Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Έρχεται έκρηξη στις τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε τιμή ρεκόρ διαπραγματεύεται σήμερα η τιμή ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, σημειώνοντας αύξηση 14% σε μια μέρα, ακολουθώντας την ανάλογη αύξηση κατά 14% που σημείωσε χθες η τιμή του φυσικού αερίου.

Οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αν διατηρηθούν τις επόμενες 8 ημέρες, θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες προμήθειας στις 20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εταιρείες προμήθειας ανακοινώνουν τις τιμές των τιμολογίων τους κάθε μήνα για τον επόμενο, προβλέποντας το κόστος ενέργειας και αναλαμβάνοντας το ρίσκο αν κινηθούν υψηλότερα από την πρόβλεψή τους.

Αν οι υψηλότερες τιμές Οκτωβρίου «ζημιώσουν» τις εταιρείες προμήθειας, οι εταιρείες αναμένεται να βγάλουν τα σπασμένα το Νοέμβριο αυξάνοντας τις τιμές, ενώ η αύξηση του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο θα αυξήσει ούτως ή άλλως το κόστος της ενέργειας τον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα, καθώς οι αυξήσεις αυτές σημειώθηκαν κυρίως από την ανησυχία για την επίπτωση στο φυσικό αέριο της σύγκρουσης στο Ισραήλ, κυριαρχεί πλέον ο  φόβος, ότι είναι πιθανό να δούμε και φέτος ένα ράλι στις τιμές ενέργειας και τους επόμενους μήνες.

Στα 136,33 ευρώ η τιμή στη χονδρεμπορική

Ειδικότερα, για σήμερα 13/10/2023 η τιμή αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 136,33 ευρώ/MWh.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 249,86 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 75,90 ευρώ/MWh.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 275,41 GWh, στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης ήταν το 7,6%, το φυσικό αέριο το 42,8%, τα υδροηλεκτρικά 12,6%, οι εισαγωγές 9,1% και οι ανανεώσιμες 23,8%. Οι εξαγωγές στις 19,123 MWh και οι εισαγωγές στις 12,535 MWh.

Η άνοδος στην χoνδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αν και πυροδοτείται από την άνοδο κατά 14% που σημείωσε χθες το φυσικό αέριο, κυρίως είναι ψυχολογική, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ενσωματώνονται στο κόστος ενέργειας τον επόμενο μήνα.

Δηλαδή η τιμή της χονδρεμπορικής το μήνα Οκτώβριο εμπεριέχει το κόστος του φυσικού αερίου του Σεπτεμβρίου, ενώ το κόστος ενέργειας του Νεοεμβρίου θα ενσωματώσει τις αυξημένες τιμές που σημειώνει το φυσικό αέριο αυτό το μήνα.

Μειωμένη η προσφορά αερίου και οι φόβοι για περιφερειακή σύγκρουση

Χθες Πέμπτη οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός ενέργειας θα πληγεί από διακοπές στον αγωγό και τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το  φυσικό αέριο στο TTF, αυξήθηκε έως και 14,2 %  στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας συνολική αύξηση άνω του 30% από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ετσι αν και οι τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα  από το ανώτατο όριο άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν τον Αύγουστο του 2022 και αν και  η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα, η σύρραξη στο Ισραήλ πυροδοτεί νέες ανησυχίες.

Αναμένεται εξάλλου ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα αυξήσεις, μόλις μειωθούν τα χειμερινά αποθέματα της ηπείρου λόγω του καιρού τους επόμενους μήνες.

Ο κίνδυνος που δημιουργεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αφορά την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που μπορεί να επηρεάσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν λόγω της χαμηλότερης προσφοράς, αλλά και λόγω  των κινδύνων ακόμη μιρκότερη προσφορά  αλλά και λόγω της  ανησυχίας είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Το κλίμα επιβαρύνεται καθώς το Ισραήλ μείωσε τις εξαγωγές του στην Αίγυπτο,  η Φινλανδία  δήλωσε ότι ενδεχομένως  ένας κατεστραμμένος αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά, ενώ οι απεργίες των εργαζομένων στην Αυστραλία δεν έχουν επιλυθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυστηρότερο πλαίσιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – Πώς θα εντοπίζονται

ΡΑΑΕΥ – Προμηθευτές: Μπλόκο σε κακοπληρωτές ενεργειακούς τουρίστες

Αγωνία για τις τιμές στο ρεύμα – Φτιάχνουν νέο τιμολόγιο, αναστάτωση στην αγορά