ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κομισιόν: Θετική η 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας-Ανοίγει o δρόμος για €767 εκατ. από το Eurogroup
Παρατηρήσεις για τον ενεργειακό τομέα περιλαμβάνει η η νέα έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπου τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο ΕΛΑΠΕ ενώ για το target model, αναφέρει ότι αποτελεί μεγάλη ενεργειακή μεταρρύθμιση. Αναφέρεται επίσης στην υπόθεση του μονοπωλίου της λιγνιτικής παραγωγής και αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές αρχές στις 23 Οκτωβρίου υπέβαλαν την τελική τους πρόταση-πλαίσιο σχετικά με τη λιγνιτική παραγωγή και την πρόσβαση των ιδιωτών.
Ωστόσο τονίζεται ότι ακόμα αναμένεται η τελική έγκριση των αρχών ώστε να ξεκινήσει ένα market test και στη συνέχεια να εφαρμοστούν τα μέτρα εντός του 2021. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης θα είναι σύμφωνη με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις σχετικές αντιμονοπωλιακές δεσμεύσεις.201118173051_1473099-report_EU
Δεδομένου του “σφιχτού” χρονοδιαγράμματος που αναμένουν οι Βρυξέλλες για την ελληνική πρόταση, οι θεσμοί παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η Κομισιόν καταγράφει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ βρίσκεται στα επίπεδα του 64,3%, δηλαδή είναι καθοδικό, αλλά απέχει από το 50% που έχει τεθεί ως στόχος.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στην υψηλή τάση εξακολουθεί να κυριαρχεί η ΔΕΗ αν και έχουν σημειωθεί ορισμένες θετικές εξελίξεις με την είσοδο νέων παικτών. Καθώς ένας αριθμός συμβολαίων της ΔΕΗ στην υψηλή τάση λήγουν στα τέλη του 2020, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες στην αγορά και τη ρευστότητα του νέου μοντέλου ενώ θα παρέχουν εξασφαλίσεις και στα δύο μέρη.
“Αυξανόμενη ανησυχία” για τον ΕΛΑΠΕ
Σχετικά με το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, αναφέρεται σε “αυξανόμενη ανησυχία” και ανάγκη για μια βιώσιμη λύση. “Χρειάζεται μια προβλέψιμη και ισχυρή προσέγγιση που δεν θα βασίζεται σε πρόχειρες παρεμβάσεις και θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, τονίζεται σχετικά. Αυτό περιλαμβάνει την προφύλαξη του επιπέδου και των όρων που χαρακτηρίζουν τα ανανεώσιμα έργα που έχουν λάβει ήδη στήριξη.
Σχετικά με το target model, η έκθεση αναφέρει ότι επιτεύχθηκε μια μεγάλη ενεργειακή μεταρρύθμιση. Οι νέες αγορές θα επιτρέψουν καλύτερη διαμόρφωση των τιμών και ευρύτερη συμμετοχή με πρόσβαση σε διαφορετικές υπηρεσίες προς όφελος της ευελιξίας.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι απομένει να φανεί πως θα συνδυαστεί αυτό με την προθεσμιακή αγορά που προς το παρόν παραμένει σε χαμηλούς ρυθμούς. Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και επιτρέπει τη σύζευξη της προημερήσιας και ενδοημερήσιας αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, γεγονός που θα παρέχει ενεργειακή ασφάλεια, θα στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και τον ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική.
Αρκετοί παίκτες αναμένεται να εισαχθούν στην αγορά με βάση αυτούς τους νέους όρους, ενώ σημαντικές θα είναι οι προσπάθειες για απομάκρυνση των στρεβλώσεων από τη χονδρική και η παρακολούθηση του όλου συστήματος.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση