Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Έφοδος στα γραφεία των Nasdaq και Deutsche Boerse από την ΕΕ

Nasdaq

Η Deutsche Boerse και η Nasdaq δήλωσαν ότι δέχθηκαν έφοδο από τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακών κανόνων, οι οποίοι υποπτεύονται ότι οι εταιρείες μπορεί να εμπλέκονται σε καρτέλ που σχετίζεται με «χρηματοοικονομικά παράγωγα».

Εκπρόσωπος της Deutsche Boerse επιβεβαίωσε ότι την είδηση και επισήμανε ότι η εταιρεία «συνεργάζεται πλήρως» με την έρευνα. Εκπρόσωπος της Nasdaq επίσης δήλωσε ότι «δεσμεύεται να συνεργαστεί πλήρως» με την ΕΕ και «να υποστηρίξει τις αρμόδιες αρχές στην έρευνα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο κράτη της ΕΕ και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να «παραβίασαν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ που απαγορεύουν τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές». Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αν και οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν προάγγελο για πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων πωλήσεων των εταιρειών, οι ρυθμιστικές αρχές σπάνια επιβάλλουν ποινές αυτού του μεγέθους.

Ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ επισήμανε επίσης ότι ενώ οι εταιρείες βρίσκονται υπό διερεύνηση, δεν είναι ακόμη ένοχες για κάποιο αδίκημα. Δεν υπάρχει νομική προθεσμία για την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής.

Οι έλεγχοι σηματοδοτούν τον τελευταίο γύρο μιας δεκαετίας ελέγχων της ΕΕ για την καταπολέμηση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας με στόχο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τη χειραγώγηση βασικών δεικτών αναφοράς.

Οι υποθέσεις περιλάμβαναν τον τρόπο με τον οποίο οι traders αντάλλασσαν πληροφορίες σε chat-rooms για να στρεβλώσουν τα στοιχεία τιμολόγησης των παραγώγων, καθώς και για να χειραγωγήσουν τις αγορές συναλλάγματος, ομολόγων και κρατικά εγγυημένων τίτλων.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Commerzbank: Η Bettina Orlopp αναλαμβάνει τα ηνία της γερμανικής τράπεζας

Stellantis: Ξεκινά την αναζήτηση του διαδόχου του CEO, Carlos Tavares, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις

Κίνηση έκπληξη από την Rolex: Πουλά «πιστοποιημένα μεταχειρισμένα» ρολόγια – Πόσο κοστίζουν