• Business

    ΕΚΤ για Trump: Παρακολουθούμε με προσοχή τις αγορές

    • NewsRoom


    Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klass Knot δήλωσε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αντανακλά τον σκεπτικισμό για την παγκοσμιοποίηση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

    “Υπάρχουν αμφιβολίες για τα πλεονεκτήματα που μας έχει φέρει το ελεύθερο εμπόριο. Αυτό δεν είναι σωστό, νομίζω”, δήλωσε ο Knot ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας. “Θα παρακολουθούμε τις αγορές με προσοχή”, πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

    Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και η ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αναφέρει το Bloomberg.  Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 8 Δεκεμβρίου όταν αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

    Το ευρώ ενισχύεται 1,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,1213 δολ.

    Ο Knot δήλωσε ότι ένα πιο ισχυρό ευρώ δεν θα είναι καλό για την Ολλανδία. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τα οικονομικά σχέδια του Trump.

    Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Benoît Cœuré σε άρθρο γνώμης στη Les Echos σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα “θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης μέσα στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον”.



    ΣΧΟΛΙΑ