• Business

    Δραματικές εξελίξεις με τη Viva Wallet – Στην Αθήνα εκτάκτως η JP Morgan

    Μάκης Αντύπας, Jamie Dimon (CEO JPMORGAN) και Χάρης Καρωνης (CEO VIVA WALLET)

    Μάκης Αντύπας, Jamie Dimon (CEO JPMORGAN) και Χάρης Καρωνης (CEO VIVA WALLET)


    «Ολα έχουν να κάνουν με την αποτίμηση της εταιρείας. Υπάρχει διάσταση απόψεων για το ποια είναι η αποτίμηση της Viva Wallet».

    Αυτό αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η μεν πλευρά του Χ. Καρώνη, ιδρυτή της εταιρείας,  επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί η αρχική σύμβαση αποτίμησης της Viva Wallet, η τιμή δηλαδή στην οποία η JP Morgan θα αποκτήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2025, το υπόλοιπο 51,5% της εταιρείας, δηλαδή τις μετοχές που κατέχουν σήμερα οι κ.κ. Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας.

    Από την πλευρά της η JP Morgan, αμφισβητεί το ύψος της αποτίμησης, επικαλούμενη την πτώση των αγορών και αποτιμήσεων,  παραβλέποντας ωστόσο το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει και πάλι.

    Πάντως χθες η JP Morgan βρέθηκε στην Αθήνα, όπου και συζητήθηκε εκ νέου το  φλέγον θέμα: Πόσο αξίζει τελικά η Viva και πώς θα διαλυθούν τα σύννεφα που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό.

    Μια ξαφνική επίσκεψη στη σκιά των δημοσιευμάτων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και της ανησυχίας και της ενόχλησης που επικρατεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και σε ανώτατους οικονομικούς παράγοντες σχετικά με το μεγάλο αυτό deal.

    «Εδώ και μήνες υπάρχουν κάποιες ανησυχίες κι ένα θολό τοπίο που πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα», έλεγαν οι ίδιες πηγές στο mononews.gr.

    Όπως είναι γνωστό το 48,5% της Viva οι αμερικανοί το απέκτησαν το 2022 με την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας τότε στα 2 δισ δολάρια. Τώρα η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνά τα 3 δις ευρώ και όπως έχουν  αναφέρει πηγές της Viva στο mononews.gr «αν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο…».

    «Θα βρεθεί λύση. Υπάρχει θέληση…»

    Βέβαια τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν πως «αν υπάρχει καλή θέληση το πρόβλημα λύνεται» καθώς η σύμβαση περιλαμβάνει αναλυτικά τη διαδικασία της αποτίμησης. Σε κάθε περίπτωση ο Χ. Καρώνης «είναι ένα σκληρός παίκτης» και δεν θα πουλήσει τις μετοχές του στους αμερικανούς  σε τιμή που θα αποκλίνει, πέραν ενός ποσοστού, από αυτά που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Και κάνουν λόγο για ένα «παιχνίδι δύναμης», ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Στην Ελλάδα, τραπεζικές πηγές, θεωρούν πως τα δημοσιευματα του τελευταίου διαστήματος που «κεντράρουν» στην Viva, έχουν ως πηγή πληροφόρησης την JP Morgan, θέλοντας να αμφισβητήσουν και να υποβαθμίσουν τη δυναμική της Viva και  θεωρούν ήσσονος σημασίας τα όσα γράφτηκαν πως η διενεξη δηλαδή  έχει να κάνει με τον διορισμό μελών στο ΔΣ, ή τα περί Σειρηνάκη

    Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση, μεταξύ των δύο πλευρών (απόρρητη σε ότι αφορά το ύψος της αποτίμησης), με την οποία καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία της συναλλαγής.

    Η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι η JP Morgan μπορεί μέχρι τα μέσα του 2025 –σε ενάμιση χρόνο δηλαδή- να αγοράσει με συγκεκριμένη διαδικασία τιμής το 51,5%. Αν τώρα οι δύο πλευρές συνεχίσουν να διαφωνούν ως προς το ύψος της τιμής που θα αγοράσει η JP Morgan, τις μετοχές των ΚαρώνηΑντύπα, τότε  θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.

    Πάντως,  επισημαίνουν, συνεχίζονται οι προσπάθειες οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν τώρα και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο mononews.gr  τραπεζικές πηγές: εποπτικά η Viva δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα, και υπογραμμίζουν ότι διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Πηγές Χάρη Καρώνη στο Mononews: «Στις μπίζνες ή πας στα δικαστήρια ή εξαγοράζει ο ένας τον άλλο» – Στα 3 δισ. ευρώ η αξία της Viva Wallet

    JPMorgan – Viva Wallet: Για ένα δάνειο 100 εκατ. ο ψυχρός πόλεμος και τα δημοσιεύματα – φωτιά;
    Viva Wallet: Οι καταγγελίες για σχέσεις με την εταιρεία του Σειρηνάκη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση



    ΣΧΟΛΙΑ