Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ
Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η ζήτηση για το ομόλογο βιωσιμότητας της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να «σηκώσει» τελικά από την αγορά, αντί του ποσού των 500 εκατ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικά, συνολικό ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Τα 150 εκατ. ευρώ που αντλεί επιπλέον η ΔΕΗ θα κατευθυνθούν για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.
Να σημειωθεί ότι περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds και το κουπόνι οριστικοποιείται στο επίπεδο του 3,875%, έναντι αρχικού guidance πέριξ του 4%.
Το ομόλογο βιωσιμότητας (senior unsecured), πενταετούς διάρκειας και ύψους έκδοσης 500 εκατ. ευρώ, τύπου 5NC2 (μη ανακλητό για 2 έτη), έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τους οίκους S&P/Fitch, με σταθερές προοπτικές, ήτοι ανάλογη με την αξιολόγηση της Επιχείρησης από τους δύο διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Θα εισαχθεί δε στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ενώ θα διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης.
Η έκδοση συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας και, συγκεκριμένα, με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΔΕΗ κατά 40%, σε σχέση με το 2019, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Διαφορετικά, το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Η HSBC Continental Europe ενεργεί επίσης ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Ισχυρή ζήτηση
Υπενθυμίζεται ότι το roadshow για την προσφορά ξεκίνησε τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021.
Σύμφωνα με την αγορά, η ισχυρή ζήτηση αποδίδεται αφενός στα χαρακτηριστικά του ομολόγου (τη σύνδεσή του με κριτήρια ESG) και αφετέρου στο ίδιο το κουπόνι, που αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές σε ένα περιβάλλον, εδώ και καιρό, χαμηλών επιτοκίων.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η ΔEΗ είχε βγει στις αγορές ήταν το 2014, όταν και είχε δανειστεί 700 εκατ. ευρώ.