Σε διπλό crash test θα υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς – το πρώτο τρίμηνο του 2019 μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΚΤ της υποχρέωσης για πλήρη κάλυψη με προβλέψεις των κόκκινων δανείων που έχουν δημιουργηθεί στα χρόνια της κρίσης.

Η επιταγή για 100% κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις, από το επίπεδο του 50% που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, εκτείνεται σε ορίζοντα έως και το 2026, αλλά ξεκινά από φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο των προβλέψεων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ έως και το 2026, δηλαδή περί τα 5 δις ευρώ το χρόνο για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. ‘Ολα αυτά με δεδομένο ότι οι άλλοι παράμετροι του συστήματος θα παρέμεναν σταθερές, δηλαδή οι τράπεζες δεν θα προχωρούσαν σε πωλήσεις δανείων, τιτλοποιήσεις ή οργανικές διευθετήσεις, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση αυτή η υποχρέωση υπονομεύει τις προσπάθειες των τραπεζών για επάνοδο σε κερδοφορία και αντίστοιχα διατήρηση των υψηλών κεφαλαιακών δεικτών που διαθέτουν σήμερα.

Οι τράπεζες είναι ήδη σε συνεννόηση με τους επόπτες, δηλαδή τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ο οποίος αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου να θέσει υπόψη των τραπεζών τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2019. Οι απαιτήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις κατευθύνσεις της ΕΚΤ για σταδιακή κάλυψη από προβλέψεις του «στοκ» των κόκκινων δανείων, ήδη από το 2019. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα κόκκινα δάνεια προσεγγίζουν τα 85 δισ. ευρώ και καλύπτονται κατά το ήμισυ από προβλέψεις.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να συναντηθούν με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ενρία στις 27 Ιανουαρίου. Οι εξελίξεις όμως έχουν δρομολογηθεί ανεξαρτήτως της αλλαγής φρουράς στη διοίκηση του εποπτικού μηχανισμού και την παράδοση της σκυτάλης από την πρώην επικεφαλής, τη σιδηρά κυρία του SSM – όπως αποκαλείται – Ντανιέλ Νουί, η οποία ωστόσο μάλλον βελούδινα αντιμετώπισε τις ελληνικές τράπεζες.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά… έρχεται και στα τέλη Μαρτίου, η οριστικοποίηση των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την περίοδο έως και το 2021, με βάση πάντα τις υποδείξεις του SSM, που θα αποτελέσει το κερασάκι στην «τούρτα» των προβλέψεων…

Οι εξελίξεις το 2019 στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων που επιχειρούν οι τράπεζες σε τίποτα δεν θα είναι ίδιες με αυτές του… χθες. Το σύνθημα είναι ούτε ένα κόκκινο δάνειο στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αν και αυτό φαντάζει δύσκολο και δεν μπορεί φυσικά να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, η ουσία είναι αυτή και δεν αλλάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Στις 11 Φεβρουαρίου οι δεσμευτικές προσφορές για το «πακέτο» των 5 ακινήτων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται ο ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός – Πώς θα «ξεκλειδώνουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι «κόβουν» τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες