Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξακολουθεί να παραμένει η υπόθεση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών (ΟΣ) περί τα 150 χιλ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, όσο δεν επιλύονται τα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα και δεν ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.

Ως εκ τούτου οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι των περίπου 550 Οικοδομικών Συνεταιρισμών (ΟΣ) που έχουν εγκλωβιστεί με ιδιοκτησίες γης κατά βάση από τη δεκαετία του 1950 – 1960, χωρίς να μπορούν να τις αξιοποιήσουν, δύσκολα θα δουν σύντομα φως στο τούνελ και αυτό παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Κανείς ουσιαστικά δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

Ωστόσο, μια σημαντική αλλαγή που έχει συντελεστεί, σύμφωνα με όσα είπαν χθες οι ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, είναι ότι πλέον οι ΟΣ θεωρούνται βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η λογική είναι ότι θα πρόκειται για οργανωμένη δόμηση με σύγχρονες τεχνολογίες που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να αποτελέσει πυλώνα ενίσχυσης του κατασκευαστικού τομέα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως θα στηρίξει λύσεις για τους ΟΣ με μοναδική προϋπόθεση, ότι δεν προκαλείται περιβαλλοντική ζημιά.

Από την πλευρά του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, η σύμβουλός του, έμπειρη πολεοδόμος Σταυρούλα Αγρίου, εξήγησε τα δύσκολα βήματα που είναι αναγκαία προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση των ΟΣ. Όπως είπε, οι περισσότεροι ΟΣ αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δασική νομοθεσία. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνον με την κύρωση των δασικών χαρτών, να γνωρίζουμε δηλαδή ποιες είναι οι δασικές περιοχές. Σήμερα έχει κυρωθεί το 30% των δασικών χαρτών με τη διαδικασία να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 3ετίας.

Ειδικά στην Αττική, με βάση παλαιότερη καταγραφή του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι μισοί από τους 220 συνεταιρισμούς βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Ακόμη, στην Αττική στο Ρυθμιστικό της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης και αντίστοιχα στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια στα οποία εμπίπτουν οι εκτάσεις των ΟΣ δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την κα. Αγρίου, για να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός ΟΣ θα πρέπει αυτός να περιληφθεί στο υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας σε εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει εκτίμηση για την ολοκλήρωσή του, κάτι που άλλωστε εξαρτάται κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος ακόμη και τώρα δεν γνωρίζει που βρίσκονται οι πολεοδομικές μελέτες στις διάφορες περιοχές καθώς στο κάλεσμα που έγινε στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχει ανταποκριθεί ούτε το 50%, ενώ μίλησε για τις δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη «Ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα των δήμων» αφορά τη συγκέντρωση όλων των εγκεκριμένων πολεοδομικών σχεδίων των δήμων συμπεριλαμβανομένων και των υπολοίπων θεσμικών γραμμών, όπως είναι π.χ. η οριοθέτηση των ρεμάτων και η δεύτερη την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών η οποία έχει θεσμοθετηθεί αλλά έχει καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα επίσης με την κα. Αγρίου με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα δοθεί ακόμα ένας χρόνος παράτασης για την εναρμόνιση των καταστατικών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, κάτι που αποτελεί αίτημά τους.

Στην ίδια εκδήλωση η Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλυσε την πρότασή της να αξιοποιηθεί το εργαλείο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και για τους ΟΣ, ενώ η Γεωργία Ρωμαίου δικηγόρος πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας μιλώντας στην αρχή ανέφερε πως έπειτα από συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό συγκροτήθηκε επιτροπή για την εξέταση των ειδικών θεμάτων που αφορούν τους ΟΣ.

Πώς εξελίσσεται το Κτηματολόγιο

Αναφορικά με το Κτηματολόγιο την ώρα που ο νέος φορέας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στον οποίο συγχωνεύονται τα υποθηκοφυλακεία και η εταιρεία η οποία «τρέχει» την κτηματογράφιση της χώρας προσπαθεί να οργανωθεί για να λειτουργήσει υπό το νέο καθεστώς, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξελίσσεται η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής των αμίσθων υποθηκοφυλάκων κατά του σχετικού νόμου (4512/18).

Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες. Οι αιτούντες άμισθοι υποθηκοφύλακες θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας του προαναφερόμενου νόμου. Συγκεκριμένα μιλούν για θεμελιώδη παραβίαση των άρθρων 92 παρ. 3 ιδίως και παρ. 4 του Συντάγματος. Όπως υποστήριξαν με την αλλαγή που επέρχεται οι υποθηκοφύλακες δεν θα εξαρτώνται πλέον από τη δικαστική εξουσία, όπως επιτάσσει ρητώς το Σύνταγμα, αλλά από την εκτελεστική, κάτι που δεν ίσχυσε ποτέ από το 1911 έως σήμερα με βάση και τα 9 Συντάγματα που εφαρμόστηκαν. Ο αντίλογος βάσει του οποίου έχει προωθηθεί η δημιουργία του νέου φορέα είναι ότι οι υποθηκοφύλακες καταργούνται και άρα παύει ο θεσμός και ό,τι τον συνοδεύει. Στην περίπτωση που κριθεί από το 7μελές του ΣτΕ ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

Η προαναφερόμενη προσφυγή, η οποία για να αποτελέσει πρόβλημα στην πορεία του Κτηματολογίου θα πρέπει να έχει αίσιο τέλος για τους υποθηκοφύλακες, δεν είναι το μοναδικό αγκάθι στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Οι καθυστερήσεις από την αλλαγή του φορέα προστέθηκαν στις προ υπάρχουσες που αφορούν τους διαγωνισμούς για την κτηματογράφιση, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να μιλήσει για τήρηση του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με βάση τα μνημόνια για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μπάχαλο» με το Επίδομα Παιδιού: Δεν πληρώθηκε το Μάιο-Το χάνουν όσοι δεν κάνουν δήλωση έως 20 Ιουνίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΔΜΗΕ: Πήρε δάνειο 199 εκατ. ευρώ από κινεζικές τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκάλυψη για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Τι προβλέπουν οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης