Ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς, με προτεραιότητα το συμφέρον των δανειοληπτών, παρουσίασε την τροπολογία για την πρώτη κατοικία ο Γιάννης Δραγασάκης που κατατέθηκε προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.
Ο κ. Δραγασάκης είπε πως η καθυστέρηση θεσμοθέτησης οφείλεται στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών. Αν λειτουργούσαμε ως εκπρόσωποι των τραπεζών θα είχαμε κλείσει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 25%, και με το βλέμμα στους θεσμούς ανέφερε ότι δεν πρέπει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποτελέσουν άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι οι δανειολήπτες το ίδιο.
Σχετικά με το τελικό σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε στην Βουλή παραδέχθηκε ότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμού για να υποστηρίξει ωστόσο πως «θεωρούμε ότι σε αυτό τον συμβιβασμό κυριαρχεί η εύνοια της κοινωνίας».
«Υπάρχει η κοινωνική διάσταση, η δημοσιονομική διάσταση – πόροι που μπορούν να διατεθούν – και η κατάσταση των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης για να προσθέσει ότι «είτε με είτε χωρίς μνημόνια, στο θέμα των τραπεζών υπάρχει πανευρωπαϊκή επιτήρηση».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τα δάνεια εμπόρων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία για να υπογραμμίσει ότι «αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και προκαλεί συζήτηση στην Ευρώπη γιατί δεν γίνεται πουθενά άλλου. Το δεύτερο που φέρνει είναι η δημοσιονομική συνεισφορά στα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος ο στόχος μας είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις ώστε να μειωθούν και να διαγραφούν δάνεια. Να φύγει το βουνό. Όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τις τράπεζες κάποιου αλλού. Μετά από την βουλή η ευθύνη θα είναι των τραπεζών για να λυθεί πρόβλημα».
«Η κυβέρνηση στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τράπεζες και θεσμούς εκπροσώπησε με συνέπεια τα συμφέροντα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πήραν δάνεια αλλά είναι σε δυσκολία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους» τόνισε.
Η τροπολογία θα συζητηθεί εκ νέου στις 5 το απόγευμα σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα κληθούν για ακρόαση τέσσερις με πέντε εκπρόσωποι φορέων. Η τροπολογία θα εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομελεια προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.