκτίναξη κατά 80% των κερδών της Zara

    Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα μειώθηκαν οι τιμές και πού συνεχίζονται οι αυξήσεις

    Ανάπτυξη διπλάσια από την αγορά και ράλι κερδοφορίας για τη ΜΕΒΓΑΛ



    ΣΧΟΛΙΑ