Λύσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και την αντιμετώπιση στο ζήτημα των νέων αυθαιρέτων προετοιμάζεται από την ελληνική κυβέρνηση όπως φαίνεται και από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια αυτού παρουσιάστηκαν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και τον υφυπουργό, Νικόλαος Ταγαρά, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική μεταρρύθμιση.

1

Υπενθυμίζεται ότι η παύση της εκτός σχεδίου δόμηση σε εκτάσεις κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων έχει παγώσει την αγορά του real estate με αποτέλεσμα το υπουργείο περιβάλλοντος να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έως ότου να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΧΣ).

Από την άλλη πλευρά επιδιώκεται να σταματήσει η ανέγερση νέων αυθαιρέτων με το Θεόδωρο Σκυλακάκη να τηρεί μία σκληρή στάση και να μη διστάζει να αναφέρει πριν από λίγες ημέρες ότι από εδώ και στο εξής αυτά θα κατεδαφίζονται.

Με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιμετωπίζεται η έλλειψη καθορισμένων χρήσεων γης και η αδυναμία εφαρμογής χρήσιμων πολεοδομικών μέτρων- κινήτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθείται η ορθολογική οργάνωση του χώρου και αντιμετωπίζεται η άναρχη ή και αυθαίρετη δόμηση και το πρόβλημα των παράνομα χωροθετημένων δραστηριοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιείται μια εμβληματική μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, το πρόγραμμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» για τη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών μείζονος σημασίας, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.), οι αυτοτελείς μελέτες χαρακτηρισμού δημοτικών οδών, οι αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης οικισμών και οι αυτοτελείς μελέτες για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (Ζ.Υ.Σ.).

Το σύνολο των δράσεων της πολεοδομικής μεταρρύθμισης στοχεύει στην άρση των περιττών εμποδίων που καθυστερούν την υλοποίηση έργων, υποδομών και επενδύσεων, ενώ με τις επιχειρούμενες πρωτοβουλίες, ο χωρικός σχεδιασμός καθίσταται βασικός παράγοντας της βιώσιμης ανάπτυξης που ενισχύει την κοινωνική συνοχή.

Παράλληλα, με νομοθετικές παρεμβάσεις στην πολεοδομική νομοθεσία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύει στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με την πρόβλεψη μεταβατικής ρύθμισης για την παύση έκδοσης οικοδομικών αδειών σε γήπεδα χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, θεσπίζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο για τον κατασταλτικό έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει την άμεση γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών περί της δημιουργίας νέων αυθαιρέτων, την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και την άμεση κατεδάφιση κάθε νέας αυθαίρετης κατασκευής.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews το υπουργείο περιβάλλοντος προετοιμάζει μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δώσει χρόνο στο ΤΕΕ για να τρέξει και να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς έως το 2026 και από την άλλη θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση.

Η τελευταία, ωστόσο, έχει οδηγηθεί σε τέλμα, καθώς υπάρχουν τρεις αποφάσεις του ΣτΕ που δίνουν το δικαίωμα στις πολεοδομίες να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες.

Οι αποφάσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν από τις αρχές του 2023 και αφορούν εκτάσεις και ακίνητα στην Πάτμο, τη Χαλκίδα και την Άρτα.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος προσπαθεί να δώσει λύσεις με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει τα εξής:

  • Την πληρωμή ενός περιβαλλοντικού τέλους. Αυτό θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και διατίθεται μόνο για για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
  • Τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1977 για την αναγνώριση των κοινόχρηστων δημοσίων οδών. Με αυτή τη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που είχαν δημιουργηθεί από κατατμήσεις μεταξύ των ετών 1985 και 2003 δεδομένου ότι ένα από τα όριά τους «ακουμπά» σε αναγνωρισμένη από το 1977 οδό.
  • Η αναγνωρισμένη οδός θα πρέπει να πληροί μερικά κριτήρια. Αυτά θα είναι ο δρόμος να έχει κατασκευαστεί ή\και να συντηρείται από Δήμο ή Περιφέρεια και όχι από ιδιώτη.

Τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός

Όσον αφορά τη στάση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός φαίνεται να επιδιώκει να υπάρξει μία μεταβατική λύση για το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ αναφέρθηκε και στα αυθαίρετα.

Για την εκτός σχεδίου δόμηση ξεχώρισε  το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης «με βάση το οποίο όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια».

Μίλησε για μια διαδικασία που διαρκεί ουσιαστικά έναν ολόκληρο αιώνα κι αυτό κάτι λέει για το πόσο έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Ανέφερε ότι με μια σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δρομολογείται τώρα η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, θα οριοθετηθούν οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 δημοτικές ενότητες και βέβαια με τα συγκεκριμένα μέτρα ανοίγει ο δρόμος να λυθεί το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Σημαντικές είναι και οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που όπως είπε θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Και πρόσθεσε:

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και μια μεγάλη καινοτομία είναι ότι πια έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», είπε επίσης τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο».

Διαβάστε επίσης

ΒΟΑΚ: Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τη μάχη της Κρήτης

Η Ελλάδα βάζει πλώρη για να γίνει κόμβος logistics – Επενδύσεις άνω του €1,5 δισ.

Ποια δουλειά παίρνουν μαζί Περιστέρης-Εξάρχου