Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, όπου η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει πάρει φωτιά, οι σημερινές εκλογές στον ΣΕΒ φέρνουν στο τιμόνι τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον  άνθρωπο που μπορεί να οδηγήσει τη βιομηχανία σε μια νέα εποχή.

Η ανάγκη της βιομηχανικής αναγέννησης γίνεται κρίσιμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε της σημασία της αυτονομίας των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί η νέα Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια αναμένονται για να προωθήσουν τη στροφή της οικονομίας στην πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας μια μεγάλη ευκαιρία για τον παραγωγικό ιστό της χώρας σε κάθε κλάδο.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ως νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, στη σημερινή Γενική Συνέλευση, θα δώσει το σύνθημα για αυτή τη νέα εποχή προκλήσεων και ευκαιριών που μπορεί αν αξιοποιηθούν να δημιουργήσουν νέα θεμέλια και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η κρίση εξάλλου ανέδειξε τη σημασία της μεταποίησης ως πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, όχι μόνο  θα ωθήσει στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμοιβόμενων και σταθερών θέσεων εργασίας αλλά μπορεί να στηρίξει μια μακροπρόθεσμη και σταθερή αναπτυξιακή πορεία, μειώνοντας την εξάρτηση από τον τουρισμό.  Και ανέδειξε και τον οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που έχει η επιχειρηματικότητα, αφού αποδείχθηκε  ότι  επιχείρηση  στηρίζει την κοινωνία,  τους εργαζομένους και τη νέα γενιά.

Μεταρρυθμίσεις, βελτίωση των υποδομών, και ενίσχυση των επενδύσεων στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στη σύγχρονη εταιρική οργάνωση και κοινωνική υπευθυνότητα μπαίνουν στην καθημερινή ατζέντα.

Ο ΣΕΒ μπροστά στον ιστορικό του ρόλο

Μπορεί να είναι 9η  φορά στην ιστορία του ΣΕΒ που θα βρεθεί στην ηγεσία του μέλος της οικογένειας της ΤΙΤΑΝ, όμως σήμερα η επιλογή του κυρίου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου έχει ιδιαίτερο βάρος. Σε μια εποχή που η νέα Βιομηχανική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσκοπεί στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, για την θωράκιση της οικονομίας της σε μια περίοδο αύξησης του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ενδυναμώσει τη βιομηχανία της και στην προσπάθεια αυτή ο ρόλος του ΣΕΒ είναι καθοριστικός.

Σε αυτή την εποχή που η ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βιομηχανία είναι μεγαλύτερη από ποτέ, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, το δρόμο για την ελληνική βιομηχανία ανοίγει ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μέλος ενός από τα ιστορικότερα βιομηχανικά τζάκια της χώρας αλλά την ίδια στιγμή ένας  σύγχρονος και έμπειρος μάνατζερ που γνωρίζει καλά τη σημασία της καινοτομίας στη βιομηχανία.

Στην ηγεσία του ΣΕΒ,ο επικεφαλής μιας βιομηχανίας 118 ετών που όμως παραμένει στην αιχμή της παγκόσμιας αγοράς και  ανταγωνιστική, διεθνοποιημένη και στην αιχμή των εξελίξεων στον κλάδο της, μπορεί να αναδείξει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη βιομηχανία που επενδύει, που αναπτύσσεται και που κερδίζει τις διεθνείς αγορές.

Ο ΣΕΒ , ο Σύνδεσμος που με την ίδρυσή του το 1908 συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση του επονομαζόμενου 8ου υπουργείου, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το 1910 και στην ψήφιση του νόμου 2948/1922 «περί προαγωγής της βιομηχανίας και βιοτεχνίας», είχε θέσει τα θεμέλια και το θεσμικό πλαίσιο για τη μεσοπολεμική βιομηχανική επέκταση και ανάπτυξη.

Σήμερα, ο ΣΕΒ είναι και πάλι μπροστά στον ιστορικό του ρόλο, και να συντονίσει την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία.

Αλλαγές, μπροστά οι γυναίκες

Στο διοικητικό συμβούλιο ως νέα μέλη θα συμμετάσχουν σημαντικά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως η κ. Ιουλία Τσέτη της Unipharma, ο κ. Γιώργος Περιστέρης του ομίλου ΤΕΡΝΑ και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Στη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής θα εκλεγεί ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, είναι ιδρυτής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2016.

Οι σημερινές εκλογές στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα εποχή προκλήσεων και μεγάλων προοπτικών.Μια εποχή που όλες οι αναξιοποίητες δυνάμεις δίνουν το παρών και είναι έτοιμες να ενισχύσουν την προσπάθεια ανάπτυξης και δυναμικής στροφής που επιδιώκεται στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Και μια εποχή μεγάλων προκλήσεων που δημιουργούν μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί: η ψηφιακή επανάσταση, η πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων για μια σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στη συγκυρία αυτή ο ΣΕΒ σπάει ακόμη ένα ταμπού που θέλει τη βιομηχανία να είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος και πλημμυρίζει από γυναίκες που έχουν διακριθεί στον επιχειρηματικό στίβο. Κι αυτό  δεν είναι τυχαίο. Η συμμετοχή των γυναικών, πλέον, συνδέεται με την οικονομία και με τις μεγαλύτερες αποδόσεις που μπορεί να φέρει η απελευθέρωση από προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Η ισότητα των φύλων έχει θεμελιώδη σημασία για το αν οι οικονομίες και οι κοινωνίες ευδοκιμούν και αυτό είναι πλέον τόσο σαφές που το gender inequality είναι σχεδόν το ίδιο αρνητικό για μια σύγχρονη επιχείρηση… όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος….

Η αξιοποίηση του μισού από τα διαθέσιμα ταλέντα του πλανήτη,  έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη μελλοντική ετοιμότητα των οικονομιών και των επιχειρήσεων παγκοσμίως και τα fund δεν απαιτούν από τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν μόνο εταιρική διακυβέρνηση, και πράσινη ενέργεια αλλά και συμμετοχή γυναικών στις θέσεις εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ενισχύεται από σημαντικές γυναίκες του χώρου των επιχειρήσεων που έχουν διακριθεί στην πορεία τους τις τελευταίες δεκαετίες και δίνει το σύνθημα.

Η  Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η Δανάη Βιτουλαδίτου της «ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής», η Νίκη Γιαβρόγλου της «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου από τον Ελληνικό Κόσμο, η Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου της ΙΟΝ, η Αικατερίνη Λαλαούνη της Greek Gold, η Μαριάννα Πολιτοπούλου της ασφαλιστικής ΝΝ Ελλάδος, η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου της «Μύλοι Θράκης», η Ολγα Παναγοπούλου της ΚΟΝΕΞ Α.Ε., η Ντενίζ Τσιμή από τον χώρο της συσκευασίας τροφίμων.