Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

O Nίκος Καραμούζης μπαίνει στο ελαιόλαδο: Σύμπραξη SMERemediumCap και Inspiring Earth με επένδυση 10 εκατ. ευρώ

Νίκος Καραμούζης

Νίκος Καραμούζης

Με την σύσταση μιας κοινής Εταιρείας η οποία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των Εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.», δημιουργείται ένας νέος ισχυρός όμιλος στα προϊόντα ελαιολάδου.

Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.

Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου.

Κύριος στόχος του νέου ομίλου είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκ.€.  Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη γεωγραφική εξάπλωσή του, στην ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και στην καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρείες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος του SMERemediumCap δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι για την είσοδό μας σε έναν κλάδο, στον οποίο η χώρα μας έχει σταθερή και σημαντική παγκόσμια παρουσία, καθώς και για την προσπάθειά μας για τη χρηματοοικονομική εξυγίανση εταιρειών με δυναμική προοπτική με οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, τους εργαζόμενους και τη χώρα.

Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και χρειάζεται μεγαλύτερες, πιο ισχυρές και πιο εξωστρεφείς επιχειρήσεις.  Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις εμπλεκόμενες τράπεζες και τους servicers για τη συνεργασία μας και για την αποδοχή των προτάσεών μας για τη χρηματοδότηση και την απομείωση των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας».

Νικόλαος Καραμούζης, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Inspiring Earth, δήλωσε: «Με την δεκαετή εμπειρία μας στο χώρο του ελαιόλαδου, βλέπουμε πως σε μια περίοδο αναταραχών στην παγκόσμια παραγωγή, η συνεργασία αυτή είναι το κατάλληλο βήμα για την ανάδειξη ενός νέου σχήματος με ηγετικό ρόλο, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες στη διεθνή αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα στελέχη των εταιρειών, ιδιαίτερα της «ΛΑΤΖΙΜΑΣ Α.Ε.» που αποτελεί τη μεγαλύτερη Εταιρεία του νέου ομίλου στην οποία οι αδελφοί Κοτζαμπασάκη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά».

Η «Λατζιμάς Α. Ε.», είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά. Έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.” ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.

Η «Olympian Green International Α.Ε.» τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Η Εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.

To SMERemediumCap ως πλειοψηφών μέτοχος της κοινής Εταιρείας θα συμβάλει στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των Εταιρειών του ομίλου και θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δανειακά κεφάλαια.

Το management του νέου ομίλου θα αναλάβουν τα στελέχη της «Ιnspiring Εarth» με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Πρόκειται για μια ομάδα που διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αγορά του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Η παραμονή ιδρυτικών στελεχών των «Λατζιμάς» και στελεχών της «ΕΑΣ Σητείας» στο νέο σχήμα, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την παρουσία και τον ισχυρό ρόλο του νέου ομίλου στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, αφού πρωταρχικός στόχος του ομίλου είναι να εργαστεί για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΨΑ: Αυξημένες πωλήσεις το 2023 – Προχωρά σε ΑΜΚ 5 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επένδυση του SMERemediumCap: Απέκτησε την εξαγωγική εταιρεία φρούτων Krop

ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης