• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης (τηλεδιάσκεψη-Aegean): Οι εξαιρετικές επιδόσεις θα συνεχιστούν στο σύνολο του έτους

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης

    Ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης


    Την εκτίμηση ότι οι θετικές τάσεις συνεχίζονται και στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2023, οδηγώντας σε μια χρονιά υψηλών επιδόσεων φέτος, εξέφρασε ο Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean, κατά την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων της εταιρείας του πρώτου εξαμήνου.

    Σημείωσε ωστόσο ότι το δεύτερο εξάμηνο δεν θα έχει τόσο μεγάλη αύξηση σε σχέση με το περσινό, αλλά θα έχει αύξηση της δυναμικότητας 10% στο τρίτο τρίμηνο και 15% στο τέταρτο, οδηγώντας σε άνοδο μεγεθών. Τόνισε ότι, είναι σημαντικό ότι η εταιρεία παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 που παραδοσιακά δεν είναι το ισχυρό, ενώ ακολουθείται από το ισχυρό τρίτο τρίμηνο.

    Επίσης τόνισε, ότι με τη ρευστότητα στα 200 εκ ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, και έχοντας αποπληρώσει το υπόλοιπο από το δάνειο της πανδημίας (68 εκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο και με CAPEX 55 εκ. ευρώ, η εταιρεία είναι ισχυρότερη ταμειακά από ποτέ. Παράλληλα προέβη και στην αποπληρωμή δανείου χρηματοδοτικής μίσθωσης που είχε συναφθεί το 2020 για την απόκτηση ενός αεροσκάφους A321 neo καθώς και στην αγορά ενός νεότευκτου Α320 neo αεροσκάφους, χρησιμοποιώντας μόνο ταμειακά διαθέσιμα (σύνολο δύο ενεργειών $70 εκατ.), αυξάνοντας σε 11 τα ελεύθερα βαρών αεροσκάφη, από μόλις 4 το Δεκέμβριο του 2019.

    Σχετικά με τις τάσεις, ο κ Βασιλάκης σημείωσε, ότι η ζήτηση από την ελληνική αγορά ανακάμπτει και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του δανεισμού, η ζήτηση κινείται ανοδικά κάτι που φαίνεται στη σημαντική αύξηση της ελληνικής επιβατικής κίνησης.

    Αρκετές ερωτήσεις έγιναν από τους αναλυτές σε σχέση με τα κόστη, και στο πώς θα κινηθούν το β εξάμηνο και το 2024. Ο κ. Βασιλάκης,  τόνισε ότι η αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου και ο προσανατολισμός της εταιρείας σε προορισμούς που δεν παρουσιάζουν εποχικότητα, εκτιμά ότι θα περιορίσει την αύξηση του κόστους.

    Σε σχέση με τα κόστη, έκανε αναφορά, στο κόστος των καυσίμων και του δολαρίου που αποτελούν αστάθμητους παράγοντες για τους επόμενους μήνες, και σημείωσε ότι αναμένεται αύξηση του κόστους 2-3% χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των καυσίμων το 2024. Στις αυξήσεις κόστους περιλαμβάνεται και η αύξηση του κόστους των χρεώσεων των αεροδρομίων που υπολογίζει ότι ανέρχονται συνολικά σε 10%.

    Η πορεία το πρώτο εξάμηνο

    Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία του δεύτερου τριμήνου κατά το οποίο ο  ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών του δευτέρου τριμήνου σημείωσε 37% αύξηση συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2022 φτάνοντας τα €449,1 εκατ. Τα Κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €67,3 εκατ. και τα Κέρδη μετά από φόρους σε €51,5 εκατ. από Κέρδη μετά από φόρους €10,8 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
    Η προσφερόμενη χωρητικότητα, με την σημαντική ενίσχυση του δικτύου κατά το δεύτερο τρίμηνο, αυξήθηκε κατά 22%, φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 28% στην επιβατική κίνηση, η οποία ανήλθε σε 4,1 εκατ. επιβάτες από 3,2 εκατ. επιβάτες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε σε 82,6% από 79,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.

    Η διεύρυνση της δραστηριότητας της AEGEAN με 16 νέα δρομολόγια στο εξωτερικό, αλλά και κυρίως η ενίσχυση των συχνοτήτων σε προορισμούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Σκανδιναβίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, αγορές στις οποίες ανέκαμψε σημαντικά η ζήτηση, συνέβαλαν στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα.
    Η ισχυρή δυναμική της ζήτησης κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη του δικτύου και η συνεχιζόμενη επένδυση σε νέα αεροσκάφη συνέβαλλαν ώστε ο Όμιλος να μεταφέρει 6,7 εκατ. επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023, 42% περισσότερους σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας συνολικά 8,2 εκατ. θέσεις, 28% περισσότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
    Σε επίπεδο εξαμήνου, η αύξηση στην επιβατική κίνηση προήλθε κυρίως από το δίκτυο εξωτερικού, όπου ο Όμιλος μετέφερε 4 εκατ. επιβάτες, 52% περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Καταλυτική για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού ήταν η βελτίωση του συντελεστή πληρότητας που ανήλθε στο 82,2%, 7,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.
    Με τη θετική επίδραση του δευτέρου τριμήνου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου 2023 υπερβαίνει κατά 51% τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022, φτάνοντας τα €678,1 εκατ



    ΣΧΟΛΙΑ