Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εκτίναξη στο ανεκτέλεστο των εταιρειών πληροφορικής – Ποιοι μοιράζονται την «πίτα»

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Θεόδωρος Φέσσας (Quest)- – Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile) – Γιάννης Μερτζάνης (Space Hellas) – Παναγιώτης Πασχαλάκης (Q&R) – Διονύσης Χιντζίδης (Performance)

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου είναι το μεγάλο στοίχημα, με τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα μεγάλα έργα του δημοσίου, εκτινάσσοντας παράλληλα το ανεκτέλεστό τους.

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο πληροφορικής, καθώς όλες οι εταιρείες «μάχονται» για να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ανεκτέλεστο υπολοίπου συμβασιοποιημένων έργων  για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής, είτε εισηγμένους στο Χρηματιστήριο Αθηνών είτε μη εισηγμένους, προκύπτει αθροιστικά ένα ποσό που υπερβαίνει πλέον το «φράγμα» των 2 δισ. ευρώ.

Οι εισηγμένες

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά έχουν οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να εκτινάσσεται, κυρίως λόγω των έργων που έχουν αναλάβει αλλά και του ανεκτέλεστου έργων.

Η Performance, η οποία πριν περίπου δύο μήνες «πέρασε» από την ΕΝΑ στην Κύρια Αγορά, με την διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για ένα pipeline 70 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό έχει και η Real Consulting του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη.

Η Space Hellas, η οποία πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς, διαθέτει ανεκτέλεστο έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η Q&R η οποία προσφάτως άλλαξε μετοχική σύνθεση και ετοιμάζεται να περάσει στην νέα εποχή, έχει ένα ανεκτέλεστο που ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο τμήμα του θα υλοποιηθεί κατά τη διετία 2024-2025, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί έργα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η CPI, η οποία στα πρόσφατα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε έκανε λόγο για σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της της και των οικονομικών της επιδόσεων κατά την επόμενη τριετία. Ο τζίρος το 2023-2024 αναμένεται να κλείσει πάνω από τα 19,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA γύρω στα 1,1 εκατ. ευρώ.  Ενώ το 2025-2026 αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ. Με το ανεκτέλεστο έργων της να προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Η Profile, η οποία κυνηγάει και παίρνει μεγάλες δουλειές τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό,  έχει ένα ανεκτέλεστο έργων για την επόμενη τριετία που υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες μη εισηγμένες

Φυσικά οι εισηγμένες μπορεί να βρίσκονται στο επίκεντρο για το γεγονός ότι διαπραγματεύονται στο ΧΑ, ωστόσο υπάρχουν εταιρείες όπως η Unisystems του ομίλου Quest, η οποία και μεγαλύτερη από άποψη τζίρου είναι, και μεγαλύτερη συμμετοχή στα έργα έχει.

Η Uni Systems έχει μεγάλο αποτύπωμα στον κλάδο της πληροφορικής, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το ανεκτέλεστο των έργων στον τομέα αυτόν να ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 και τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, 100 εκατ. ευρώ από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ διεκδικεί ακόμα περίπου 150 εκατ. ευρώ για έργα του δημοσίου.

O όμιλος Ideal διαθέτει κλάδο πληροφορικής, με την Byte να είναι η «ναυαρχίδα» του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου. Η οποία έχει ανεκτέλεστα έργα ύψους, 59 εκατ. πολλά εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

H Active του Γιάννη Στασινόπουλου, στοχεύει σε τζίρο άνω των 60 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα συμβασιοποιημένα έργα ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πεδίο μάχης η αγορά πληροφορικής

Πληροφορική: Εκτίναξη τζίρου το εξάμηνο, προβληματισμός στο ταμπλό