Πάντα οι εξηγήσεις έχουν το δικό τους, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ακόμα και στην περίπτωση, που αυτές τις δίνει η ΕΧΑΕ. Μητρική του ομίλου εταιρειών, οι οποίες υποστηρίζουν την οργάνωση και λειτουργία του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Έτσι, στις πρόσφατα δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της περσινής, ετήσιας χρήσης, αναφέρεται μεταξύ των άλλων επί λέξει: «Οι αποδοχές της ανώτερης Διοίκησης είναι επαρκείς και έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε να προσελκύεται και να διατηρείται το απαιτούμενο “ταλέντο διοίκησης”, τηρώντας παράλληλα το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο».

Προφανέστατα, ανάμεσα στα ταλαντούχα στελέχη της ΕΧΑΕ συγκαταλέγεται και ο νέος CEO, τετραετούς θητείας, Γιάννος Κοντόπουλος. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και με μια ευδόκιμη επαγγελματική θητεία στις διεθνείς αγορές.

Καθώς όμως τα ταλέντα σπανίζουν, η προσέλκυσή τους απαιτεί και το ανάλογο οικονομικό δέλεαρ.

Γεγονός το οποίο φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση Κοντόπουλου, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 9 Μαρτίου του 2022. Από την ημέρα αυτή έως τα τέλη της περσινής χρονιάς, το σύνολο το αποδοχών του νέου CEO της ΕΧΑΕ έφτασε στα 406.246 ευρώ, μικτά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το μπόνους υπογραφής το οποίο ανήλθε στα 150.000 ευρώ.

Το όλο οικονομικό «πακέτο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον επαρκές. Αφού ξεπερνά κατά 6,5% τον μέσο όρο των μικτών αμοιβών , που είχαν το 2021 οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

 Από την άλλη πλευρά βέβαια υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα 986 χιλιάδες ευρώ, που ήταν οι κατά μέσο όρο  συνολικές αποδοχές για το 2021 των  CEO στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις.

Εξαιρουμένου του πρίμ υπογραφής που έλαβε ο Γιάννος Κοντόπουλος, το σκέλος των σταθερών αμοιβών του ανέρχεται στα 300.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή περί τα 21.430 ευρώ τον μήνα με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους.

Η αύξηση των αμοιβών, το μπόνους και η γενική συνέλευση

Οι εν λόγω μεικτές αμοιβές είναι κατά 57,9% υψηλότερες από αυτές του προκατόχου του Σωκράτη Λαζαρίδη. Ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του CEO έλαβε αποζημίωση 463.994 ευρώ. Ενώ το 2021 πέραν των σταθερών αποδοχών του είχε λάβει και μπόνους επίτευξης στόχων ύψους 87.277 ευρώ.

Η αναθεωρημένη πολιτική αποδοχών προβλέπει μπόνους και για τον Γιάννο Κοντόπουλο, το μέγιστο ύψους του οποίου μπορεί να φτάσει στο 75% των σταθερών αμοιβών. Δηλαδή έως τα 225.000 ευρώ.

Για όλα αυτά βεβαίως έχει δώσει την έγκρισή της η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΧΑΕ, που έγινε στις 2 του μηνός του περσινού Ιουνίου. Σε αυτήν, το ζήτημα προσδιορισμού αμοιβών και αποζημιώσεων των μελών του Δ.Σ για τη χρήση του 2022, υπερψηφίστηκε από το 69,42% των παρισταμένων μετόχων. Ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο ανάμεσα στα άλλα 13 θέματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Γεγονός που δείχνει ότι αναπτύχθηκε μια σοβαρή εστία διαφωνούντων για τις αμοιβές, καθώς το «όχι» μαζί με τους λιγοστούς της αποχής, έφτασε να εκφράζει το 30,58% των παρισταμένων μετόχων.

Κατά τα φαινόμενα οι διαφωνούντες είτε δεν εκτίμησαν σωστά το απαιτούμενο «ταλέντο διοίκησης» στην ΕΧΑΕ, είτε τους φάνηκε  κάπως αλμυρό το συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος.

Τι παίρνουν τα άλλα μέλη του ΔΣ

Διότι πέραν του CEO που είναι το είναι το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, στο ΔΣ της ΕΧΑΕ είναι κι άλλα 12 μη εκτελεστικά μέλη. Για τα οποία πέρσι το σύνολο των μικτών αποδοχών, μαζί με τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, διαμορφώθηκε στα 502.750 ευρώ. Ποσό διπλάσιο σε σχέση το αντίστοιχο κονδύλιο του 2021 που ήταν 252.250 ευρώ.

Ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου είχε πέρσι τις μεγαλύτερες μεικτές αμοιβές ( 65.416 ευρώ) ενώ για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ οι αποδοχές κυμάνθηκαν από τα 35.666 έως τα 48.666 ευρώ.

Για τη μισθοδοσία των 236 υπαλλήλων της ΕΧΑΕ καταβλήθηκαν πέρσι 9,222 εκατ. ευρώ. Ενώ για τους μισθούς των στελεχών και τις αμοιβές του Δ.Σ δαπανήθηκαν 2,439 εκατ. ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 29,1%.

Την ίδια στιγμή η τελική γραμμή του ισολογισμού της ΕΧΑΕ έδειξε καθαρή κερδοφορία 8,214 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη χρήση.

Ο κεντρικός πυρήνας της κερδοφορίας προήλθε από τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (4,019 εκατ. ευρώ) τις υπηρεσίες πληροφόρησης (1,665 εκατ.) καθώς επίσης και από τις εισαγωγές /υπηρεσίες εκδοτριών (1,6 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις συνδρομές που πληρώνουν οι εισηγμένες βάσει των κεφαλαιοποιήσεών τους, αυτές διαμορφώθηκαν στα 2,541 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννο Κοντόπουλο, δείχνει να πιστεύει εμπράκτως στο μέλλον στην ΕΧΑΕ. Καθώς στο χαρτοφυλάκιό του έχει 60.000 μετοχές, τρέχουσας αγοραίας αξίας 235.800 ευρώ. Είναι άγνωστο το πότε και τι κόστος τις απέκτησε. Το σίγουρο είναι ότι από τη επικείμενη διανομή μερίσματος  0,15 ευρώ ανα μετοχή προ φόρου, έχει  λαμβάνειν 9.000.

Από την ημέρα που ανέλαβε τη θέση του CEO η μετοχή είναι 10,7% πάνω, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 27,1%… Αλλά αυτά δεν φυσικά δικά του επιτεύγματα. Από άλλα θα κριθεί η θητεία του.

Διαβάστε επίσης

Γιάννος Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

O Γιάννος Κοντόπουλος στο mononews: 3+1 φοροελαφρύνσεις που καθιστούν ελκυστικό το Χ.Α.