H Ενιαία Αγορά της ΕΕ δεν οδήγησε μόνο στην εξάλειψη των συνοριακών ελέγχων αλλά έφερε και «χρήμα» στις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών, το εισόδημα των οποίων αυξάνεται  κατά 840 ευρώ κάθε έτος. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ολιγότερο κερδισμένες από την Ενιαία Αγορά σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Bertelsman. Τα βιομηχανικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αστικές περιοχές της αλλά και μικρές χώρες με ανταγωνιστικές οικονομίες είναι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κέρδη κατά κεφαλήν και χώρα καταγράφονται στην Ελβετία (2.900 ευρώ), Λουξεμβούργο (2.800 ευρώ) και στην Ιρλανδία (1.900 ευρώ). Το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ολλανδία συγκαταλέγονται επίσης στους πιο ωφελημένους: «Οι μεγάλοι νικητές είναι μικρές χώρες με ισχυρό εμπόριο και ανταγωνιστικές οικονομίες», σημειώνει ο Dominic Ponattu, εκ των συντακτών της  μελέτης.

Για χώρες όπως, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ενιαία Αγορά είναι ανεκτίμητης αξίας επειδή έχουν ανταγωνιστικές βιομηχανίες, αλλά εξαρτώνται από τις εξαγωγές δεδομένου ότι οι εγχώριες αγορές τους είναι μικρές.

Στη νότιο Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, τα εισοδηματικά κέρδη είναι αρκετά χαμηλότερα, κυρίως λόγω υστέρησης της ανταγωνιστικότητας. Έτσι τα σχετικά κέρδη της Ισπανίας είναι 590 ευρώ κατά κεφαλήν και κατά έτος, της Πορτογαλίας 500 ευρώ και της Ελλάδας 400 ευρώ.

Ειδικά οι αγροτικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα σημειώνονται τα απολύτως χαμηλότερα κέρδη (από 120 ευρώ έως 500). Ωστόσο οι περιοχές αυτές λαμβάνουν σημαντικά κονδύλια στο πλαίσιο πολιτικών της ΕΕ, σημειώνεται στην έκθεση.

H μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ωφελήθηκε περισσότερο σε απόλυτους όρους από την ενιαία αγορά, κερδίζοντας επιπλέον 86 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Γερμανός, σύμφωνα με τη μελέτη, έγινε κατά μέσο όρο πλουσιότερος κατά 1.046 ευρώ ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στην ενιαία αγορά, ενώ οι πολίτες της ΕΕ έγιναν κατά μέσο όρο πλουσιότεροι μόνο κατά 840 ευρώ. «Δεν κερδίζουν όλοι εξίσου από την ενιαία αγορά, αλλά όλοι κερδίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος, Aart De Geus.

Οι ανισότητες που τονίζονται στη μελέτη διαμορφώνουν τις πολιτικές της ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών αυτό τον μήνα, με ορισμένους να έχουν ζητήσει τη θέσπιση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ενώ η Ιταλία, που ταλαιπωρείται με τη χαμηλή ανάπτυξη, έχει ζητήσει το δικαίωμα να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες για να χρηματοδοτήσει φορολογικές μειώσεις. Πλούσιες, αναπτυγμένες οικονομίες, που βρίσκονται κοντά στον οικονομικό πυρήνα της ΕΕ, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, είναι επίσης πολύ πλουσιότερες ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στην ενιαία αγορά, με τις φτωχότερες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης να ωφελούνται πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τη μελέτη. «Για χώρες, όπως η Ολλανδία ή η Αυστρία, η εσωτερική αγορά είναι χρυσός, καθώς έχουν ανταγωνιστικούς τομείς, αλλά εξαρτώνται από τις εξαγωγές λόγω του μικρού μεγέθους των εγχώριων αγορών τους», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Η ενιαία αγορά της ΕΕ καθιερώθηκε το 1992 με στόχο την εξάλειψη όλων των δασμών και άλλων ρυθμίσεων που εμποδίζουν το εμπόριο μεταξύ των κρατών – μελών, δημιουργώντας για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μία γιγάντια εσωτερική αγορά που θα μπορούσε να ανταγωνισθεί αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας σε μέγεθος. Μετά, όμως, τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, ενώ η Γερμανία συνέχισε να έχει ισχυρή ανάπτυξη, ορισμένες χώρες, ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αντιμετώπισαν χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία και αυτό ενίσχυσε τη στήριξη κομμάτων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες συνέβαλαν, επίσης, στην απόφαση της Βρετανίας να ψηφίσει το 2016 υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ.

Η μελέτη δείχνει ότι οι αγροτικές περιοχές ωφελούνται, επίσης, λιγότερο από τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά, ενώ πολύ αναπτυγμένες περιφέρειες, όπως ο Νότος της Αγγλίας, είναι μεγάλοι ωφελημένοι.

Παραδόξως, αυτό σημαίνει ότι βρετανικές περιφέρειες, όπως το Κεντ, το οποίο ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, είχε τα μεγαλύτερα κέρδη από την ενιαία αγορά.

Τέλος το γεγονός ότι Ζυρίχη και Λονδίνο είναι ανάμεσα στις περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι κερδίζουν πάνω από 2.00 ευρώ, σημαίνει ότι ακόμη και μεγάλοι ωφελημένοι της Ενιαίας Αγοράς δεν είναι χώρες μέλη της.