ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τον …λογαριασμό για την καθολική υπηρεσία (το μίνιμουμ των υπηρεσιών που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες όπως ορίζεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία) για τα έτη 2010 και 2011 έλαβαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Πρόκειται για ένα από τα θέματα που η Επιτροπή δεν έκλεισε στην ώρα του, αλλά 7 χρόνια μετά.
Το συνολικό κόστος της καθολικής υπηρεσίας για τα προαναφερόμενα έτη, όπως αποφάσισε η ΕΕΤΤ, ανέρχεται σε 46,8 εκατ. ευρώ (24,8 εκατ. για το 2010 και 21,9 εκατ. για το 2011). Από το ποσό αυτό τα 29,7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στον ΟΤΕ, ο οποίος τα έτη ήταν αυτά ο μοναδικός πάροχος της καθολικής υπηρεσίας. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα έσοδα των παρόχων. Ως εκ τούτου οι υπόλοιπες εταιρείες πρέπει να του πληρώσουν 17,1 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Vodafone υποχρεούται να καταβάλλει συνολικά 8,9 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της hellas on line την οποία έχει εξαγοράσει) η Wind 5,5 εκατ. και η Forthnet 1,7 εκατ. ευρώ. Υπόχρεη είναι και η OnTelecom (265 χιλ. ευρώ) η οποία έχει πτωχεύσει (μάλλον ο ΟΤΕ θα πρέπει αυτά να τα ξεχάσει εξαρχής).
Καθολική υπηρεσία οφείλει να καταβάλει η Cyta Ελλάδος ύψος 186,5 χιλ. ευρώ (υποθέτουμε ότι θα μπει στο λογαριασμό της συμφωνίας εξαγοράς της από τη Vodafone) και ο όμιλος newsphone που υπάγεται όπως και οι προαναφερόμενες εταιρείες στο καθεστώς γενικής άδειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση πότε και πιο ποσό θα εισπράξει εν τέλει ο ΟΤΕ. Πάντως στη σχετική απόφασή της, η Επιτροπή καλεί τις εταιρείες να καταθέσουν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που όρισε, εντός δύο μηνών.
Η ΕΕΤΤ βρίσκεται σε διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλων που θα κάνουν τον υπολογισμό του κόστους της καθολικής υπηρεσίας για τα χρόνια μετά το 2011.