Εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές, τόσο σε επίπεδο τεμαχίων, όσο και σε επίπεδο αξίας, με παράγοντες της αγοράς να αποδίδουν την έκρηξη αυτή στα φέσια στα προβλήματα που ταλανίζουν την αλυσίδα Μαρινόπουλος και τους προμηθευτές της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ακάλυπτων επιταγών μετά το 2012 που αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας των επιχειρήσεων, αλλά και την απέλπιδα προσπάθεια των επιχειρηματιών να να καλυφθούν έναντι του πιστωτικού κινδύνου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της «Τειρεσίας Α.Ε.», τον προηγούμενο μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 1.719 τεμάχια, αξίας 199,497 εκατ ευρώ, έναντι 47,886 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο ( πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση που καταγράφεται από το 2011)! Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2015, ο αριθμός των τεμαχίων κατέγραψε αύξηση κατά 50%, με την αξία τους να εκτινάσσεται κατά +316%. Από την αρχή του έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος), ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε σε 7.915 και η αξία τους σε 358,9 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια μέσα σε έναν μόλις μήνα το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων που αθετήθηκαν τετραπλασιάστηκε, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα “φέσια” του Ιουλίου ξεπέρασαν σε αξία το συνολικό ποσό των ακάλυπτων επιταγών του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι επίσης  ότι η αξία των ακάλυπτων επιταγών του φετινού Ιουλίου, προσεγγίζει αυτή ολόκληρου του 2015 (είχε αγγίξει τα 207,863 εκατ. ευρώ).

Και μπορεί η έκρηξη στα “φέσια” τον Ιούλιο να συνέπεσε χρονικά με την υπόθεση Μαρινόπουλος και το αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 (τον οποίο και έγινε δεκτό εξασφαλίζοντας προστασία από τους πιστωτές της), το πρόβλημα ωστόσο είναι γενικότερο καθώς μετά τα πρόσφατα κρούσματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, του ξενοδοχείου Athens Ledra  κ.α. ήδη προμηνύονται νέα ηχηρά “λουκέτα” λόγω  έλλειψης χρηματοδότησης και αύξησης της φορολογίας.

Κι ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έκοψε τη φόρα όσων ονειρεύονταν νέες ρυθμίσεις 100 δόσεων για την Εφορία και οι κατασχέσεις-δεσμεύσεις λογαριασμών “πέφτουν βροχή” (έχουν ξεπεράσει το επτάμηνο τις 187.000), η ΕΣΕΕ για να προλάβει τα χειρότερα ζητεί  θέσπιση επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, βελτιωμένη ρύθμιση τύπου 100 δόσεων και το απολύτως αυτονόητο (όχι όμως για τους κυβερνώντες): τον συμψηφισμό απαιτήσεων του Δημοσίου με τις οφειλές του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,3 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

http://www.mononews.gr/oli-simfonia-tis-alpha-bank-gia-tin-marinopoulos/69109