Η μετοχή της Electricite de France (EDF) εκτινάχθηκε μετά τις αναφορές ότι η γαλλική κυβέρνηση θα πληρώσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της εταιρείας.

Εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης εδώ και μια γενιά, η Γαλλία θέλει να ξανακάνει την υπερχρεωμένη εταιρεία κοινής ωφέλειας κρατική, προκειμένου να διατηρήσει υπό έλεγχο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών κάνοντας τεράστιες επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

1

Το κόστος αγοράς του 16% των μετοχών που η κυβέρνηση δεν κατέχει ήδη, συν τυχόν εκκρεμή μετατρέψιμα ομόλογα, μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ (10 δισ. δολάρια), ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα.

Η μετοχή της EDF, σημείωσε άλμα έως και 9,4% και διαπραγματεύονταν κατά  5,9% υψηλότερα στα 10,12 ευρώ στις 9:11 π.μ. στο Παρίσι.

Η ατομική παραγωγή της EDF αντιπροσώπευε το 69% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας το 2021, αλλά πρόκειται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες φέτος και δεν θα ανακάμψει πλήρως το 2023. Αυτό οφείλεται σε ελέγχους και επισκευές σε μικρές ρωγμές σε βασικούς σωλήνες δώδεκα αντιδραστήρων, σε συνδυασμό με την τακτική συντήρηση και διακοπή ανεφοδιασμού σε άλλες μονάδες.

Η πτώση στην αξιοπιστία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της EDF αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού καθώς μειώνονται οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Εκτός από την κρατικοποίηση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, ο οποίος είναι 67 ετών και ανέλαβε το τιμόνι το 2014, θα παραιτηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Μπρούνο Λεμέρ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι για την υπερχρεωμένη EDF