• Business

    E-food: Ισχυρή αύξηση τζίρου και κερδών το 2022

    Κωνσταντίνος και Παμίνος Κυρκίνης, συνιδρυτές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι και του efood.

    Κωνσταντίνος και Παμίνος Κυρκίνης, συνιδρυτές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι και του efood.


    Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις εμφάνισε για άλλη μια χρονιά  η Online Delivery, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την εμπορική ονομασία efood.

    Η συνολική αύξηση των παραγγελιών αλλά και η αυξημένη χρήση από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των υπηρεσιών προβολής στην πλατφόρμα της efood έφεραν  τζίρο 135, 6 εκατ. ευρώ σχεδόν κατά 20% αυξημένο σε σχέση με το 2021, σημαντική αύξηση των κερδών EBITDA στα 36,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ και στα κέρδη προ φόρων, που διαμορφώθηκαν στα 31,9 εκατ. ευρώ από 23,2 εκατ. ευρώ το 2021.

    Ως αποτέλεσμα των ισχυρών επιδόσεων της efood το μέρισμα που θα μπει στα ταμεία των Γερμανών της μητρικής Delivery Hero, είναι στα 22 εκατ. ευρώ ενώ και στην προηγούμενη χρήση το μέρισμα ήταν στα 20 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ τα έσοδα από προμήθειες ξεπέρασαν πέρυσι τα 88,2 εκατ. ευρώ από 77,15 εκατ. ευρώ το 2021. Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών marketing και από 24,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ πέρυσι, η παροχή υπηρεσιών σε συνδεδεμένες οντότητες ανήλθαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ και οι λοιπές υπηρεσίες στα 11,55 εκατ. ευρώ από 9,56 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία η κατά 27% του EBITDA, που καταγράφεται οφείλεται στην αύξηση στα  έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχονται στα καταστήματα (vendors) και στην αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών από τα καταστήματα (vendors).

    Σημειώνεται ότι στη  διάρκεια της περασμένης χρονιάς, δυνάμει της από 30 Ιουνίου του 2020 ισχύουσας σύμβασης συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη για παραγγελιοληψία προϊόντων σούπερ μάρκετ αντί προμήθειας εκδόθηκε εγγυητική επιστολή 1 εκατ. ευρώ με ρήτρα καλής πληρωμής υπέρ της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης λήγουσα την 8η Αυγούστου του 2023. Εγγυητική επιστολή καλής πληρωμής εκδόθηκε και υπέρ του πελάτη Premier Capital Hellas (Mc Donald’s) ποσού 200.000 ευρώ.

    Στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, έχει αποτυπωθεί και η ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών etable και delivery.gr του Ομίλου Μούχαλη (στα πλαίσια ευρύτερης εξαγοράς και άλλων δύο εταιριών, των INKAT και AΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ, από τον Όμιλο της DeliveryHero), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, καθώς και -βάσει του σχετικού σχεδιασμού- η απορρόφηση της μιας εξ αυτών, του delivery.gr.

    Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αποτυπώνεται η ύπαρξη δανειακών υποχρεώσεων 7 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν ανάληψη εγγυήσεων για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη που εξαγοράστηκαν, προς αντικατάσταση των παλιών εγγυητών.  Η εταιρεία έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και αυξημένη ρευστότητα.

    Μετά την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη, προβλέπεται σταδιασκή απορρόφηση των εταιρειών. Η πρώτη φάση προέβλεπε την απορρόφηση του delivery.gr, του οποίου οι χρήστες εξυπηρετούνται πλέον μέσα από την πλατφόρμα του efood. Βάσει του σχετικού πλάνου προχωρά σταδιακά και στις υπόλοιπες εταιρείες.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΧΑΕ: Στα 11,7 εκ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο α΄ τρίμηνο – Στα 5,2 εκατ. ευρώ τα EBITDA

    MYTILINEOS: Ανακοίνωσε την εξαγορά της UNISON

    Medicon: Με πτώση ο τζίρος στο α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ