Σήμερα, Σάββατο 25/5, στις 09.30 π.μ., το Μεγάλο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας από Ε.Ε.Α.-ΓΣΕΒΕΕ και Economist, με κεντρικό ομιλητή τον Φρανσουά Ολάντ
Περιεχόμενα
Σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Ελληνική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), καθώς και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Online μετάδοση: YouTube: Economist Impact SE Europe Events / www.hazliseconomist.com
François Hollande, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Για νέα τάξη πραγμάτων η οποία απαιτεί νέα μορφή δράσης από την Ε.Ε. μίλησε στο συνέδριο του Economist για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως γεωπολιτικό. Αναφέρθηκε στους πολέμους που είναι σε εξέλιξη ως πηγή ανησυχίας για την Ευρώπη και τάχθηκε υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και αμυντικής βιομηχανίας.
Ο κ. Ολάντ στάθηκε σε παραμέτρους όπως η ρωσική απειλή αλλά και οι πιέσεις από την Κίνα, «η οποία δεν είναι μόνο οικονομική και τεχνολογική αλλά και στρατιωτική δύναμη». Έπειτα, αναφέρθηκε στις χώρες του Νότου, τονίζοντας ότι με τη δημογραφική τους ορμή διεκδικούν θέση στον διεθνή ανταγωνισμό. «Και φυσικά η κλιματική αλλαγή, όπως και το ενεργειακό ζήτημα, που απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων», σημείωσε ο κ. Ολάντ, περιγράφοντας ένα πλέγμα προκλήσεων υπό την επισήμανση ότι απειλεί την πρωτοπορία της Ευρώπης ως οικονομικής δύναμης.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν διαθέσιμα αποταμιεύσεων τα οποία δεν αξιοποιούνται επαρκώς και αποτελεσματικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και ενθάρρυνε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που θα διευκολύνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
«O Ντόναλντ Tραμπ ό,τι λέει το πράττει. Μου είχε πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με το Ιράν και το έκανε. Αντίστοιχα έπραξε και με τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Όταν λέει ότι θα απαιτήσει μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρώπης στη βορειοατλαντική συμμαχία θα το πράξει επίσης», σχολίασε ο κ. Ολάντ ερωτηθείς για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.
Στέφανος Κασσελάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
«Το ταξίδι μου στην Παλαιστίνη έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει μια καθαρή στάση απέναντι στη θηριωδία στη Γάζα και να αναγνωρίσει άμεσα παλαιστινιακό κράτος», επεσήμανε από το βήμα του Economist για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.
Ο ίδιος χαιρέτισε την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο συνέδριο, λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είναι «φίλος της Ελλάδας ο οποίος μαζί με τονΑλέξη Τσίπρα ανέδειξε την Ελλάδα ως μέρος της λύσης παρά ως μέρος της κρίσης στην Ευρώπη». Πρόσθεσε δε ότι «το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, ήταν και είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό».
«Δεν αμφισβητώ τα κίνητρα της κυβέρνησης. Αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της, οι οποίες στραγγαλίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για «νεοφιλελεύθερες πολιτικές» οι οποίες «αφήνουν τους πολλούς πίσω». Χαρακτήρισε δε «χαμένη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας πως μόλις 7 μικρές επιχειρήσεις έλαβαν ευρωπαϊκά χρήματα: «και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης
«Έχουμε 150.000 νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2020, που ήταν η χρονιά του κορωνοϊού, ιδρύθηκαν στην Ελλάδα 20.000 νέες επιχειρήσεις. Το 2016, που ήταν κανονική χρονιά και με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ενέργειας, έκλεισαν 3.500 επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.
«Εμείς δεν κάνουμε τον διαχωρισμό μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλουμε όλες να τα πηγαίνουν καλά. Επίσης, και οι μεγάλες επιχειρήσεις ήταν κάποτε μικρές», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης υπό την επισήμανση ότι διευκολύνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων – έφερε τα παραδείγματα παρεμβάσεων για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση της ρευστότητας με ενέργειες όπως οι επιδοτήσεις επιτοκίων.
«Πολλοί πολιτικοί πέρασαν από την Ελλάδα κάνοντας μεγάλες υποσχέσεις. Όλοι θέλουμε και 13ο και 14ο μισθό. Αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υποστηρίζονται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να στηρίξουμε τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα», σχολίασε ο κ. Σκρέκας, απαντώντας στην κριτική που είχε εξαπολύσει νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.
Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
«Το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραπλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Πρόσθεσε δε ότι «την καθημερινότητα δυσκολεύει η αύξηση των ανελαστικών δαπανών όπως είναι τα ενοίκια, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί για τις οικογένειες κατά 40%, ενώ στην υγεία οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες την ώρα που το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται». Μίλησε επίσης για αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από φθηνό δανεισμό, συμπεραίνοντας: «το δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης βασίζεται σε σαθρά θεμέλια».
Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε όπως θα έπρεπε αφενός τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αφετέρου το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αντί να αλλάξει το παραγωγικό μας πρότυπο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε απλώς σε μία βραχυπρόθεσμη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «άνω του 45% των ξένων επενδύσεων ήταν real estate λόγω της Golden visa, που έχει ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό της ελληνικής περιουσίας για να θησαυρίζουν τα ξένα funds».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε την τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις «όπως έγινε και στην Πορτογαλία», στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς και ρυθμίσεις σε 120 δόσεις με κούρεμα 30% για τους συνεπείς, ως προς τα «σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία». Επιπλέον, «δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, κίνητρα για νέες προσλήψεις νέου προσωπικού με πλήρη απασχόληση, καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Διαβάστε επίσης:
Χρήστος Σταϊκούρας: Μεγάλα και μικρά έργα υποδομής στηρίζουν τον κατασκευαστικό κλάδο
G7-Ουκρανία: Η Ομάδα των Επτά δηλώνει «αποφασισμένη να αυξήσει» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας