ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Tο κυβερνητικό έργο θα παραμείνει έντονο για να γίνεται η ζωή όλων των πολιτών καλύτερη
Μεγάλη πίεση δέχεται η Meta το τελευταίο διάστημα, καθώς κατηγορείται για χρήση προσωπικών δεδομένων, κατά την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας, χωρίς προηγουμένως να ζητήσει συγκατάθεση.
Η εταιρία που ελέγχει τις μεγαλύτερες πλατφόρμες social media στον κόσμο, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της οργάνωσης NOYB (συντομογραφία για το «none of your business») με έδρα την Αυστρία, η οποία καλεί τώρα τους φορείς επιτήρησης της ιδιωτικότητας στην Ευρώπη, να σταματήσει τον αμερικανικό πολυεθνικό τεχνολογικό κολοσσό, από το να χρησιμοποιεί προσωπικά δεδομένα για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως υποστηρίζει η NOYB, οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Meta που θα τεθούν σε ισχύ στις 26 Ιουνίου, θα επιτρέψουν στην εταιρεία να χρησιμοποιεί προσωπικές αναρτήσεις ετών, ιδιωτικές εικόνες και άλλα δεδομένα χρηστών των μέσων που ελέγχονται από εκείνη.
Τι υποστηρίζουν Meta και NOYB
Η οργάνωση διατείνεται ότι έχει ήδη υποβάλλει 11 καταγγελίες κατά της Meta, ενώ ζήτησε από τις αρχές προστασίας δεδομένων σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Ισπανία, να κινήσουν επείγουσα έρευνα, λόγω των επικείμενων αλλαγών.
Από την άλλη, η Meta απορρίπτει τις καταγγελίες της NOYB, επισημαίνοντας ότι στις 22 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμες στο διαδίκτυο και αδειοδοτημένες πληροφορίες για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πληροφορίες που έχουν μοιραστεί δημόσια οι άνθρωποι για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Ωστόσο, σε μήνυμα που στάλθηκε στους χρήστες του Facebook, ο κολοσσός ανέφερε ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να επεξεργάζεται πληροφορίες ατόμων που δεν χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, ούτε έχουν λογαριασμό, εάν εμφανίζονται σε μια φωτογραφία ή αναφέρονται σε αναρτήσεις ή λεζάντες που κοινοποιούνται από έναν χρήστη.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η προσέγγισή μας, ευθυγραμμίζεται με τους νόμους περί απορρήτου και είναι ανάλογη με τον τρόπο που άλλες εταιρείες τεχνολογίας αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις εμπειρίες τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Google και της Open AI)», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Meta.
Παρόλα αυτά, η NOYB έχει ήδη υποβάλει αρκετές καταγγελίες κατά της Meta και άλλων εταιρειών Big Tech για φερόμενες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ, η οποία προειδοποιεί για πρόστιμα έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας, σε περίπτωση παραβιάσεων.
Κανένα «έννομο συμφέρον»
Από πλευράς της η Meta, κάνει λόγο για έννομο συμφέρον που αφορά τη χρήση δεδομένων των χρηστών για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παραγωγικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν σε τρίτους.
Όμως;, ο ιδρυτής της NOYB, Max Schrems, επισημαίνει ότι το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης έχει ήδη αποφανθεί για αυτό το θέμα από το 2021.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η Meta δεν έχει “έννομο συμφέρον” να παρακάμψει το δικαίωμα των χρηστών στην προστασία δεδομένων για διαφημιστικούς λόγους», σημειώνει.
«Εντούτοις, η εταιρεία χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα όσον αφορά την εκπαίδευση μιας απροσδιόριστης “τεχνολογίας AI”, ενώ φαίνεται ότι αγνοεί επιδεικτικά για ακόμη μια φορά, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», τονίζει ο Schrems.
«Η μετατόπιση της ευθύνης στον χρήστη, είναι εντελώς παράλογη. Ο νόμος απαιτεί από τη Meta να λάβει τη συγκατάθεση συμμετοχής και να μην παρέχει μια κρυφή και παραπλανητική φόρμα εξαίρεσης», εξηγεί ο επικεφαλής της NOYB.
Ο Schrems υποστηρίζει ένθερμα την άποψη της NOYB, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Εάν η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας, θα πρέπει να ζητήσει την άδειά σας».
Διαβάστε επίσης:
Microsoft vs Google: Απολύσεις, επενδύσεις, κέρδη-ρεκόρ και στο βάθος… τεχνητή νοημοσύνη
Meta: Καλύτερα των αναμενόμενων τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο, απογοήτευσε την αγορά το guidance
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση