ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 12%, το φυσικό αέριο 48% τα υδροηλεκτρικά 7% οι εισαγωγές 17% και οι ανανεώσιμες 16%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 1.215 MWh και οι εισαγωγές στις 31.557 MWh.
Η συγκυρία αυτή που απαιτεί αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα, αποδεικνύει το επιχείρημα του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ ότι οι λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023, χρειάζονται στο σύστημα για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας και επειδή είναι ζημιογόνες θα πρέπει να αποζημιωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί η παραγωγή από ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει πέσει κάτω από στο 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ συνήθως κυμαίνεται σε ποσοστό κοντά στο 30%, αποδεικνύοντας ότι η σταθερότητα του συστήματος απαιτεί θερμικές μονάδες και μέχρι το 2023 τους λιγνίτες, ακόμη και αν είναι ζημιογόνοι για τη ΔΕΗ.
Αποδεικνύεται το επιχείρημα ΔΕΗ και υπουργείου Ενέργειας
Σημειώνεται ότι βρίσκεται στην Κομισιόν το draft του Market Reform Plan, της μελέτης των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές, με σκοπό την ακόμη πιο εύρυθμη λειτουργία του Target Model. Η μελέτη περιλαμβάνει και την πρόταση για τη δημιουργία του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας (που θα αποζημιώνει τη ΔΕΗ για τη χρήση των λιγνιτικών μονάδων) και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει εξεταστεί.
Σκοπός της κατάρτισης αυτού της μελέτης είναι να αιτιολογηθεί η αναγκαιότητα θέσπισης ενός σχήματος αποζημίωσης θερμοηλεκτρικής ισχύος, που θα βρίσκεται σε εφεδρεία ώστε ανά πάσα στιγμή να καλύψει τυχόν αυξημένες καταναλώσεις. Έτσι, η ΔΕΗ θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις για να διατηρήσει σε «επιφυλακή» τις λιγνιτικές της μονάδες έως το 2023 για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας, ενώ η λειτουργία τους είναι ζημιογόνα για την επιχείρηση. Δυνατότητα συμμετοχής στον μηχανισμό προβλέπεται να έχει και το demand response, όπως και οποιαδήποτε μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βλάβη υπέστη το ΣΑΟΝΗΣΟΣ
- Στο κόκκινο οι αγορές εξαιτίας της κλιμάκωσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος