Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την 1η Μαΐου, όταν και θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς την Εφορία, με τους περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου να κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις-εξπρές. Πρόκειται για οφειλέτες με συνολικά χρέη που αγγίζουν τα 102 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή διαδικασία για την έκδοση κατασχετηρίων μέχρι και την απόδοση των κατασχεθέντων ποσών στο δημόσιο ταμείο απαιτεί τουλάχιστον έναν μήνα και περιλαμβάνει και πολλά “χειρόγραφα” στάδια. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, η χειρόγραφη αυτή διαδικασία επιτρέπει το στοιχείο της υποκειμενικότητας, καθώς η συμπεριφορά του οφειλέτη, δηλαδή αν και κάθε πότε πληρώνει, σταθμίζεται από τον προϊστάμενο της Εφορίας, του δικαστικού τμήματος και του τμήματος Εσόδων.

Με την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, τα κατασχετήρια θα εκδίδονται με πλήρως αυτοποιημένη διαδικασία, καθώς η Εφορία, εν είδει… Big Brother, θα έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για πληρωμές, ρυθμίσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές, και θα δρομολογούνται με διαδικασία-εξπρές κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ή και αυτεπάγγελτοι συμψηφισμοί.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή: βάσει του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ, το 2020 θα είναι έτοιμο το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί τα πάντα, και θα συνδέεται με τον Τειρεσία, το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και με κάθε άλλη σχετική βάση δεδομένων (ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί).

Με το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, στα τερματικά των εφοριακών θα υπάρχουν έξι πολύ σημαντικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, που θα “διευκολύνουν” το εισπρακτικό έργο.

Ειδικότερα, θα υπάρχει:

  1. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  2. Εφαρμογή παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων.
  3. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  4. Εφαρμογή παρακολούθησης και αυτοματοποίησης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
  5. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών.
  6. Εφαρμογή εκτυπώσεων και αναφορών.

Με τις παραπάνω εφαρμογές θα “χτίζεται” το προφίλ κάθε οφειλέτη και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης θα προσαρμόζονται ανάλογα, προκειμένου να είναι πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει και λαμβάνειν από το Δημόσιο, τότε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος θα μπορούν να γίνονται αυτόματα μερικοί ή ολικοί συμψηφισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μαύρη εργασία»: Η πρόσληψη θα «κουρεύει» το πρόστιμο έως και 80%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παπανάτσιου: Εικονικές το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια