Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Eldorado Gold: Ξεκινάει το 2026 η παραγωγή χαλκού στις Σκουριές- Τα οφέλη για την εταιρεία και τη χώρα

Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold

Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold

Στο χάρτη των χωρών που παράγουν χαλκό μπαίνει η Ελλάδα από το 2026, με την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης ύψους 1 δις. ευρώ, της  Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold) στις Σκουριές.

Η εταιρεία που έχει επενδύσει συνολικά 3 δισ. στην Ελλάδα από το 2012, σε ένα χρόνο ολοκληρώνει τη μεγάλη επένδυση της,  στις Σκουριές για την κατασκευή του πιο σύγχρονου μεταλλείου χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ενός από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη.

Η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός, σε δημοσιογραφικό ταξίδι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας παρουσίασε την εξέλιξη των εργασιών στις Σκουριές, και τα ορυχεία χρυσού στην Ολυμπιάδα, στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού 1 δισ. ευρώ συνολικά, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο επικεφαλής της εταιρείας Χρήστος Μπαλάσκας, τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στα μεταλλεία, καθώς ενισχύουν την πρωτογενή παραγωγή και τις εξαγωγές αλλά και τις θέσεις εργασίας. “Οι επενδύσεις στον τουρισμό και στο real estate είναι καλές, αλλά δεν εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, ενώ η παραγωγή ορυκτών στηρίζει την οικονομία αλλά και την κοινωνία δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας και επιστρέφοντας αξία στην τοπική κοινωνία”, τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Και τόνισε: “ευτυχώς που η αξιοποίηση του σημαντικού κοιτάσματος των Σκουριών, δεν έγινε 30 ή 40 χρόνια πριν, γιατί θα είχε αφήσει πληγές, όπως έγινε επί εποχής Μποδοσάκη. Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι τα πράγματα, η αξιοποίηση θα γίνει όπως πρέπει, θα γίνει σωστά”.

Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου στις Σκουριές,  είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού (32.800 τόνους). Με βάση τις σημερινές τιμές των μετάλλων, από το 2026 που θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας οι Σκουριές, αναμένεται να έχουν έσοδα 364 εκ. δολάρια από το χρυσό και 311 εκ. δολάρια από το χαλκό. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί εξορύσσοντας και πουλώντας στη διεθνή αγορά συμπυκνώματα χρυσού από το ορυχείο της Ολυμπιάδας με τζίρο 170 εκ. ευρώ το 2023, ενώ με τη συνεισφορά της παραγωγής των Σκουριών, από το 2026 ο τζίρος της Ελληνικός Χρυσός, θα πενταπλασιαστεί, με βάση τις σημερινές τιμές χαλκού και χρυσού.

H τιμή χαλκού είναι στα $9,563.00/τόνος στις 11.10.2024 και η τιμή του χρυσού στα $2,617.25/ουγκιά.

 Η λειτουργία του νέου ορυχείου στις Σκουριές της Ελληνικός Χρυσός, ενισχύει την πρωτογενή παραγωγική υποδομή της Ελλάδας, ενισχύοντας τις εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας αλλά  και το γεωστρατηγικό της ρόλο, σε μια εποχή που η αυτάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι στο επίκεντρο. Οι Σκουριές, αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο,  που με τα κοιτάσματά του  θα συνεισφέρει και στην αυτάρκεια της Ευρώπης σε χαλκό. Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.

Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα και Σκουριές) θα προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία στην εθνική και την τοπική οικονομία, ενώ προσθέτοντας την παραγωγή χρυσού από τη Σκουριές  έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, θα αυξήσει και τα τέλη προς την εθνική οικονομία, τα οποία αποτελούν ποσοστό στα έσοδα από χρυσό της εταιρείας και από 8,5 εκ. ευρώ το 2023, το 2026 θα είναι πάνω από 25 εκ. ευρώ, με βάση τις σημερινές τιμές του χρυσού.

Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας

Μέχρι σήμερα για τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου έχουν γίνει επενδύσεις $800 εκατ. Τα πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023), είναι 1,9 εκατ. ουγκιές χρυσού, 35,8 εκατ. ουγκιές αργύρου, 374.000 τόνοι μολύβδου, 468.000 ψευδαργύρου.

 

Η παραγωγή της Ολυμπιάδας είναι αυξημένη  κατά 21%  το 2024, στους 793.692 τόνους συμπυκνώματος χρυσού.

Ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του εργοστασίου θα αυξήσει τη δυνατότητα  επεξεργασίας στους 650.000 τόνων/έτος ως το 2027. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του ορυχείου είναι 15 έτη.

 Η εταιρεία  σήμερα απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους, ενώ  9 στους 10 εργαζόμενους στην εταιρεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελληνικός Χρυσός για απασχόληση του ντόπιου δυναμικού κατά προτεραιότητα.  Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές προϊόντων αξίας $1,4 δις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα  $13 δισ. στο μέλλον, με την παραγωγή των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Σκουριών.

Η Eldorado Gold έχει επενδύσει στα Μεταλλεία Κασσάνδρας άνω των $3 δισ. από το 2012 που απέκτησε την Ελληνικός Χρυσός ενώ το τίμημα για την εξαγορά των Μεταλλείων ήταν  2 δις. ευρώ. Σήμερα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους θέσεις εργασίας ενώ θα φτάσουν τους  3.000 στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, από το 2026.

Το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, από $1,5 δισ. σε Έλληνες προμηθευτές μέσω τοπικών προμηθειών μέχρι σήμερα σε $4 δισ. εντός των επόμενων ετών.  Αντίστοιχα τα φορολογικά έσοδα από $0,6 δις. ευρώ  που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα $2,3 δισ. στο μέλλον.

Σκουριές: Έχει ολοκληρωθεί το 76% του έργου

Οι  Σκουριές  είναι ένα από τα λίγα νέα μεταλλευτικά έργα χαλκού στην Ευρώπη, και εκεί ολοκληρώνονται σε ένα χρόνο τα έργα για να γίνει  ένα υπερσύγχρονο και πλήρως αυτοματοποιημένο ψηφιακό μεταλλείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς.

Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν εντατικά, και σήμερα η πρόοδος του έργου ξεπερνά το 76%. Επιπλέον, από την επανέναρξη του έργου, σχεδόν το σύνολο των προμηθειών έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά 72%. Στόχος είναι να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στα τέλη του 2025.

Η εταιρεία επενδύει σε σύγχρονα συστήματα και τεχνολογίες δημιουργώντας ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον εργασίας. Επίσης, έχει επενδύσει ήδη 120 εκατ. για αποκατάσταση πρακτικών του παρελθόντος, ενώ συνεχίζει μέσω της παράλληλης αποκατάστασης σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα για να επαναφέρει το τοπίο στην κατά το δυνατό πρότερη φυσική του κατάσταση, ώστε να επιστρέψει την περιοχή αποκατεστημένη μετά το τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις

Με στόχο να έχει πλήρη εικόνα των περιβαλλοντικών επιδόσεών της, η εταιρεία παρακολουθεί 24/7 περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου, μέσω του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Tα αποτελέσματα των μετρήσεων αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο σε μια δημοσίως προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.

Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και τη βέλτιστη διαχείριση των μεταλλευτικών καταλοίπων της μακρόχρονης προγενέστερης δραστηριότητας, η εταιρεία λειτουργεί στον Κοκκινόλακκα έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο ξηρής απόθεσης, αξίας 100 εκατ. δολαρίων και χωρητικότητας 10,65 εκατ. κυβικά μέτρα.

Τέλος, με τη χρήση της μεθόδου Ξηρής Απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα μειώσει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας μια ολόκληρη κοιλάδα, αυτή του Λοτσάνικου ρέματος, που στον αρχικό σχεδιασμό και την αποθήκευση των καταλοίπων σε υγρή μορφή, προοριζόταν να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης.

Η  προηγμένη τεχνολογία αφύγρανσης των μεταλλευτικών καταλοίπων επιτρέπει την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυσικών υδατικών πόρων. Ταυτόχρονα, αυξάνει σημαντικά τη γεωτεχνική ασφάλεια του χώρου απόθεσης, καθώς η στερεή μορφή των καταλοίπων βελτιώνει τη γεωστατική τους συμπεριφορά, έναντι της αρχικά υγρής μορφής τους. Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων  αποτελεί βασική παράμετρο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που εφαρμόζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων.

Ενισχύει την τοπική κοινωνία

Την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Συνολικά, από το 2021 ως το 2024, η Ελληνικός Χρυσός έχει δαπανήσει €5,5 εκατ. σε κοινωνικές επενδύσεις άνω των 500 έργων, εκ των οποίων €4,4 εκατ. αφορούν τον Δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, ο Δήμος για το ίδιο διάστημα έχει εισπράξει €12,75 εκατ. σε μεταλλευτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.