ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΧΑΕ: Ο Κοντόπουλος πουλάει ιστορικό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και πετάει έξω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς!
Στα €54,3 εκατ. ευρώ (έναντι €47,1 το 2023) διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της ΕΧΑΕ το 2024 σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Παράλληλα καταγράφεται:
-Αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 8,4%. Το σύνολο του κόστους διαμορφώθηκε σε €28,4 εκ. έναντι €26,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
-Αύξηση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 24,7% σε σχέση με το 2023. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €23,7 εκ. έναντι €19,0 εκ. το 2023.
-Αύξηση των ενοποιημένων κερδών μετά από φόρους κατά 33,1% σε σχέση με το 2023. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα €17,3 εκ. έναντι €13,0 εκ. το 2023.
-Προτεινόμενη Διανομή Μερίσματος €0,29 ανά μετοχή, αυξημένου κατά 21% σε σχέση με το μέρισμα χρήσης 2023.
Γιάννος Κοντόπουλος: Έχει δυναμική ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ο CEO της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, σχολίασε:
«Τα αποτελέσματα του 2024 αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δυναμική του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, την ανθεκτικότητα των μηχανισμών του και τη στρατηγική του ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση», σχολιάζει ο διευθύνων σύμβουλος.
«Η ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας για την προώθηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, τη στήριξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της πραγματικής οικονομίας.
Το 2024 καταγράφηκαν υψηλές επιδόσεις τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον, με συμμετοχή θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε watch list δύο κορυφαίων οίκων αξιολόγησης για την αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά αποτέλεσε ορόσημο για τη στρατηγική μας πορεία και ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή αναγνώριση και την ελκυστικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Συνεχίζουμε με συνέπεια να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην τεχνολογία και στην ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή.
Με γνώμονα την δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, στόχος μας παραμένει η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και η δημιουργία μιας σύγχρονης, ασφαλούς και διεθνώς ανταγωνιστικής κεφαλαιαγοράς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε:
«Το 2024 ήταν μια ακόμα χρονιά έντονης ανάπτυξης και ισχυρής επίδοσης για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου
Αθηνών. Η σταθερή πρόοδος στους βασικούς οικονομικούς δείκτες του Ομίλου, καθώς και η ενίσχυση της θέσης του στην ελληνική και διεθνή αγορά, καταδεικνύουν τη στρατηγική του προσήλωση στη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τη δημιουργία αξίας για το σύνολο των συμμετεχόντων της κεφαλαιαγοράς και των μετόχων του.
Η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και η ενίσχυση της εξωστρέφειας, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη ανάπτυξη της αγοράς – τόσο σε επίπεδο αποτίμησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας – αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε το μέλλον του Ομίλου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους μετόχους, τις εισηγμένες εταιρείες, τα Μέλη μας, τους επενδυτές και όλους τους συνεργάτες μας για τη συνεχή εμπιστοσύνη και στήριξή τους. Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην αποστολή του: να αποτελεί τον αξιόπιστο πυλώνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Σχολιασμός Αποτελεσμάτων
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε €54,3 εκ., έναντι €47,1 εκ. της χρήσης 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,3%.
Ποσοστό 62,3% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και 21,5% προέρχεται από νέες εισαγωγές και υπηρεσίες προς τις εισηγμένες εταιρείες, υπηρεσίες πληροφόρησηςκ.α.
Τέλος, ποσοστό 16,2% προέρχεται από τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σύνολο του κόστους διαμορφώθηκε σε €28,4 εκ. έναντι €26,2 εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμοιβών προσωπικού κατά 4,6% (€16,0εκ. το 2024 έναντι €15,3εκ. το 2023), ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 13,8%, κυρίως λόγω της αύξησης των αμοιβών συμβούλων και των δαπανών για επισκευές και συντηρήσεις λογισμικού.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2024 διαμορφώθηκαν σε €23,7 εκ. έναντι €19,0 εκ. του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,7%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 2024 ανήλθαν στα €19,5 εκ., έναντι €15,2 εκ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 28,3%.
Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 33,1% και διαμορφώθηκαν στα €17,3 εκ. έναντι €13,0 εκ. το 2023.
Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,294 έναντι €0,221 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πρόταση Μερίσματος
Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, ενέκρινε την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση για το 2024 και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος €0,29 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 21% σε σχέση με το μέρισμα χρήσης 2023.
Οι ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής του μερίσματος έχουν ανακοινωθεί στο από 30.12.2024 δημοσιευθέν χρηματοοικονομικό ημερολόγιο.
Η Εικόνα της Αγοράς το 2024
Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε στο τέλος του 2024 στις 1.469,67 μονάδες με κέρδη 13,7% επιτυγχάνοντας την 6η καλύτερη επίδοση μεταξύ 22 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά €15,8 δισ. και διαμορφώθηκε σε €103,8 δισ., επίπεδα που αποτελούν την υψηλότερη αποτίμηση της αγοράς στο τέλος του έτους από το 2007.
Το 2024, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά, για τέταρτο συνεχόμενο έτος, φθάνοντας τα €139,8 εκατ.
Ο δείκτης τιμών της Εναλλακτικής Αγοράς βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του το 2009, στις 15.097,4 μονάδες καταγράφοντας ετήσια άνοδο 61,4%. Η κεφαλαιοποίηση της ΕΝ.Α αυξήθηκε κατά 43,7% και διαμορφώθηκε σε €647,3 εκ, επίπεδα που αποτελούν την υψηλότερη αποτίμηση της αγοράς από την ίδρυσή της. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της Εναλλακτικής Αγοράς αυξήθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά – φθάνοντας τα €949 χιλ σημειώνοντας επίσης την καλύτερη επίδοση από την ίδρυσή της, το 2009.
Στη διάρκεια του 2024 αντλήθηκαν συνολικά €2,20 δισ., έναντι €1,74 δισ. το 2023 (αύξηση 26,4%). Πραγματοποιήθηκαν δύο νέες εισαγωγές εταιρειών στην Κύρια Αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης σε αξία αντληθέντων κεφαλαίων μετά το 2006 – κατά την οποία αντλήθηκαν €785 εκ. Επίσης, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 2 νέων ομολογιακών εκδόσεων συνολικής αξίας €330 εκ, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους €938,66 εκ. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δώδεκα ακόμα εταιρικές πράξεις με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους €96,3 εκ.
Διαβάστε επίσης
IDEAL Holdings: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ – Στα 130 εκ. ευρώ το συνολικό τίμημα
ΟΛΠ: Νέα ρεκόρ εσόδων και κερδών – Προτείνεται μέρισμα 1,92 ευρώ/μετοχή
Eurobank: Στις 30 Απριλίου η ΓΣ για την διανομή μερίσματος €0,105 ανά μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπέσεντ για αλλαγή πορείας Τραμπ: Αυτή ήταν η στρατηγική του από την αρχή
- Θανάσης Κοντογεώργης: Έχουν δαπανηθεί 200 δισ. στην περιφερειακή ανάπτυξη – Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα
- Καναδάς: Απαντά με ανταποδοτικούς δασμούς 25% στα εισαγόμενα οχήματα από τις ΗΠΑ
- ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Ο ERA να δώσει επίσημη απάντηση για τις συμβάσεις και τα παραδοτέα τους
