Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης: Αυτό το ξενοδοχείο ποιός θα το πάρει;

Προς αναζήτηση επενδυτή…βρίσκεται η Alpha Bank για το ακίνητο που στεγάζει το ξενοδοχείο The Athens Ledra Hotel, στη Λ. Συγγρού, καθώς οι οφειλές της εταιρίας ΑΣΤΥ A.E. φθάνουν τα 35 εκατ.ευρώ, ενώ η αξία του ακινήτου αγγίζει το ποσό των…10 εκατ.ευρώ.

Το 2013 έληξε η 30ετής σύμβαση management που είχε συνάψει η εταιρία της οικογένειας του Κύπριου επιχειρηματία Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη με την διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα Ledra Marriott έληξε και έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Παράλληλα όμως, οι οφείλες σε ΙΚΑ και τράπεζες ήταν υψηλές και το ακίνητο μπήκε σε διαδικασία πλειστηριασμού. Πριν απο ένα χρόνο η Alpha Bank προγραμματίζε να βγάλει το ακίνητο σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης εκκίνησης τα 41,1 εκατ. ευρώ. Ομως, η διαδικασία στάματησε λόγω της αίτησης της ΑΣΤΥ Α.Ε. για άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία είχε λάβει προσωρινή διαταγή. Ωστόσο το Δεκέμβριο του 2014 το ξενοδοχείο μπήκε σε νέες περιπέτειες, αφού η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχε υποβάλει το Athens Ledra Hotel δεν έγινε δεκτή και έτσι δεν μπόρεσαν να ανασταλούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και ασφαλιστικά μέτρα, οπότε και η μονάδα βγαίνει ξανά σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη.

Πάντως, όπως ισχυρίζονται επιχειρηματίες της αγοράς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα δώσουν προσφορές κάτω από τα 48 εκατ. ευρώ περίπου που ζητούν οι τράπεζες, με στόχο να ο πλειστηριασμός να κηρυχθει άγονος, να επαναληφθεί και να πάει τελικά σε πλειστηριασμό χωρίς ελάχιστη τιμή.

Κατόπιν όλων αυτών, ακόμα δεν έχει ακόμα βρεθεί ο υποψήφιος αγοράστης, ο οποίος θα γίνει ανάδοχος χρεών και ή θα μισθώσει εξ΄όλοκλήρου το ξενοδοχείο υπό νέο brand name, τοποθετώντας το ξανά μέσα στην οικογένεια των Αθηναϊκών ξενοδοχείων, ή θα προχωρήσει σε τμηματική εκμετάλλευσή του (συνεδριακούς χώρους, γραφεία κ.α.). Κύκλοι της Alpha Bank αναφέρουν ότι είχαν προσεγγίσει ξενοδοχειακούς ομίλους, τόσο ελληνικούς όσο και διεθνείς, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα!

Πάντως, μια εκ των πιστωτριών τραπεζών, η Alpha Bank, προχώρησε σε εκτίμηση του ακινήτου, η τιμή του οποίου όμως, δεν προσέγγιζε ούτε καν το συνολικό ποσό των οφειλών του απαξιώνοντας εντελώς μέρος της αϋλης αξίας του ακινήτου. Το ακίνητο κοστολογήθηκε στα 10 εκατ.ευρώ ενώ το σύνολο των χρεών της εταιρίας φθάνει στα 35 εκατ.ευρώ, απο τα οποία περίπου 7 εκατ. ευρώ αφορούν στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ, περίπου, στις τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική. Επίσης, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί, ούτε το δώρο Πάσχα, με αποτέλεσμα να είναι διατεθημένοι να αρχίσουν απο σήμερα επίσχεση εργασίας.

 

 

Το ξενοδοχείο Athens Ledra, το οποίο βρίσκεται ένα τετράγωνο απόσταση από το Atheneaum Intercontinental των δυο συνεταίρων της J&P Overseas/Avax, Δάκη Iωάννου και Eυθύβουλου Παρασκευαΐδη, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη. Ωστόσο, η κρίση των τελευταίων χρόνων στον τουρισμό, αλλά και το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα οι ξενοδοχειακές μονάδες με κερδοφορία αποτελούν “είδος προς εξαφανίση”, όπως σημειώνουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, αποτελούν τις αιτίες για το οικονομικό αδιέξοδο της ΑΣΤΥ Α.Ε. Επίσης, επιχειρηματίες της αγοράς κάνουν λόγο και για “πολεμικό” κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των δυο ισχυρών ανδρών στον τομέα των κατασκευών: του Δάκη Ιωάννου και του Ευθύβουλου Παρασκευαϊδη. Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης για το μέλλον του εν λόγω ξενοδοχείου. Mια από τις λύσεις που έχουν ακουστεί, αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας του «προβληματικού» οικονομικά ξενοδοχείου με το γειτονικό Intercontinental Athens κι αυτό διότι η απαραίτητη «δίοδος» θεωρείται εξασφαλισμένη: Γιατί, το μεν ανήκει στον όμιλο Παρασκευαΐδη, στο δε συμμετέχουν στην μετοχική σύνθεση του και οι δυο επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες της μιας εκ των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο πλευρές δεν διανύουν την καλύτερη εποχή στις σχέσεις τους και έτσι φαίνεται δύσκολο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για ένα τέτοιο θέμα στην παρούσα χρονική φάση, πόσο μάλλον επιτευχθεί η κοινή συναίνεση τους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου στήριξης του Athens Ledra Hotel.

Στη θέση του γενικού διευθυντή των 314 δωματίων του ξενοδοχείου Athens Ledra Hotel βρίσκεται ο Gianni Riatsch. Ενας άνθρωπος ο οποίος έχει διευθύνει ορισμένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία σε Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία, Καραϊβική, Μπαχάμες και Χιλή. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΣΤΥ Α.Ε. είναι η Θέλμα Παρασκευαϊδη (σύζυγος του Γεωργίου), ο Ευθύβουλος Παρασκευαϊδης, η Λεώνη και η Χριστίνα Παρασκευαϊδη (τα παιδιά του Γεωργίου και της Θέλμας) που ελέγχουν την J&P Άβαξ Overseas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

http://www.mononews.gr/pios-korifeos-axiomatouchos-tis-kivernisis-ine-sti-lista-tis-ubs-2/49400

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

http://www.mononews.gr/nea-iorki-kane-stin-akri-afti-ine-i-nea-protevousa-ton-disekatommiriouchon/49405