Ως εξιλαστήριο θύμα παρουσιάζει τον εαυτό του ο πρώην  διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Marfin Laiki, Ευθύμιος Μπουλούτας, στο πλαίσιο της χθεσινής απολογίας του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας. Τόσο ο κ. Μπουλούτας όσο και οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί σε απολογία για τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. «Πιστεύω ότι έχουμε μας έχουν στοχεύσει ως εξιλαστήρια θύματα», είπε ο κ. Μπουλούτας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουμε και θέλω να δηλώσω αθώος». Όπως υποστήριξε, η στοχοποιησή του έγινε στην υπόθεση που αφορά κοτά κύριο λόγο την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικό με την απομείωαη στις 30/09/2011 σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα.

Η απόφαση που ήταν η ταφόπλακα 

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι τα δικαιώματα του ως Ευρωπαίου πολίτη παραβιάστηκαν. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, δεν ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα για τη λήψη της μαρτυρίας του, άρα υπήρχε μια επιτακτική πίεση για να κατηγορηθεί ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης χωρίς πρώτα να ληφθούν υπόψη τα όσα ο ίδιος είχε να πει.

Ο Ευθύμιος Μπουλούτας εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι η απόφαση της κυπριακής Βουλής της 25ης Μαρτίου 2013 «είναι αυτή που έβαλε ταφόπλακα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. 

Αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις 17 Μαρτίου 2013 για φορολογία των καταθέσεων κατά 6,75% και οι δύο τράπεζες θα ήταν εν λειτουργία σήμερα χωρίς να έχει επιβληθεί το ακραίο κούρεμα», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι όλα αυτά συνέβησαν 6 μήνες μετά την αποχώρηση του από την τράπεζα και αφού , κατά τον ίδιο, μεσολάβησε «η καταστροφική αδρανής διοίκηση Σαρρή Στυλιανίδη » .

Αναφορικά με το ζήτημα της απομείωσης της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, ανέφερε ότι ήταν ένας λογιστικός χειρισμός στην απεικόνιση της υπεραξίας το οποίο παραπέμπει στην υποκειμενικότητα της κρίσης. Το θέμα, ανέφερε, παρουσιάστηκε στο ΔΣ που πήρε την απόφαση, αφού συνεκτίμησε τις επικρατούσες συνθήκες αγοράς.

Ο κ. Μπουλούτας ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι η απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της Ευρωζώνης για το λεγόμενο PSI+, το δεύτερο δηλαδή κούρεμα ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές τον Οκτώβριο του 2011, ήρθε παντελώς απροσδόκητα και χωρίς καθόλου λεπτομέρειες και ότι τα ερωτηματικά εκείνης της περιόδου απαντήθηκαν τέσσερις μήνες αργότερα.

Ο ίδιος προσπάθησε να διαψεύσει βασικούς μάρτυρες ως προς τα όσα δήλωσαν για τον ίδιο.

Εκτός από τον Ευθύμιο Μπουλούτα κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης ο τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Κουνής, ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες που αφορούν στο αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και της παροχής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών.