ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Σαουδική Αραβία «απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές προϊόντων “made in Turkey”», ανέφερε εργαζόμενος του ομίλου ενδυμάτων Mango σε Τούρκους προμηθευτές μέσω email που είδαν οι Financial Times. Η ισπανική εταιρεία, η οποία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αλυσίδες που έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ομάδες της «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους εκτελωνισμούς προϊόντων τουρκικής προέλευσης στη Σαουδική Αραβία».
Ο Μουστάφα Γκουλτέπε, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι επηρεάζονται όλες οι εταιρείες λιανικής που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στη Σαουδική Αραβία. «Μιλάμε για όλα τα διεθνή brands που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πουλάνε εκεί», είπε στους FT.
Τούρκοι εξαγωγείς καταγγέλλουν ότι τα προϊόντα τους αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας τον τελευταίο μήνα. Μάλιστα, τα προβλήματα που παρατηρούνται εκλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις ως απόπειρα του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την Άγκυρα για τις αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο.
«Οτιδήποτε παράγεται στην Τουρκία ή έρχεται μέσω Τουρκίας… δεν επιτρέπεται στη Σαουδική Αραβία», υποστηρίζει πηγή με γνώση του θέματος.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «δεν έχει επιβάλει περιορισμούς σε τουρκικά αγαθά», προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών «δεν έχει αισθητή πτώση, εκτός από τον γενικό αντίκτυπο των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19».
Σε δήλωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης, το Ριάντ ανέφερε επίσης ότι παραμένει προσηλωμένο στο ελεύθερο εμπόριο και στις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες. Αλλά αυτόν το μήνα, ο Ajlan al-Ajlan, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, ζήτησε μποϊκοτάζ σε «κάθε τι τουρκικό» ως απάντηση «στη συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στην ηγεσία, τη χώρα και τους πολίτες μας».
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, έχουν γίνει ακόμη πιο τεταμένες το τελευταίο διάστημα, καθώς οι δύο τελευταίες κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι παρεμβαίνει σε αραβικές υποθέσεις και υποστηρίζει ισλαμιστικές οργανώσεις.
Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν αντίπαλες φατρίες στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, όπου, με τη στρατιωτική επέμβασή της φέτος, η Τουρκία οδήγησε σε πολλαπλές ήττες τον εκλεκτό των κρατών του Κόλπου στη Λιβύη, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, κάθε φορά που θέλει να ασκήσει διπλωματική πίεση, καταφεύγει σε οικονομικά μέτρα. Το 2017, το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι ηγήθηκαν ενός περιφερειακού εμπάργκο εναντίον του Κατάρ. Τότε η Τουρκία πήρε την πλευρά του Κατάρ στη διαμάχη, με τον Ερντογάν να επιταχύνει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε βάση στο Κατάρ σε ένδειξη στήριξης προς την Ντόχα. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. Σαουδάραβες αξιωματούχοι θεώρησαν τότε ότι ο Ερντογάν επιχείρησε να πολιτικοποιήσει τη δολοφονία του δημοσιογράφου για να αποδυναμώσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη του βασιλείου.
Το Σάββατο, οκτώ εξέχουσες τουρκικές επιχειρηματικές ενώσεις δημοσίευσαν επιστολή στην οποία εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την «όλο και πιο αρνητική στάση» της Σαουδικής Αραβίας «απέναντι στις εταιρείες της χώρας μας». Απηύθυναν έκκληση για διάλογο για την επίλυση της διαμάχης, προειδοποιώντας ότι «θα προκαλέσει ζημιά στις οικονομίες και στους λαούς και των δύο χωρών». Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και το 2019, σύμφωνα με την IHKIB, εξήγαγε έτοιμα ενδύματα αξίας 17,7 δισ. δολαρίων. Η Άγκυρα είχε εμπορικό πλεόνασμα με τη Σαουδική Αραβία πέρυσι, εξάγοντας αγαθά και υπηρεσίες αξίας 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία των εισαγωγών της ανήλθε σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αλυσίδα Mango, η οποία έχει σχεδόν 50 καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, υποβάθμισε τον αντίκτυπο των περιορισμών, λέγοντας: «Αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη μάρκα καθώς η παραγωγή είναι διαφοροποιημένη και ευέλικτη και είμαστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας στη Σαουδική Αραβία».
Η σουηδική H&M δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τους τελευταίους εμπορικούς περιορισμούς και τη σημασία τους για την επιχείρησή μας».
Η βρετανική Marks and Spencer και η ισπανική Inditex, που προμηθεύονται επίσης προϊόντα τους από την Τουρκία και έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Boohoo, μια βρετανική online εταιρεία λιανικής που επιδιώκει να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, δεν γνώριζε ακόμη εάν και πόσο θα επηρεάζονταν τα τουρκικά ρούχα της.
Η Maersk, η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, έγραψε πάντως στους Τούρκους πελάτες της τον περασμένο μήνα για να τους προειδοποιήσει για τα αυξανόμενα προβλήματα στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας. Τους συνέστησε να «λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουν… πιθανές απώλειες».
Οι εντάσεις έχουν επηρεάσει και τον αεροπορικό τομέα. Η Turkish Airlines και η Emirates του Ντουμπάι ζήτησαν άδεια από τις ρυθμιστικές Αρχές για να ανοίξουν ξανά τα δημοφιλή δρομολόγιά τους προς το Ντουμπάι και την Κωνσταντινούπολη, τα οποία είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα, όμως, με δυτικούς αξιωματούχους, και οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν το άνοιγμα όλων των υπηρεσιών.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα ανεπίσημο μποϊκοτάζ», ανέφερε αξιωματούχος των Εμιράτων, προσθέτοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Η Turkish Airlines, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Τουρκίας και η Emirates αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Copyright The Financial Times Limited 2020
© 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών