• Business

    Εκλογές ΣΕΒ: Γίνονται στις 18 και…αποκλείεται να έχουμε σοσιαλισμό!

    Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος

    Ιουλία Τσέτη – Σπύρος Θεοδωρόπουλος


    Οι παλαιότεροι αλλά και οι ιστοριοδίφες της πολιτικής ζωής της χώρας, θα θυμούνται ότι οι εκλογές του 1981, έγιναν στις 18 Οκτωβρίου.
    Το σύνθημα του τότε αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου με το οποίο θριάμβευσε, ήταν «στις δεκαοχτώ, σοσιαλισμό!». Φέτος όμως, την Τρίτη 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης (Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο) στον ΣΕΒ, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως εύστοχα σχολίασε κάποιος, «ένα πράγμα αποκλείεται να έχουν στο ΣΕΒ στις δεκαοκτώ: σοσιαλισμό!»

    Και κάτι σημαδιακό: η καθιερωμένη ανοικτή εκδήλωση, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης θα γίνει για πρώτη φορά σε διαφορετική ημερομηνία και δεν θα συμπέσει με τις εκλογές.

    Είναι και αυτό ένα δείγμα του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο ΣΕΒ αλλά ανάμεσα στους δύο μονομάχους, την κυρία Ιουλία Τσέτη και τον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

    ΣΤΟ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΤΣΕΤΗ.

    Θυμίζουμε πως η ένταση συντηρείται και μεγαλώνει καθώς η κα Τσέτη είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές του ΣΕΒ κι επειδή διαπίστωσε αδιαφορία απέστειλε εξώδικο. Τελικά η διοίκηση του ΣΕΒ αποφάσισε να μην γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία.

    «Είμαι η Τζούλια Τσέτη και είμαι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ». Με αυτή τη φράση έκλεισε την παρουσίαση της η κ. Ιουλία Τσέτη προ ημερών στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Unifarma παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΕΒ.

    Είπε όμως και μία άλλη φράση που συζητήθηκε και έριξε πολύ λάδι στη φωτιά: «Για μένα δεν υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα» γεγονός που θεωρήθηκε μεγάλη αιχμή κατά του ανθυποψηφίου της Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αλλά και ορισμένων υποστηρικτών του από το λεγόμενο «ιερατείο» του ΣΕΒ.

    Αναφορικά με το θόρυβο που προκλήθηκε με την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων για τις πολυεθνικές εταιρείες, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι «τις πολυεθνικές τις είχαμε ανάγκη στην πανδημία και γι΄ αυτά τα θέματα υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

    Η κ. Τσέτη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ανάγκη στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας, κυρίως προς τις μικρομεσαίες, αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως θα πρέπει ο ΣΕΒ μαζί με τις τράπεζες που είναι μέλη του και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, να συγκροτήσουν fund για να στηρίξουν ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Κι έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στη λειτουργία του ΣΕΒ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να «σταματήσουμε την αλαζονεία και τον ελιτισμό».

    Εξήγησε ότι είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές του ΣΕΒ κι επειδή διαπίστωσε αδιαφορία επί του θέματος απέστειλε εξώδικο. Και τελικά η διοίκηση του ΣΕΒ αποφάσισε να μην γίνει ηλεκτρονικά η ψηφοφορία.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες –πλέον της μίας– και για τις άλλες θέσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ».
    Κάνει επίσης συχνά αναφορές η κα Τσέτη στο θέμα του κόστους και της ακρίβειας που αποτελούν αντικίνητρο ανάπτυξης, αφού επηρεάζουν τόσο την παραγωγική αλυσίδα όσο και την κατανάλωση.

    Θυμίζουμε ότι στις 3 Ιουνίου συναντήθηκε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
    Αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, η ενίσχυση της περιφέρειας και των ΜμΕ, η εξωστρέφεια ως καταλύτης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, καθώς και ο κομβικός ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία, ενός κλάδου που συνεισφέρει στο 3,3% του ΑΕΠ της χώρας.
    Εξέτασε με το Διοικητή δυνατότητες προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδύσεων και ενδυνάμωσης των ΜμΕ.

    Θέματα, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα, ενισχύοντας το παραγωγικό της προφίλ.
    Καθώς δε η φετινή έκθεση της ΤτΕ αποτυπώνει θετικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης και το πλεόνασμα της χώρας, η κυρία Τσέτη αναφέρθηκε στην ανάγκη οι μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του κόστους και της ακρίβειας που αποτελούν αντικίνητρο ανάπτυξης, αφού επηρεάζουν τόσο την παραγωγική αλυσίδα όσο και την κατανάλωση, καθώς και στα πρώτα στοιχεία που αναμένεται να υπάρξουν από σχετική έρευνα που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΣΤΟ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ» ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.
    Ανοικτή συγκέντρωση που θεωρήθηκε «επίδειξη δύναμης» έκανε ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε κεντρικό ξενοδοχείο με πολλούς επιχειρηματίες παρόντες.
    Ο κος Θεοδωρόπουλος ζήτησε και αυτός σταυρούς για να εκλεγεί.

    Ανάμεσα στους επιχειρηματίες ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen), ο Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco), ο Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), o Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), ο Μάρκος Βερέμης (Big Pi Ventures), η Ράνια Αικατερινάρη η οποία μάλιστα προορίζεται για πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής και άλλα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.
    Στην προεκλογική εκδήλωση τέθηκαν πολλά ζητήματα με τον κ. Θεοδωρόπουλο να εστιάζει στην απλούστευση των εργασιακών, αλλά και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

    Από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις προέκυψε πως τα βασικά ζητούμενα είναι το ενεργειακό κόστος και τα εργασιακά.
    Το νέο ΔΣ που θα προκύψει θα πρέπει να είναι το ίδιο αντιπροσωπευτικό όπως ισχύει και τώρα, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιτροπές που σήμερα δουλεύουν στο σύνδεσμο επεξεργάζονται πάρα πολλά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμος.

    Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΒ είναι ο μεγαλύτερος κοινωνικός εταίρος και βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης. Μιλώντας για τις αιτιάσεις περί «ΣΕΒ-κλειστού κλαμπ» ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία των θεμάτων που χειρίζεται ο ΣΕΒ αφορά όλα τα μέλη, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του Συνδέσμου και ότι αυτή η πετυχημένη πορεία πρέπει να συνεχιστεί.

    ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ.

    Τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις προτεραιότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη περίοδο 2024 – 2029, κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο ο ΣΕΒ.
    Όπως τονίζεται στην έκδοση, είναι επιτακτική η ανάγκη να απαντήσουμε στο πώς η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει πορεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο έλλειμα ανταγωνιστικότητας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή της δυναμική με ορίζοντα το 2030. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ σε όρους αγοραστικής δύναμης, η οικονομία της ΕΕ το 2008 ήταν 5,8% ισχυρότερη των ΗΠΑ, το 2022 η αμερικάνικη οικονομία είναι ισχυρότερη της ΕΕ κατά 4,7%.

    Σύμφωνα με το ΣΕΒ, υπάρχει η ανάγκη για ένα σαφές μήνυμα αλλαγής πλεύσης για:

    -Μια ΕΕ που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ευημερεί με σύγχρονους και ανοικτούς ορίζοντες, σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς
    -Μια ΕΕ της συνοχής και της συνεκτικότητας, που οικοδομεί μια οικονομία ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη ως προϋπόθεση ασφάλειας και προοπτικής
    -Μια ΕΕ με τις επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στο διεθνές εμπόριο, στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στην καινοτομία, δημιουργώντας διαρκώς αξία σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές.
    -Μια ΕΕ που αποτελεί σημείο αναφοράς σε όρους ποιότητας ζωής και προσέλκυσης ταλέντου.

    Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030.

    Σε μια περίοδο, με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις, η επιτυχία της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα ενισχύσουμε πέντε κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και ειδικότερα:

    Μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ενιαία Αγορά, χωρίς υπερ-ρυθμίσεις, με υποδομές που μας διασυνδέουν και με περιφέρειες που αναπτύσσονται ισόρροπα.
    Ένα σοκ ρυθμιστικής απλοποίησης και δομικά λιγότερης γραφειοκρατίας, ώστε οι επιχειρήσεις (ειδικά οι ΜμΕ) να μπορούν να λειτουργούν και να επενδύουν σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

    Ενίσχυση της επανα-βιομηχάνισης, για περισσότερη ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας σε κέντρα και περιφέρειες, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και διεθνές εμπόριο.

    Ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας με σύγχρονες γνώσεις και ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε άνθρωποι και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην εργασία και τα επαγγέλματα.

    Επιταχυνόμενη και επιτυχημένη μετάβαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ως αναπόσπαστο στοιχείο της παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές.
    Σε αυτά τα ανοικτά ζητήματα της Ελλάδας και της ΕΕ, θα κληθούν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν και τα μέλη του ΣΕΒ.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Εκκένωση φλεγόμενου πλοίου στα ανατολικά του Άντεν μετά από επίθεση των Χούθι

    Υπουργείο Μεταφορών: Στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα “πράσινα” λεωφορεία

    NBG Securities: Οι τελευταίες επιλογές και οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ