ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη να εξασφαλίσει η Πολιτεία τις προϋποθέσεις όχι μόνο για περισσότερες ΑΠΕ αλλά για ανταγωνιστική παραγωγή ενέργειας για να μπορέσει να γίνει εξαγωγική τόνισε χθες ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση των ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ, των φορέων που εκπροσωπούν τις ΑΠΕ.
«Το να προσπαθούμε να εξάγουμε ενέργεια στις 12 το μεσημέρι, θα είναι σαν να θέλουμε να πουλήσουμε πάγο σε Εσκιμώους», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η προσπάθεια να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας είναι ένας γολγοθάς, και απαιτεί συντονισμένες κινήσεις και στρατηγικές.
Όπως τόνισε για να γίνουμε εξαγωγείς ενέργειας «πρέπει η Πολιτεία, να επιλέξει και να προωθήσει εκείνα τα έργα ΑΠΕ που είναι τα βέλτιστα, και που μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Πρέπει να τεθεί σαν στόχος η ανταγωνιστικότητα και να στοχεύσουμε στην παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας».
Τονίστηκε η ανάγκη στο νέο ΕΣΕΚ να μπει φρένο στα φ/β καθώς η αθρόα εισαγωγή τους στο σύστημα δημιουργεί τη μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας τις μεσημεριανές ώρες και δημιουργεί την ανάγκη περικοπών. Και να πατηθεί γκάζι για τα αιολικά πάρκα, που παράγουν ενέργεια όλο το 24ωρο, όπως και στα έργα αποθήκευσης με έμφαση στην αποθήκευση μακράς διάρκειας, την αντλησιοταμίευση.
Όπως είπαν υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, από επενδυτές του εξωτερικό κάτι πολύ θετικό με δεδομένο ότι απαιτούνται κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, ωστόσο προειδοποίησαν ότι με λάθος δράσεις και πολιτικές μπορεί να αντιστραφεί αυτό το ενδιαφέρον.
Προσοχή στο ενεργειακό μίγμα για τον περιορισμό των περικοπών
Οι αυξανόμενες περικοπές, που σήμερα γίνονται για να ισορροπεί το ηλεκτρικό σύστημα, όπως τονίστηκε, αποτελούν πρόβλημα στην αποδοτικότητα και την αξία των σχεδιαζόμενων έργων ΑΠΕ. Για να μπορέσουν οι επενδυτές να έχουν ορατότητα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να θεσπιστεί το συντομότερο σταθερό πλαίσιο κανόνων για το πώς θα γίνονται ι περικοπές.
Όπως είπαν το 2023 οι περικοπές ανήλθαν στο 2% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας από αιολικά πάρκα και το 2024 θα είναι περισσότερες. Πολλοί παραγωγοί κάνουν λόγο για αποζημιώσεις θεωρώντας ότι οι οριζόντιες περικοπές που πραγματοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, δεν είναι σύμφωνες με τον Ευρωπαϊκό Κανονσιμό, που θέτει μεν το όριο του 5% στις περικοπές, όταν οι συνθήκες είναι έκτακτες και με τελευταία στη σειρά των περικοπών τα έργα που έχουν ηλεκτριστεί πριν τον Ιούλιο του 2019 και τα μικρότερα των 400 KV.
Για την ΕΛΕΤΑΕΝ είναι κρίσιμο το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών, με αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα καθώς το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο, καθώς ευνοεί την αυξημένη ανανεώσιμη παραγωγή κατά τις μη μεσημβρινές ώρες, όταν δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν περισσεύει και έχει μεγαλύτερη αξία.
Το ισορροπημένο μείγμα αιολικών – φωτοβολταϊκών – υδροηλεκτρικών οδηγεί σε ομαλότερη κατανομή της παραγωγής πράσινης ενέργειας μέσα στο 24ώρο, καθώς ευνοεί την αυξημένη ανανεώσιμη παραγωγή κατά τις μη μεσημβρινές ώρες, όταν δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια δεν περισσεύει και έχει μεγαλύτερη αξία. Γι’ αυτό συνιστά το πρώτο μέτρο ενεργειακής στρατηγικής για: την ελαχιστοποίηση των περικοπών πράσινης ενέργειας, τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές, τη μετατροπή της χώρας σε εξαγωγό πράσινης ενέργειας.
Για την αποθήκευση, τονίστηκε ότι αποτελεί λύση αλλά και εκεί το μίγμα πρέπει να είναι ορθολογικό. Θα πρέπει να επισπευθεί η μακράς διάρκειας αποθήκευση όπως η αντλησιοταμίευση σε σχέση με την αποθήκευση μικρής διάρκειας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΕΤΑΕΝ: Ηγετική διεθνώς η θέση της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας