• Business

    Εδώ θα δείτε πώς θα μοιάζετε σε 10 χρόνια


    Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ομορφότερη; Όταν η Pavla Baxová, η νεράιδα με τα ελαφίσια μάτια, ρώτησε τις προάλλες, πήρε μια απάντηση που δεν της άρεσε πολύ. Το σώμα της παραμορφώθηκε. Η σπονδυλική της στήλη ζάρωσε. Και από την άλλη πλευρά του καθρέφτη, η καρδιά της διαλύθηκε. Όπως μια «σκηνή βγαλμένη από μία ταινία επιστημονικής φαντασίας» λέει ο 30χρονος διαχειριστής του έργου στην Κοπεγχάγη. Αλλά αυτή ήταν η δική της αντανάκλαση του μέλλοντος, σε κοινή θέα – 10 χρόνια από σήμερα και συνεχίζουμε.

    Μέχρι τα 50, λένε, θα έχετε το πρόσωπο που σας αξίζει, και τώρα μια νέα γενιά από καθρέφτες θέλει να σας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με την φανερή αλήθεια. Βγάζοντας συμπέρασμα από τις τρέχουσες συμπεριφορές, τα ζωτικά σας όργανα και τη δομή των οστών και των μυών, αυτοί οι καθρέφτες αυξημένης πραγματικότητας ενεργούν ως ένα παράθυρο υψηλής τεχνολογίας στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον σας. Ο «Smart Mirror» στο ΜΙΤ μετρά τον καρδιακό σας παλμό, όπως στέκεστε μπροστά του. Και ο «Wize Mirror» στην Ιταλία υπογραμμίζει τις αλλαγές στο σώμα σας που δύσκολα θα τις δείτε, όπως η αυξημένη κόπωση, λεπτές μεταβολικές ανισορροπίες και άλλα. Η στάση της Baxová είναι κακή, έτσι όταν εκείνη στάθηκε μπροστά από τον «Future Self Mirror», αυτό αντανάκλασε την ραχοκοκαλιά της στραβή. Δεν εμπλέκεται καμία μαύρη μαγεία σε όλα αυτά, λέει ο δημιουργός Riccardo Cereser, απλώς «οπτικοποιεί δεδομένα στο μέγιστο βαθμό».

    landscape-1426628740-145061809

    Αλλά πώς λειτουργεί όλο αυτό; Αυτοί οι έξυπνοι καθρέφτες επικαλύπτουν ένα σημείο επαφής του χρήστη με γραφικά πάνω από ένα μερικώς ανακλαστικό γυαλί. Μια πολυφασματική κάμερα παρακολουθεί τις κινήσεις σας και ένας σαρωτής 3-D αναλύει το σώμα σας. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου επιθεωρεί το σχήμα του προσώπου σας για να διαπιστώσει απώλεια ή αύξηση βάρους. Εν τω μεταξύ, ενσωματωμένοι αισθητήρες μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια άγχους και άλλα οπτικά δεδομένα. Οι καθρέφτες θα μπορούσαν επίσης να συνδυαστούν με άλλες εφαρμογές που αφορούν την υγεία για να παρακολουθείτε την μέτρηση των θερμίδων σας, τις ζωτικές ενδείξεις, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και την ποιότητα του ύπνου. Έτσι, από τη στιγμή που θα κοπείτε στο ξύρισμα ή θα πασαλείψετε με κραγιόν τα δόντια σας, θα έχετε μια καλή ιδέα για το πώς θα μοιάζετε σε λίγους μήνες ή ακόμα και σε λίγα χρόνια.

    Η μεγάλη ιδέα είναι ότι οι σημερινές συνήθειες διαμορφώνουν την αντανάκλαση του αύριο, λέει ο Cereser. Και έτσι, ενώ οι καθρέπτες έχουν δεχθεί ένα βαρύ χτύπημα από την εποχή του Νάρκισσου, ο έξυπνος καθρέφτης υπόσχεται να ενσταλάξει την αρετή. Οι δημιουργοί ελπίζουν ότι ο χρόνος που περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθείτε συνεχώς την υγεία σας και να αναφέρει προληπτικά τυχόν αλλαγές προτού γίνουν σοβαρές, λέει ο Giuseppe Coppini, ένας επιστημονικός συντονιστής για την «Wize Mirror». Σύμφωνα με μια μελέτη από την «AOL» και την εκπομπή «Today», οι γυναίκες ξοδεύουν κατά μέσο όρο 55 λεπτά μπροστά στον καθρέφτη κάθε μέρα, ενώ οι άνδρες περνούν 39 λεπτά κάθε μέρα. Και κατά τη διάρκεια αυτού του μικρού αλλά καθημερινού παραθύρου, οι έξυπνοι καθρέφτες μπορούν να κρατάνε καρτέλες για την υγεία σας, παρόμοια με την «Fitbit» που μετρά τα βήματά σας ή την «Apple Watch» που παρακολουθεί τον ύπνο σας. Εκτός από τον έξυπνο καθρέφτη αναβαθμίζει ένα καθημερινό αντικείμενο που είναι ήδη στα σπίτια μας, και παρέχει στους ανθρώπους περισσότερα στοιχεία που διαφορετικά μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητα μέχρι τις ετήσιες εξετάσεις τους, λέει ο Neil Sehgal, ένας ερευνητής συστήματος υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ